Wessel Zweers
Laatste berichten van Wessel Zweers (alles zien)

Preventieve maatregelen en omgaan met veelvoorkomende blessures, zoals blaren en wandelgerelateerde pijnen. Vermijden van teken, bedwantsen en andere insecten. Gebruik zo nodig de vrijheid die je hebt om je route aan te passen op basis van je eigen welzijn.

Hoe kan ik blaren voorkomen? Of behandelen als ik ze al heb gekregen?

Tja, veel pelgrims krijgen hier vroeger of later mee te maken. Deels zijn blaren te voorkomen door goed ingelopen wandelschoenen, goede wandelsokken en eventueel ook goed passende wandelzooltjes.

Daarnaast is voldoende training vooraf belangrijk, al was het maar om voor jezelf de inschatting te maken hoe gevoelig je bent voor blaren.

En voor onderweg: neem in ieder geval altijd een simpel EHBO-setje mee, met o.a. een schaartje, leukoplast, pleisters en ontsmettingsmiddel. Of als je dat niet bij je hebt, wees niet te verlegen om andere pelgrims te vragen om hulp.

Hoe dan ook: loop nooit te lang door met onbehandelde blaren, want die kunnen leiden tot bloedblaren en dan heb je een groter probleem.

Zie verder de pagina Blaren voor nog veel meer tips.

Zijn er nog andere wandelblessures die onder pelgrims voorkomen?

Verstuikingen en verrekkingen

Kunnen optreden door ongelijke terreinen of overbelasting. Strik je veters niet te los en neem voldoende rust om overbelasting te voorkomen. Ook het type wandelschoen speelt mee. Wandelschoenen in de categorie B geven meer steun aan de enkels dan categorie A of A/B. Zie de pagina Wandelschoenen.

Shin splints

Deze kun je krijgen door herhaalde impact op de schenen. Zorg voor goede schokdempende schoenen en overweeg steunzolen als je gevoelig bent voor shin splints.

Kniepijn

Door overmatige belasting van je kniegewrichten kunnen ze pijnlijk worden. Op de camino komt dat vaak voor. Bij aankomst in Santiago zie je ze al: de pelgrims met een bandage om de knieën en een beetje ongelijk lopen.

Wat je hieraan kunt doen? Pas je tempo aan, neem voldoende rust, en vooral: gebruik wandelstokken.

Rugpijn

Het dragen van een rugzak die te zwaar is beladen of net niet helemaal goed is afgesteld kan op den duur leiden tot rugpijn. De mogelijke oplossingen liggen al besloten in de vorige zin: overbodige bagage achterlaten of de rugzak beter afstellen. Verder raadzaam: regelmatig rek- en strekoefeningen doen.

Heuppijn

Meestal veroorzaakt door onjuiste wandeltechniek. Soms ook een kettingreactie: door blaren of andere pijntjes ga je onbewust compenseren en dat wreekt zich op de heupen.

Zie ook de pagina Wandelblessures.

Kan ik teken op de route naar Santiago verwachten?

Ja, teken kunnen voorkomen, vooral als je door beboste gebieden of langs paden met veel begroeiing loopt. Sterker nog: in Spanje komen riskante teken voor die we in Nederland niet kennen. Steeds meer teken zijn namelijk besmet met het Krim-Congo-virus. Deze ziekteverwekker kan levensgevaarlijk zijn en op dit moment is er nog geen behandeling.

In theorie zouden teken dus een groot risico kunnen zijn, maar hoe staat het ermee in de praktijk? Moeilijk te zeggen. Over tekenbeten in Spanje heb ik (nog) geen harde cijfers kunnen achterhalen. Hoe dan ook: ik zou altijd een tekentang of tekenschepje meenemen.

Zie verder de pagina Teken & de ziekte van Lyme voor meer (algemene) info.

Zijn er nog andere insecten om rekening mee te houden?

De belangrijkste insecten kennen we in Nederland ook wel:

  • muggen
  • bijen, wespen en horzels
  • vliegen
  • mieren (heel soms kun je in een slaapzaal een mierenbeet oplopen)

Verder nog een insect, waar in het bijzonder pelgrims mee te maken kunnen krijgen: bedwantsen (Spaans: chinches). Dat zijn insecten die vooral leven in bedden van hotelkamers. Je kunt er jeuk van krijgen. Om bedwantsen te bestrijden zijn veel herbergen overgegaan op (meestal blauwe) plastic matrashoezen en wegwerplakens.

Mocht je een slaapplaats treffen zonder plastic matrashoes, check dan voor alle zekerheid op tekenen van bedwantsen, zoals kleine rode beten of zwarte stippen op lakens en matrassen.

Kan ik onderweg een etappe overslaan met de bus of de trein, als ik me niet fit voel?

Natuurlijk. De Camino de Santiago is een persoonlijke reis, en je hebt de vrijheid om je eigen tempo en route te bepalen. Maar als je onderweg stempels verzamelt voor je pelgrimspaspoort (credencial), dan wel even opletten: de laatste 100 km moet je lopend hebben afgelegd, anders loop je het risico geen Compostela te ontvangen aan het einde van je tocht. Dus een etappe overslaan zou ik daarom alleen doen als je nog meer dan 100 km hebt te gaan. Zie ook de pagina Na aankomst in Santiago.

Meer in deze Santiago FAQ