Wil je niet alleen wandelen? Sluit je dan aan bij een wandelgroep. In Nederland en België zijn er honderden van zulke groepen. Sommige hebben een eigen website. Hieronder een overzicht om gericht te zoeken.

Een wandelgroepje?

De meeste wandelclubjes zijn heel informeel. Ja, bij sommige betaal je contributie en ontvang je een nieuwsbrief. Maar voor de rest is het vrijheid blijheid. Je bepaalt per wandeling of je wel of niet zin hebt om mee te gaan. Vaak krijgen aspirant-deelnemers de gelegenheid om een keertje ‘op proef’ mee te lopen.

Wel loopt het karakter van elke wandelgroep nogal uiteen:

  • Sommige wandelclubjes lopen maar een paar keer per jaar. Andere hebben zowat ieder weekend wandelingen op het programma.
  • Bij het ene wandelgroepje organiseren alle deelnemers per toerbeurt wandelingen. Bij het andere groepje zijn het vrijwilligers die dit doen.
  • De omvang varieert enorm: van enige tientallen tot meer dan 5000. Hoe groter een wandelgroep, hoe groter de kans dat je bij elke wandeling weer nieuwe mensen tegenkomt. Dus aan jou de vraag of je dat een voordeel of een nadeel vindt – dat soort dingen liggen heel persoonlijk.
  • Sommige wandelclubjes staan open voor iedereen, andere richten zich op een specifieke doelgroep. Zie verderop deze pagina.

Zoals gezegd richten nogal wat wandelgroepjes zich op een doelgroep. Bijvoorbeeld een leeftijdscategorie, sekse en/of seksuele geaardheid, opleidingsniveau, regio, loopafstand, dag van de week, noem maar op. En dat is alleen maar goed. Het draagt bij aan diversiteit in de wandelwereld en verhoogt de kans dat je gelijkgestemden zult tegenkomen.

Gek genoeg leidt deze pluriformiteit ook al jaren tot boze reacties in de inbox van Tweevoeter. Je richten op een bepaalde leeftijdsklasse of sekse zou “discriminatie” zijn, aldus criticasters. Tweevoeter heeft hier echter een duidelijke mening over: lariekoek. Val je buiten de doelgroep van een bepaald groepje, leg je je er dan bij neer en zoek gewoon verder. Zo, dit moest er even uit.

Meer dan 100 deelnemers

Minder dan 100 deelnemers

Speciale doelgroepen

Gericht op singles (met al of niet een dating-karakter):

Voor homoseksuelen:

Voor jongeren:

alleenstaanden:

Voor wandelaars met verminderd energieniveau, bijvoorbeeld door burn-out of fysieke klachten:

Op zoek?

Lees de oproepen op de pagina Wandelmaatjes.

Sportieve wandelclubjes

Naast de informele wandelgroepen is er nog een heel andere categorie: de sportieve wandelclub. Ook daar zijn er honderden van in Nederland. Wandelsport valt een beetje buiten de scope van deze site. Toch een tip: de meeste zijn aangesloten bij koepelorganisatie KWBN. Minder informeel, het zijn vaak echte verenigingen met statuten en ledenvergaderingen. En uiteraard zijn ook de afstanden een stuk sportiever. Ieder zijn ding, toch?