Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Op een mooie zomerse dag krioelt het op een traag stromende rivier als de Linge of de Kromme Rijn van bontgekleurde kano’s. Langzaam zakken ze de rivier af. Sommigen doen dat rustig en beheerst, anderen dobberen min of meer stuurloos rond. Het is nog een hele kunst, dat kanoën!

Als je goed kijkt, zie je twee verschillende soorten kano’s op het water: een open en een gesloten kano. Wat zijn de verschillen?

Canadees

Strikt genomen wordt met ‘kano’ een Canadees bedoeld: een open boot waarbij je een ‘steekpeddel’ gebruikt. Dat is een peddel met een enkel blad. Je peddelt meestal aan één kant van de boot.

Vergeleken met een kajak zit je hoger in de boot, op een smal bankje. Zo’n open kano of Canadees is vrij breed en daardoor lig je stabiel in het water.

Bovendien kun je veel bagage meenemen. Je zit minimaal met z’n 2-en in een Canadees en maximum met 2 volwassenen en 2 (niet al te grote) kinderen.

Kajak

De kajak heeft een gesloten dek met een open kuip waar je instapt. Je zit laag in de boot met je benen naar voren gestrekt.

De peddel die je bij deze boot gebruikt, heeft aan elke zijde een blad. Je peddelt dus afwisselend aan de linker- en rechterkant van de boot. Een kajak is smaller en minder stabiel dan een Canadees. Daardoor scheer je sneller door het water.

Er zijn verschillende soorten kajaks: een wildwaterkano, een zee- of vlakwaterkano of een combinatie van beide. Een vlakwaterboot is lang en snel. Een wildwaterboot is korter en beter wendbaar. Zelfs de peddel is korter dan die van een vlakwatermodel. Je hebt de keus uit een enkelzitkajak (1-persoon) en een dubbelzit (2-persoons).

Welke kano past bij jou?

Stel jezelf eerst de vraag wat je met je boot wilt doen.

  • Ontspannen ronddobberen op rustig vaarwater met de picknickmand aan boord?
    Kies dan voor een Canadees. Ook voor een vaarvakantie met veel bagage – denk aan een complete kampeeruitrusting – is een Canadees heel geschikt.
  • Met een kajak kun je sneller varen. Je hebt een hoger slagtempo omdat je de peddel aan beide zijden van de boot in het water steekt.
    De meeste mensen kiezen voor een toerkajak, waarmee je op de binnenwateren (plassen, rivieren, sloten) in Nederland prima ‘uit de voeten’ kunt. Deze kajak is koersvast, redelijk stabiel en heeft een beetje ruimte voor de bagage.
  • Tot slot bestaan er ook nog opvouwbare en opblaasbare kano’s die je makkelijk mee kunt nemen in de auto.

Meer over de verschillende soorten kano’s