Wessel Zweers
Laatste berichten van Wessel Zweers (alles zien)

Muggen, maar dan anders…

Ze zijn kleiner dan gewone muggen en je ziet ze snel over het hoofd, maar in westen van Schotland en het noorden van Engeland zul je ze vroeg of laat een keer tegenkomen: de midges. Het zijn kleine steekvliegjes van maar een paar mm groot. Je herkent ze aan donkere vlekjes op de vleugels. Midges zijn in Nederland bekend onder uiteenlopende benamingen als knutten, knaasjes, knijten, mietsen en neefjes – ja, de miezerigheid druipt ervan af.

Gevaarlijk zijn ze niet, ze doen ook geen pijn, maar ze zijn wel heel vervelend. De jeuk is erger dan het steken. In extreme gevallen zie je door hele zwermen midges geen hand meer voor ogen en lopen ze gewoon over je neus heen, zodat je zelfs met gewoon ademhalen moet uitkijken.

Kortom echt iets om mee rekening te houden als je een vakantie naar Schotland plant. De Schotten zijn er zelf ook niet blij mee. Volgens oude schattingen uit 2008 zouden midges de Schotse toeristische industrie jaarlijks zo’n 350 miljoen euro aan gederfde inkomsten kosten. Vraag is wel hoe dit bedrag precies becijferd is. Wat in ieder geval wel vaststaat is dat midges blijvende impact hebben op toerisme en dat natuurtoerisme 40% vormt van alle toerisme in Schotland, dus ga maar na.

(links: een midge, rechts: een mug, bron: Wikimedia)

Wat doen midges precies?

Midges zijn bijzonder geëmancipeerd. Opmerkelijk genoeg heb je van de mannetjes geen last, maar de vrouwtjes zijn bloeddorstig in de meest letterlijke zin van het woord. Ze zoeken een zacht plekje uit op je huid, prikken erin, en zodra er wat bloed uitkomt, injecteren ze een stofje om stolling tegen te gaan, zodat het bloed blijft stromen. Tanken maar.

Welke maanden?

Van midges heb je in de maanden juni t/m augustus de meeste last. Goede maanden om het westen van Schotland te bezoeken, zijn daarom mei en september. Eerder dan mei of later dan september krijg je in Schotland al snel met sneeuw te maken. Vooral mei is geschikt, want dan is het nog maar een maand voor de langste dag van het jaar en zijn de dagen een stuk langer dan in september.

Midges vermijden

Wat kun je er als wandelaar of fietser tegen doen? In ieder geval alle lichaamsdelen bedekt houden. En je gezicht dan? Tja, lastig, een netje helpt wel een klein beetje, maar midges zijn zo klein dat ze door de gaatjes kunnen. Met heel dicht muskietengaas heb je meer kans om ze van je gezicht te houden.

Midges zijn vooral ’s ochtends en ’s avonds actief.  Soms zit er niets beters op dan ’s avonds na afloop van een wandel- of fietstocht in het hotel te blijven. Als je kampeert, dan helpt het maken van een kampvuur – midges houden niet van rook – maar als dat geen optie is: hup, ’s avonds naar de dichtstbijzijnde pub. Kampeer sowieso niet bij het water, daar hangen ze het meest rond.

Verder houden midges vooral van veen en moeras, dus probeer deze gebieden enigszins te mijden, hoe mooi die soms ook zijn. Voor de rest is het hopen op wind en regen – net als muggen zijn ze dan zo weg.

Middelen tegen midges

Skin So Soft

Het meestgenoemde middeltje tegen midges is Skin So Soft van producent Avon. De eerste versie van dit middel was gek genoeg een algemeen huidverzorgingsproduct, dat toevallig ook goed tegen midges bleek te werken. Avon zag het gaatje in de markt, dook erin en introduceerde een nieuwe versie, de Skin So Soft Bug Guard. Dit product is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals zalf, spray en towels. Te bestellen bij producent Avon, maar in Schotland vaak ook gewoon op campings en bij lokale Spars verkrijgbaar.

Smidge

Een ander middel om midges te bestrijden is Smidge. De ervaringen zijn goed, zie de reacties onderaan. Het bevat geen DEET, dus misschien wel een optie als DEET-gebaseerde middeltjes bij jou niet zo goed werken.
Update juni 2021: vanwege de Brexit kan producent APS Biocontrol tijdelijk niet in Nederland leveren, maar je kunt Smidge nog wel bestellen bij de Britse tak van Amazon.

Shoo

Net als Smidge een middeltje dat wel lokaal verkrijgbaar is, maar online veel lastiger. Zie de reacties onderaan.

Nog meer alternatieven

Ik heb deze alternatieven zelf nog nooit geprobeerd, maar jouw ervaringen kun je hieronder melden.

Weersverwachting

Net als je in Nederland weersverwachtingen hebt voor hooikoortspatiënten, heeft Schotland jarenlang een heuse Scottish Midge Forecast gehad. In de zomermaanden kon je via de website precies bijhouden waar veel en weinig midges te verwachten zijn.