Wessel Zweers
Laatste berichten van Wessel Zweers (alles zien)

Uitdaging voor wandelaars

Schotland is een fantastisch wandelland met soms adembenemend mooie vergezichten. Als je er gaat wandelen, is het ook een beste uitdaging. Engeland en Schotland mogen dan allebei behoren tot Groot-Brittannië, lopen in Schotland is heel anders dan op Engelse langeafstandspaden. Dat zit ‘m in verschillende dingen:

De zwaarte

De hoogteverschillen zijn groter dan in Engeland.

Het weer

Ook kan het weer snel omslaan. Vooral in het oosten, bijvoorbeeld de Cairngorns, kan het weer snel omslaan. Zelfs storm is in de zomermaanden niet uitgesloten.

Het landschap

De Highlands zijn zo verlaten dat je soms dagenlang niemand tegenkomt. Wat natuurlijk ook weer een grote charme is als je hiervan houdt.

Oriëntatie en navigatie

Oriëntatiepunten zijn niet overvloedig aanwezig. In Schotland verdwalen is niet handig. Ervaring met topografische kaart en kompas is een absolute vereiste. Vertrouw niet te veel op je smartphone of gps-ontvanger. Er zijn niet veel mogelijkheden om batterijen op te laden en de ontvangst van je telefoon is beperkt.

Midges

En dan zijn er nog die kleine muggen. Zie de aparte pagina Midges.

Kortom

Het zal duidelijk zijn: Schotland is niet voor mietjes. En misschien maakt juist dat het wel tot een geweldige bestemming voor een wandelvakantie.

Mooie wandelgebieden in Schotland

Het zal je niet verbazen dat het zuiden van Schotland veel op het noorden van Engeland lijkt. Dit deel van Schotland heet de Lowlands – niet te verwarren met dat ene jaarlijkse popconcert in de Hollandse polders. Ondanks de naam zijn de heuvels hier af en toe best hoog. Het is er vrij dichtbevolkt. Landschappelijk mag het dan niet het meest spectaculaire deel van Schotland zijn, toch hebben de Laaglanden hun eigen charme: leuke havenstadjes, mooie rotskusten, ruïnes, abdijen, kastelen, landhuizen, noem maar op.

Verder naar het noorden wordt het weer wat leuker. Daar liggen de Highlands (Hooglanden). Die kun je onderverdelen in:

De Zuidelijke Hooglanden

Dit ligt niet zo ver van de bewoonde wereld (Glasgow) en is al behoorlijk bergachtig. Aanraders zijn het bergachtige gebied rond Loch Lomond en het eveneens bergachtige eiland Skye.

De Oostelijke Hooglanden

Met hoge toppen van de Cairngorns, ook wel Grampians genoemd, een wandelgebied dat wat droger is dan de rest van Schotland.

De Centrale Hooglanden

Behoorlijk bergachtig en vochtig. Het letterlijke hoogtepunt is de Ben Nevis (1344 m), de hoogste top van Groot-Brittannië.

De Westelijke Hooglanden

Die zijn nog natter. Maar qua landschappen kan ik je dit deel zeker aanraden – zowel de kust met zijn mooie lochs als het achterland. Een bekende top is de Glen Afric. Schilderachtig is de regio Glen Coe (met spatie), met het dorp Glencoe (zonder spatie). En een kleine troost als het regent: je hebt dan geen last van midges.

De Noordelijke Hooglanden

Vooral leeg en verlaten. Maar ook dit deel is landschappelijk de moeite waard. Aanrader voor mooie wandelingen zijn de Torridon-heuvels.

Scottish Long Distance Routes: de Schotse LAW’s

Net als Engeland heeft Schotland zijn eigen netwerk van langeafstandspaden: de Scottish Long Distance Routes. Ze zijn niet gemarkeerd. Hier een paar persoonlijke aanraders.

West-Highland Way (155 km)

Beroemd, maar in het hoogseizoen soms ook druk.

Great Glen Way (127 km)

Gevarieerde route door heuvels, langs jaagpaden en langs drie meren, waarvan de bekendste… jawel… Loch Ness.

Southern Upland Way (341 km)

Van kust naar kust.