Wat is kickbiken?

Kickbiken kennen de meeste mensen nog uit hun jeugd. Toen noemden we het steppen of rijden op de autoped. Alleen is kickbiken wel wat meer dan dat en ook de step is met zijn tijd mee gegaan.

Eerst een kort stukje geschiedenis. De step dateert uit de jaren 30 van de vorige eeuw en werd aanvankelijk gebruikt als transportmiddel. Na de Tweede Wereldoorlog werd de step ook kinderspeelgoed. Onderstaand model zal je wel bekend voorkomen:

2015-07-27 kickbiken step wikipedia

(bron: Wikipedia.nl)

In begin jaren 90 leidde een Finse student hiervan de kickbike af, maar dan zonder de bekende kleine wielen. Hij werd lichter en er kwamen grotere wielen onder. Inmiddels is het een wedstrijdsport en worden er diverse wedstrijden georganiseerd, zo ook een NK en EK.

Een bekend model uit de sport en verhuur van tegenwoordig:

2015-07-27 kickbiken sport-g4-orange kickbike-nl
(bron: Kickbike.nl)

Waarom zou je gaan kickbiken?

Zelf zocht ik een buitensport (waarom binnen sporten als je dat ook kan in de buitenlucht!) waarmee je je lichaam flink aan het werk zet, maar die niet zo blessuregevoelig is als hardlopen. En omdat ik op kantoor al de hele dag zit, wilde ik niet wéér op een fiets zitten. Je bent actiever op een step en omdat je niet met 35 km/uur over het fietspad knalt, kun je ook genieten van de omgeving. De snelheden liggen ongeveer tussen 10 km/uur voor recreanten en 18 km/uur bij de sporters.

De Nederlandse Autoped Federatie (NAF) heeft op zijn website 24 redenen staan om te gaan steppen. Alleen al de eerste 5 geven een goed beeld:

  • Steppen is geschikt voor jong en oud.
  • Minder belastend voor enkels, knieën en heupen dan hardlopen.
  • Bij steppen komen weinig blessures voor.
  • Je kunt veel grotere afstand afleggen dan bij wandelen. Dus echt genieten van de wijde omgeving.
  • Ideale sport om op gewicht te blijven of af te vallen.

Qua calorieverbruik zit steppen tussen fietsen en hardlopen in. Afhankelijk van snelheid en intensiteit kan het verbruik al snel oplopen tot 850 calorieën per uur.

Hoe doe je het?

Om te beginnen: kickbikes hebben een voor- en achterrem op de velg en meestal een groot 28” voorwiel en een klein 18” achterwiel, verder een lage plank om op te staan (stabiel door een laag zwaartepunt) en een stuur. Ze wegen rond de 10 kilo, dus lekker licht.

De makkelijke techniek die je misschien nog kent uit je jeugd is: één (stand)been op de plank en dan afzetten met je andere been op de grond achter je standbeen. Ergens tussen de 5 en 10 keer afzetten en dan wissel je van been. Draai je standbeen op je hak naar de andere buitenkant en zet op de vrije ruimte de bal van je andere voet. Vervolgens ga je steppen met je oude standbeen en draai je je nieuwe standbeen goed op het midden van de plank.

EditieNL besteedde in mei 2015 aandacht aan de opkomst van de kickbike: Vergeet de fiets, pak de step. Onderaan dat artikel geeft meervoudig Nederlands kampioen Stephan Bouman in een video uitleg over het hoe en wat op de step. Voor uitgebreidere uitleg over de ‘hoge-knie-techniek’ staat een Engelstalige uitleg op de website van de importeur. En ook op YouTube staan instructievideo’s, waarvan ik deze erg duidelijk vind:

Kickbiken in het verkeer: stoep of fietspad?

Officieel hoort de step thuis op de stoep bij de voetgangers, maar o.a. door het snelheidsverschil is het volgens advies van NAF beter om te steppen op het fietspad.

Als je de step eerst huurt, kun je de verhuurder vragen om routetips. Zelf heb ik gestept op fiets- en bospaden, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen: pas op voor mul zand, risico voor een volle schoen en een glijder!

Een kickbike kopen of huren

Eerst heb ik een paar keer een Kickbike Sport G4 gehuurd en uiteindelijk besloten er één te kopen. Deze Kickbike was daar toevallig beschikbaar en beviel mij goed.

2015-07-28 kickbiken oostbroek

Uiteraard zijn er meer merken in Nederland verkrijgbaar. Helaas was er wel twee weken levertijd bij de importeur, omdat dit model uitverkocht was. Zou er een trend gaande zijn?

Tip: niet elke verhuurder heeft de kickbike in de laagste wielstand staan, waardoor steppen meer energie kost dan nodig. Let hierop als je kickbiken serieus wilt uitproberen en vraag dit vooraf bij verhuurder na.

Wat voor kleding en schoenen heb je nodig?

Sportkleding waar je vrij in kan bewegen en hardloopschoenen met de juiste demping en maat (mogen niet glijden tijdens het afzetten). Uiteraard is dit ook afhankelijk van het weer.

Hoe vervoer ik een kickbike?

Aangezien het frame kleiner en lager is dan een fiets past hij in een middenklasser met de bank (en eventueel voorstoel) plat. Bij de meeste kickbikes zitten de wielen met snelspanners vast. Daardoor kun je eenvoudig de wielen eruit halen en dat scheelt weer in de ruimte. Ook kan je de kickbike op een fietsendrager vervoeren.

Wat kost een kickbike ongeveer?

De adviesprijs voor een stadskickbike is 300 euro en voor een sportkickbike begint deze bij 380 euro. Voor een opvouwbare step voor volwassenen beginnen de prijzen bij 220 euro. Bij webshops en op Marktplaats vind je ze vaak goedkoper, dus even zoeken of langs een dealer voor advies op maat.

Is een kickbike geschikt voor woon- en werkverkeer?

Net als met een fiets kan je ook met je kickbike naar het werk. En als je met het openbaar vervoer reist naar kantoor, dan is een vouwstep (ook wel mini-step) ideaal. Weer een stuk kleiner en lichter (hooguit 5 kg) dan een vouwfiets en zelfs verkrijgbaar met een schoudertasje. Mag net als de vouwfiets opgevouwen gratis mee in de trein. In de bus kan de vouwfiets wegens ruimte gebrek geweigerd worden, met een vouwstep in de tas is die kans klein.