Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Waterkaarten

De ANWB is dé uitgever op het gebied van waterkaarten. Tegenwoordig zijn de ANWB-waterkaarten ook verkrijgbaar als app voor Apple en Android, met daarin alle informatie over vaarwegen, jachthavens en bedieningstijden van bruggen en sluizen uit de ANWB Wateralmanak 2. De ANWB-kaarten zijn naast de ANWB-vestiging of webshop ook verkrijgbaar bij gespecialiseerde boekhandels of natuurlijk bij een watersportzaak.

Geen zin om een kaart aan te schaffen? Kijk dan op www.kanoroutes.nl (zie ook Dagtochten). Hier vind je bij elke kanotocht een schematisch kaartje dat prima te gebruiken is voor een dagtocht.

Kanogidsen

Er bestaan veel folders en brochures met kanoroutes. Meestal zijn ze te koop bij de plaatselijke VVV of de kanoverhuurder. Ook op internet rouleren veel kanoroutes die je als pdf kunt downloaden. Zo vind je bijvoorbeeld een brochure ‘Met de kano langs de Grebbelinie’, een uitgave van Waterschap Vallei & Eem. Google op de titel en je kunt de brochure als pdf downloaden. Op de pagina Dagtochten in Nederland staan verschillende gebieden beschreven met links om brochures te downloaden.

Daarnaast bestaan er enkele boeken over kanoën. Ze zijn te koop in de betere boekhandel, in gespecialiseerde reisboekhandels en soms in een ANWB-vestiging. Bij de meeste winkels kun je ook online kaarten en gidsen bestellen. Nadeel is dat je niet door de gids kunt bladeren om een indruk te krijgen van de inhoud.

Tips

  • Kanoparadijs Nederland, Jolanda Linschooten & Frank van Zwol, Uitg. Hollandia/Gottmer (ISBN 978 90 6410 544 9). Goed informatief boek met 43 kanotochten in de mooiste kanogebieden. Alle routes zijn voorzien van een kaartje, praktische informatie en achtergrondinformatie. Online bestellen: www.jolandalinschooten.nl/webshop/kanoparadijs-nederland.
  • Voor wie het weidse wad op wil met de kano is dit boek een must: Handboek varen op de Waddenzee, Marianne van der Linden (Hollandia/Gottmer, ISBN 978 90 6410 548 7).
  • Praktische zeekanogids, Robbert van der Eijk. Een 32 pagina’s tellende informatiebrochure die je als pdf kunt downloaden.
  • Kanogids, Jan Eggens (Hollandia/Gottmer, ISBN 9789064100543). Een weliswaar verouderde gids, maar toch informatief. Jan Eggens heeft meer kanogidsen geschreven, o.a. Kanotochten in Nederland, Kanokamperen in Europa. Met wat geluk kun je ze tweedehands op de kop tikken, bijvoorbeeld bij Bol.com.
  • Meer boekentips vind je op www.kanoweb.nl/kanovaren/routeboekjes
  • Op www.dezwerver.nl/c/boeken/kanogidsen vind je ook gidsen over kanogebieden in het buitenland.