Wessel Zweers
Laatste berichten van Wessel Zweers (alles zien)

Je hebt nog nooit meer dan een korte ommetjes gemaakt. Toch smaakt het naar meer. Nu wil je voor het eerst eens echte wandeltochten maken. Misschien zelfs voor meerdere dagen. Wat heb je allemaal nodig? Hier een spoedcursus!

Het allerbelangrijkste: wandelschoenen

Loop je langer dan 5 of 10 km, dan volstaan je gewone schoenen of sneakers niet meer. Voor langere tochten geven ze niet voldoende steun en vering. Je krijgt blaren of pijntjes, en je loopt ook sneller blessures op. En dan heb je er al snel geen zin meer in. Er zijn grofweg 2 soorten wandelschoenen:

  • lage schoenen: populair bij Vierdaagselopers en andere wandelsporters, want geschikt voor verharde wegen,
  • hoge schoenen met enkelsteun: populair bij natuurliefhebbers die graag over onverharde (soms ook modderige) paden lopen en niet gelijk bij de eerste de beste boomwortel hun enkels willen verzwikken.

Reken op 50 tot 200 euro voor aanschaf van een paar wandelschoenen. Het is even een uitgave, maar je krijgt er geen spijt van. Heb je weinig budget? Kijk even bij Perry Sport of Decathlon.

Tip 1: nieuwe wandelschoenen moet je inlopen

Leren schoenen moeten zich voegen naar je voeten. Maak eerst wat korte ommetjes en bouw het langzaam op. Koop wandelschoenen nooit 1 dag voor het begin van je wandelvakantie.

Tip 2: koop wandelschoenen nooit online

De pasvorm is enorm belangrijk. Ga naar een buitensportwinkel om ze te passen. In een goede buitensportzaak krijg je bovendien deskundig advies. Een ervaren verkoper heeft snel door wat je nodig hebt.

Meer weten?

Uitgebreide info op de pagina Wandelschoenen.

Ook belangrijk: wandelsokken

Bijna net zo belangrijk als wandelschoenen zijn wandelsokken. Die zijn dikker dan gewone sokken, geven extra comfort en houden je voeten langer droog. Voor 1 of 2 tientjes heb je een goed paar.

Als je geen wandelsokken hebt, dan zou je kunnen proberen om 2 paar gewone sokken over elkaar heen te trekken. Maar het comfort zal waarschijnlijk minder zijn. Gewone sokken hebben vaak meer naden, waardoor je misschien sneller blaren krijgt.

Meer weten?

Uitgebreide info op de pagina Wandelsokken.

Rugzak(je)

Rugzakjes en rugzakken heb je in soorten en maten.

  • Voor een dagwandeling volstaat een rugzakje met 20-30 liter inhoud. Daar kun je een fles water, brood en andere spulletjes in doen. Deze rugzakjes hebben meestal geen heupband.
  • Voor meerdaagse wandeltochten langs hotelletjes en logies heb je al snel een rugzak van 40-45 liter nodig. Voldoende ruimte voor extra kleding, nachtgoed, toilettas en wat eten. Deze hebben wel een heupband. Dat is prettig, want het gewicht rust dan niet alleen op je schouders.
  • Wil je kamperen in je eigen tentje en misschien ook nog zelf koken? Dan kom je in de richting van pakweg 60 liter. Koop ze ook weer niet té groot, want de verleiding wordt dan heel groot om extra spulletjes mee te nemen die je eigenlijk niet nodig hebt (je haardroger plus die 3 dikke romans die je nog een keer wilde uitlezen).

Tip: ook rugzakken liever niet online kopen

In een winkel kun je ze passen. Rugzakken zitten vaak nooit in 1 keer perfect, je moet ze namelijk eerst goed instellen met behulp van allerlei verstelbandjes. Een goede verkoper kan je hierbij helpen en heeft snel door of een rugzak goed bij de vorm van je rug aansluit.

Wat stop je allemaal in je rugzak?

Zie de pagina’s Inpaklijst dagwandelingen en Inpaklijst wandelvakanties voor meeneemlijstjes. Dit zijn algemene lijstjes, gebruik ze om je eigen persoonlijke checklist te maken.

