Wil je niet alleen wandelen, maar liever samen met anderen in groepsverband? Sluit je dan aan bij een wandelclub. In Nederland en België zijn er honderden van zulke groepen. Sommige hebben een eigen website. Verderop deze pagina een overzicht om gericht te zoeken. Eerst even wat algemene info.

Een wandelclub?

De meeste wandelclubjes zijn heel informeel. Ja, bij sommige betaal je contributie en ontvang je een nieuwsbrief. Maar voor de rest is het vrijheid blijheid. Je bepaalt per wandeling of je wel of niet zin hebt om mee te gaan. Vaak krijgen aspirant-deelnemers de gelegenheid om een keertje ‘op proef’ mee te lopen.

Wel loopt het karakter van elke wandelgroep nogal uiteen:

  • Sommige wandelclubjes lopen maar een paar keer per jaar. Andere hebben zowat ieder weekend wandelingen op het programma.
  • Bij het ene wandelgroepje organiseren alle deelnemers per toerbeurt wandelingen. Bij het andere groepje zijn het vrijwilligers die dit doen.
  • De omvang varieert enorm: van enige tientallen tot meer dan 5000. Hoe groter een wandelgroep, hoe groter de kans dat je bij elke wandeling weer nieuwe mensen tegenkomt. Dus aan jou de vraag of je dat een voordeel of een nadeel vindt – dat soort dingen liggen heel persoonlijk.
  • Sommige wandelclubs staan open voor iedereen, andere richten zich op een specifieke doelgroep. Zie verderop deze pagina.

Zoals gezegd richten nogal wat wandelgroepjes zich op een doelgroep. Bijvoorbeeld een leeftijdscategorie, sekse en/of seksuele geaardheid, opleidingsniveau, regio, loopafstand, dag van de week, noem maar op. En dat is alleen maar goed. Het draagt bij aan diversiteit in de wandelwereld en verhoogt de kans dat je gelijkgestemden zult tegenkomen. Val je buiten de doelgroep van een bepaald groepje, zoek gewoon even verder.

Meedoen aan een wandelclub is gezond

Ja, dat blijkt uit een studie, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. En dit is waar het allemaal goed voor is: bloeddruk, hartslag in rust, lichaamsvetpercentage, cholesterolwaarden, longfunctie en depressies. En er werd geen enkel negatief effect gemeten.

Nu kun je je natuurlijk afvragen: ja, maar als ik alleen loop, heb ik dan niet dezelfde gezondheidsvoordelen? Vermoedelijk wel, maar een wandelgroepje helpt je simpelweg om regelmaat in je wandelactiviteiten aan te brengen. Een vriendelijke stok achter deur, zeg maar.

Bron: Walking Groups Are Really Good for You

Wandelclubs met meer dan 100 deelnemers

Wandelclubjes met minder dan 100 deelnemers

Wandelgroepen voor speciale doelgroepen

Voor singles

(met al of niet een dating-karakter):

Voor homoseksuelen

Voor jongeren

Voor alleenstaanden, weduwen en weduwnaren

Voor wandelaars met lager energieniveau

(bijvoorbeeld door burn-out of fysieke klachten)

Geen wandelclub, maar liever een wandelmaatje?

Lees de oproepen op de pagina Wandelmaatjes. Er komen dagelijks nieuwe oproepen bij.

Sportieve wandelclubs

Naast de informele wandelgroepen is er nog een heel ander type groepsverband: de sportieve wandelclub. Ook daar zijn er honderden van in Nederland. Wandelsport valt een beetje buiten de scope van deze site. Toch een tip: de meeste zijn aangesloten bij koepelorganisatie KWBN. Minder informeel, het zijn vaak echte verenigingen met statuten en ledenvergaderingen. En uiteraard zijn ook de afstanden een stuk sportiever. Ieder zijn ding, toch?