Sietske de Vet

Glooiende heuvels, vakwerkhuizen en slingerende beekjes: Limburg geeft een buitenlandgevoel. Dat geldt zeker voor Zuid-Limburg, waar de Vaalserberg met een on-Nederlands hoogte van 322 meter boven zeeniveau uitsteekt. Als fervent wandelaar moet je die top natuurlijk bedwingen. Om vervolgens af te zakken naar Maastricht met tal van monumenten, musea, knusse cafés en culinaire restaurants.

Nergens smaken de Limburgse asperges, vers van het land, zo lekker als hier. Een lokaal glas wijn erbij maakt je maaltijd compleet. Benieuwd hoe de wijn geproduceerd wordt? De meeste wijngaarden onthalen je gastvrij voor een rondleiding of proeverij.

Ook het midden en noorden van Limburg met natuurgebieden als De Meinweg, De Grote Peel en De Maasduinen, mogen er zijn. Zwerf door bossen, struin door duinen of bezin je bij beekjes en plassen.

Tot slot mag één culinaire specialiteit niet onvermeld blijven: de Limburgse vlaai. Overal in Nederland te koop, maar nergens zo lekker als in Limburg.

Wandelroutes

Geuldal & Gerendal Lengte: 17 km (rondje)
Beginpunt: NS-station Schin op Geul
Epen: Geul & taalgrens Lengte: 9/11 km (rondje)
Beginpunt: Epen, Sint-Paulusbekeringkerk
Gulperberg & Eyserberg Lengte: 9 km (rondje)
Beginpunt: Gulpen, busstation

Wandelgebieden

Wandelen langs wijngaarden in Limburg Limburg telt zo'n 50 wijngaarden. Tweevoeter geeft je handige tips om een wandeltocht te combineren met een wijnproeverij bij een wijngaard.
Pieterpad (LAW 9) Nee, het Pieterpad is niet de oudste LAW van Nederland. En ook geen historische wandelroute. Dit is het verhaal, plus wat praktische tips.
Pelgrimspad (LAW 7) Altijd al een LAW willen lopen? Tip van Tweevoeter: kies het Pelgrimspad. Bijzonder: van voormalige ANWB-wandelroute naar spirituele LAW.

Meerdaagse wandelroutes in Limburg

Langer dan 1 dag wandelen in Limburg? Tweevoeter geeft je een handjevol wandeltips.

Maas-Niederrheinpad

Laten we eerst beginnen met Noord- en Midden-Limburg. Een aanrader is het rood-wit gemarkeerde Maas-Niederrheinpad. Vrij lang: 342 km, maar de hele route bestaat in feite uit 5 cirkels die elkaar raken, een soort ketting dus. De hele ketting loopt van Cuijk tot Roermond. De 5 cirkels liggen deels in Nederland, deels in Duitsland.
Deze opzet met rondjes biedt eindeloos veel variatiemogelijkheden. Je kunt je simpelweg beperken tot 1 cirkel. Of je loopt van alle 5 cirkels alleen de (Nederlandse) westkant – in deze tijden van corona wel zo overzichtelijk.
Speciaal aanbevolen: twee fantastische stukken zijn Nationaal Park Maasduinen (specifiek Landgoed De Hamert) en Nationaal Park de Meinweg. Beide parken horen zonder meer thuis in de eregalerij van Nederlandse wandelpareltjes.

Krijtlandpad

Vermoedelijk is er geen andere wandelroute die je de veelzijdigheid van Zuid-Limburg zo volledig laat zien als het Krijtlandpad. De totale lengte is 90 km, maar er zijn diverse inkortingsmogelijkheden. Absolute aanrader!
» www.wandelnet.nl/krijtlandpad

Pelgrimspad

Deze LAW begint al in Amsterdam en eindigt naar keuze in Maastricht, of ietsje verderop in het Belgische Visé. Uiteraard hoef je niet het hele traject te volgen (al zul je daar zeker geen spijt van krijgen), maar kun je je beperken tot het Limburgse deel. En dat deel is beslist de moeite waard.
» meer over het Pelgrimspad

Via Gulia

De Geul is een van de meest ongerepte beekjes in Nederland. Hierboven vind je 2 dagwandelingen die dit prachtige riviertje bezingen. Maar er is ook een meerdaagse wandelroute, die bovendien ook het Belgische deel bestrijkt: de Via Gulia. De allereerste versie werd in de jaren 90 geboren in een Geuldal-wandelgidsje; daarna kreeg het Europese subsidie.
Een prachtige route natuurlijk, al schijnt het percentage verharde paden relatief hoog te zijn. Tweevoeter zegt daarom: kies de Via Gulia alleen als globale leidraad, en gebruik topografische kaarten om hier en daar je eigen variant te kiezen. Dus meer een wandelroute voor avonturiers, dan voor LAW-lopers die de vertrouwde rood-witte markeringen willen volgen.
» officiële website: www.viagulia.be
» veel meer informatie: www.trekkings.be/viagulia.htm

Dutch Mountain Trail

Tip voor bergwandelaars: de Dutch Mountain Trail is een van de zwaarste meerdaagse tochten die je in Nederland kunt lopen. Startpunt is NS-station Eygelshoven (Kerkrade) en via 7 Limburgse heuveltoppen eindig je in Maastricht. Bij elkaar 100 km. Dat lijkt mee te vallen, maar vergis je niet: de hoogteverschillen zijn groter dan je misschien zou verwachten. Hier en daar zul je flink moeten klimmen en dalen, dus een goede conditie is aan te raden.
» www.visitzuidlimburg.nl/…/dutch-mountain-trail-en-de-seven-summits/