Meer weten?

Uitgebreide info op de pagina Rugzakken.

Wandelkleding

Als het maar lekker zit!

Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn: trek in eerste instantie gewoon aan wat je lekker vindt zitten. Je hoeft niet per se speciale broeken, shirts en jacks te kopen –al mag het natuurlijk wel.

Even wachten met dure aankopen heeft wel een voordeel: pas als je daadwerkelijk wandeltochten gaat maken, krijg je door wat voor jou het allerbelangrijkst is. Bijvoorbeeld een winddicht jack, of een broek met extra zakken, of een goede gps-ontvanger.

Tip 1: hoe blijf je droog

Wil je niet meteen een duur en ademend regenjack aanschaffen? Bij de Hema of Bol koop je voor een paar euro wegwerp-regenponcho’s. Niet geschikt om er de hele dag mee in de regen te lopen, maar voor een incidentele bui prima geschikt.
En de inhoud van je rugzakje? Ja, die kan inderdaad ook nat worden. Neem voor alle zekerheid ook nog 1 of 2 plastic tassen mee. Daar stop je je spulletjes in en die plastic tassen stop je vervolgens in je rugzakje.

Tip 2: de keuze van je broek

In principe is elke broek met voldoende bewegingsvrijheid geschikt. Maar persoonlijk zou ik eerder een katoenen broek dan een spijkerbroek kiezen. Als je namelijk een bui over je heen krijgt, dan loopt een kleddernatte spijkerbroek opeens een stuk minder fijn.
Ook iets om thuis voor vertrek even te checken: de combinatie van je broek en de heupband van je rugzak. Als je heupband precies op de riemlusjes van je broek drukken, dan kan dat op den duur pijnlijk worden.

Meer weten?

Uitgebreide info op de pagina Wandelkleding.

Heb ik voldoende conditie?

Wandelen is voor bijna iedereen geschikt. Ook als je weinig lichaamsbeweging krijgt, of overgewicht hebt, of een bepaalde aandoening. Wandelen is daarnaast ook weinig blessuregevoelig. En mocht het dan toch een keer tot pijntjes leiden, dan vind je op de pagina’s Wandelblessures en Blaren een overvloed aan tips.

De kunst is om het stapje voor stapje op te bouwen en gaandeweg te ontdekken waar je grenzen leggen. Als je de Vierdaagse van Nijmegen wil gaan lopen, dan kan de pagina Wandeltraining helpen aan een schema.

Aan de wandel

Waar ga je wandelen?

De pagina Mooie wandelgebieden in Nederland geeft je per provincie allerlei wandeltips.

Een wandelroute kiezen

Wat voor route kies je als je voor het eerst aan de wandel gaat? Gemarkeerde wandelroutes zijn gemakkelijk te volgen, je vindt ze in overvloed bij Natuurmonumenten, maar neem hoe dan ook altijd een wandelgids of wandelkaart of gps mee. Want je hoeft maar 1 markering te missen en je weet al snel niet meer waar je precies bent.

En verder: op de pagina Wandelroutes vind je circa 50 mooie routes in Nederland, in uiteenlopende afstanden. Deze hebben een routebeschrijving en een kaartje dat je op je mobiel kunt zetten.

Of zelf een wandelroute plannen? De wandelrouteplanner van Wandelnet helpt je een handje.

Navigatie

Voor wandelen zijn er allerlei goede apps waarmee je je goed kunt oriënteren. Mijn persoonlijke favoriet is Komoot, maar er zijn nog meer goede apps. Wel een tip: gebruik geen Google Maps, want mooie wandelpaden zijn hierop niet goed te herkennen.

Wandel je solo?

Zie de praktische tips op pagina Alleen wandelen.

Conclusie

Voor het maken van wat langere wandeltochten heb je niet zoveel nodig. Begin met goede wandelschoenen, de rest komt daarna wel. En als je je wandeltochten langzaam opbouwt, dan krijg je vrij snel in de gaten wat voor jou fijne afstanden zijn, en wat voor extra kleding en uitrusting je zou willen aanschaffen!