Wandelen in een mooi stukje Nederland met een bijzonder verhaal? Of ideeën opdoen voor een wandelvakantie elders in Europa? Deze blogposts vertellen je bijzondere verhalen en geven je praktische wandeltips. Gebruik het filter om in te zoomen op provincie, land of thema.

Nederland

Buitenland

Verhaal

Urban Exploring: wandelen door vervallen bouwwerken

Uitgekeken op de stadswandelingen langs overbekende bezienswaardigheden? Urban Exploring zoekt verlaten gebouwen en niet-openbare locaties op.

Wandelen in Noorwegen: praktische reistips

Noorwegen: praktische tips over wandelroutes, trektochten, wandelkaarten, wandelgidsen, vervoer en de Hurtigruten. Door Sietske de Vet.

Noorwegen: de mooiste wandelgebieden

Welk gebied moet je kiezen als je gaat wandelen in Noorwegen? Sietske de Vet deelt haar ervaringen en tips. Ook met fietsen en langlaufen.

Wandelen in Italië: een introductie

Algemene tips over wandelroutes en wandelkaarten. Plus mijn eigen lijstje favoriete wandelgebieden in Italië.

Wandelen in Frankrijk: een introductie

In deze blogpost deel ik algemene tips over wandelroutes en wandelkaarten. Plus mijn eigen ervaringen met een aantal mooie wandelgebieden.

De mooiste wandelgebieden in Duitsland

Waar kun je allemaal in Duitsland wandelen? Twee reisjournalisten geven je alle mooie wandelgebieden per Duitse deelstaat.

Wandelen en fietsen in de Eifel: tips en praktische info

Mooie wandelroutes en fietsroutes in de Eifel. Plus tips: campings, accommodaties, openbaar vervoer, toeristische instanties, handige sites.

Zwitserland: mooie wandelroutes en wandelgebieden

Wandelen in Zwitserland. De mooiste wandelgebieden en wandelroutes. Plus praktische info over wandelgidsen en het netwerk van wandelpaden.

Wandelen in Engeland

De Engelse ‘countryside’ is gewoon gemaakt om er te wandelen. Een overzicht van mooie wandelgebieden en langeafstandswandelpaden in Engeland.

Wandelen in Schotland

Schotland is niet bepaald een bestemming voor mietjes, maar heeft wel fantastisch mooie vergezichten. Wat zijn de mooiste wandelgebieden en wandelroutes?

Macedonië: terug van weggeweest als wandelbestemming

Wandelen of fietsen in Macedonië? Ja, doen. Onderweg kom je maar weinig mensen tegen en kun je volop genieten van de stilte en de schoonheid van de ongerepte natuur.

Bergwandelen in Spanje: de Spaanse Pyreneeën

De Spaanse Pyreneeën zijn een walhalla voor bergwandelaars. Veel klimmen en dalen in ruig terrein. Een verkenning van de wandelmogelijkheden.

Bergwandelen in Spanje: Picos de Europa

Picos de Europa is een klein bergmassief in het noorden van Spanje met gevarieerde natuur en een gematigd klimaat. Tips als je er gaat wandelen of fietsen.

De mooiste wandelgebieden in België

Waar kun je allemaal in België wandelen? Nou, eigenlijk overal. Twee Vlaamse reisjournalisten geven je alle mooie wandelgebieden per Belgische provincie op een presenteerblaadje.

De mooiste wandelroutes op Corsica

Hou je van uitdagende wandeltochten? Dan zul je de wandelroutes op Corsica vast en zeker geweldig vinden. Wandel je graag langs de kust of juist liever door de bergen – op Corsica kan het allemaal. Een verkenning van de mooiste wandelroutes op het eiland.

Nationaal Park Drentsche Aa

Weinig landschappen in Nederland zijn zo gaaf als de Drentsche Aa. Dichter Rutger Kopland vertoefde hier vaak. Waarom is dit natuurgebied zo bijzonder? En waar kun je wandelen?

Boswandelen in het Drents-Friese Wold

Zin in een mooie lange boswandeling? Nationaal Park het Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Tips voor dagwandelingen en meerdaagse tochten.

Wandelen langs wijngaarden in Limburg

Limburg telt zo’n 50 wijngaarden. Tweevoeter geeft je handige tips om een wandeltocht te combineren met een wijnproeverij bij een wijngaard.

Tholen: de roots van de presidenten Roosevelt

De stamvader van de Amerikaanse presidenten Theodore en Franklin Roosevelt komt vermoedelijk uit het Zeeuwse Tholen. In Oud-Vossemeer is een wandelroute langs plekken die daaraan herinneren. Ook elders op Tholen is het fijn wandelen.

Wandelroutes Oldambt en Dollard

Groningen: een handjevol tips voor dagwandelingen in Oldambt en langs de Dollard. Land van zeehonden en kolossale boerderijen.

Historisch wandelen langs de Oude Hollandse Waterlinie

Om te wandelen of om thuis in te bladeren: een wandelgids met 15 wandelroutes, meer dan 200 illustraties en veel wetenswaardigheden.

Wandelen langs de Dommel

Een van de leukste riviertjes van Nederland is de Dommel. Tweevoeter geeft je tips voor mooie wandelingen en vertelt waarom de Dommel zo drommels veelzijdig is.

Public Rights of Way – het Engelse wandelgeheim

Waarom is Engeland zo’n geweldig wandelland? Het heeft een formidabele troef: de public rights of way. Veel wandelpaden gebruiken dit recht.

Bergen: kunst, literatuur en stoomtrein Bello

Een van de mooiste dorpen van Nederland is het Noord-Hollandse Bergen, vooral bekend van schilders, dichters en de voormalige stoomtrein Bello. Wandelmogelijkheden zijn er volop.

startpunt van het Pieterpad Pieterpad (LAW 9)

Hoe is het Pieterpad ontstaan? En hoe heeft het zo’n enorm populaire wandelroute kunnen worden? Een klein stukje geschiedschrijving.

Pelgrimspad (LAW 7)

Altijd al een hele LAW-route in Nederland willen uitlopen? Vergeet het populaire Pieterpad. Wat Tweevoeter je aanraadt: kies het Pelgrimspad.

Wandelroute herdenkt redding dobbepaarden Marrum

In 2006 kwamen 150 paarden vast te zitten op een buitendijkse dobbe in Friesland. Een gemarkeerde wandelroute van 7 km vanuit Marrum herinnert aan deze spectaculaire gebeurtenis. Niet toegankelijk in het broedseizoen.

Inpaklijst fietsvakanties

Heb je nog nooit eerder een fietsvakantie gedaan? En vraag je je af wat je allemaal moet meenemen? Tweevoeter geeft je een checklist.

Fietsblessures

Fietsen is leuk, pijntjes en fietsblessures zijn minder leuk. Is je fiets verkeerd afgesteld? Is sprake van overbelasting? Of is er een andere oorzaak?

Kickbiken: het nieuwe steppen

Wat is er leuk aan kickbiken? Deze introductie geeft je goede redenen om het eens te proberen, plus tips voor aanschaf en techniek.

Welk zadel tegen zadelpijn?

Zadelpijn is de meest voorkomende klacht onder fietsers. Terwijl de oplossing in de betere fietswinkel ligt: koop een goed zadel.

De Slag om Arnhem: wandelroutes in het teken van operatie Market Garden

Operatie Market Garden eindigde met de Slag om Arnhem. Arthur van Essen neemt je mee terug naar 1944 aan de hand van vijf wandelroutes met kaartjes, routebeschrijvingen en historische details.