Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Heb je mijn overzicht van mooiste wandelgebieden in Noorwegen al gelezen? Op deze pagina geef ik wat meer praktische reistips voor als je zelf je vakantie gaat plannen.

In welk seizoen naar Noorwegen?

Het wandelseizoen in Noorwegen is kort. Bijna altijd ligt er sneeuw in de bergen. De ideale periode om er te wandelen is tussen half juli en begin september, wanneer de meeste sneeuw weg is.

Dagwandelingen in Noorwegen

Overal in Noorwegen vind je bewegwijzerde dagtochten. Omdat het terrein vrij zwaar is (rotsachtig, zompig, op en af) duurt de tocht meestal langer dan je verwacht. Een dagtocht, met als doel bijvoorbeeld een berghut, gaat vaak heen-en-weer over hetzelfde pad. Omdat je de terugweg heel anders beleeft dan heen, is dat allesbehalve saai.

 • De lokale VVV’s geven informatie over dagtochten. Je vindt ook beschreven tochten in diverse wandelgidsjes.
 • Op de site van Visit Norway vind je meer dan 300 korte wandelingen en ruim 200 langere dagtochten: www.visitnorway.com/…/wandel-bestemmingen/
 • Daarnaast staat veel informatie over dagwandelingen op: www.pietsmulders.nl/…

Meerdaagse trektochten in Noorwegen

Doorgewinterde en ervaren wandelaars kiezen voor een meerdaagse tocht met overnachting in een berghut of in eigen tent. De wandelpaden zijn gemarkeerd in het rood en worden onderhouden door de DNT. In drukbezochte gebieden (Jotunheimen, Hardangervidda) is de markering goed, maar in rustigere streken is de bewegwijzering onbetrouwbaar.

In het noorden kan de markering zelfs geheel ontbreken. Voor de echte bikkelaars is dat een ware uitdaging. Hier kun je dagen of weken lang lopen in stilte en eenzaamheid zonder iemand tegen te komen. Je bent helemaal op jezelf aangewezen. Waar je ook gaat lopen, neem altijd een gedetailleerde kaart en een kompas mee.

Noorwegen kent heel veel doorgaande wandelroutes. Een greep uit het aanbod:

 • Olavspad, een 643 km lange pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim. Voor Noorse begrippen is het een populaire tocht, maar vergeleken met de route naar Santiago is het Olavspad rustig. Zie verder de pagina St Olav.
 • Fjord Ruta, meerdaagse huttentocht van 153 km. Het is ook mogelijk om losse etappes als dagtocht te lopen.
 • Nordkalottleden, een prachtige route door het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland (Lapland) van ruim 800 km. Samengesteld uit meerdere paden, zoals Kungsleden en Patjelantaleden.

Op de volgende sites vind je informatie over doorgaande wandelroutes:

Europese wandelroutes

 • De E1 is een route van bijna 5000 km van het noorden in Scandinavië door Zweden, Denemarken, Duitsland, Zwitserland tot diep in Italië. Delen in het uiterste noorden en zuiden zijn nog in ontwikkeling. Zie verder de pagina E1 en de overzichtspagina Europese wandelroutes.
 • De North Sea Trail volgt de kust van Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Nederland, Schotland en Engeland. Zie www.northseatrail.org.

Vrije toegang: Allemannsretten

Noorwegen is bij uitstek een land voor wandelaars. Aantrekkelijk is het zogenaamde recht-van-vrije-toegang: je mag gaan en staan waar je wilt. Dit oorspronkelijke recht is zelfs omgezet in een wet, de zogeheten ‘allemannsretten’. Natuurlijk is deze wet gebaseerd op het feit dat je ontzag toont voor het landschap, de boeren, de landeigenaars en het milieu. De wet geldt niet voor privégrond en in cultuur gebracht land.

Kamperen

In de praktijk betekent het dat je overal in de Noorse natuur wild mag kamperen, ook in nationale parken. Je moet je tent wel op gepaste afstand van een berghut (een paar honderd meter) neerzetten. Als kampeerder mag je overigens wel gebruikmaken van de hut om er te koken, te eten of te schuilen. Meer informatie over dit recht op vrije toegang staat op: www.visitnorway.com/…/het-recht-van-vrije-toegang/

Berghutten & DNT

Noorwegen kent een dicht netwerk van gemarkeerde wandelpaden (zo’n 20.000 km), wandelroutes en berghutten. Als je van hut naar hut wilt lopen, is het handig om lid te worden van de DNT, Den Norske Turistforening. De DNT geeft korting in de berghutten. Met hun sleutel krijg je toegang tot bijna 500 Noorse hutten. Daarvan zijn er 50 bediend, de rest is onbemand. In zogenaamde ‘zelfbediende’ hutten is proviand aanwezig (blikken en potten), maar je moet zelf koken op het in de hut aanwezige kooktoestel. Maar in de ongeveer 250 ‘onbediende’ hutten moet je je eigen eten en drinken meenemen.

In bemande hutten zijn douches, dekens en hoeslakens aanwezig. Maar in onbemande hutten ontbreken douches en gebruik je een eigen slaapzak. Hoe vol een hut ook is, er is altijd wel plek om te slapen. Desnoods (met een matrasje) op de grond.

Goed vertrouwen is in Noorwegen een begrip. Je stopt gewoon het gewenste bedrag aan Noorse kronen in een geldkistje. Of je vult een machtigingsformulier voor je creditcard in. Voor de Noren is het vanzelfsprekend dat je de hut schoon achterlaat en dat je altijd alles betaalt. En het mooie is, dat het systeem gewoon werkt. Voor meer informatie over de DNT, zie english.turistforeningen.no.

Wandelkaarten Noorwegen

 • Turkart van uitgeverij Ugland IT – Nordeca; een uitstekende serie wandelkaarten met een schaal van 1:25.000 en 1:50.000, soms 1:100.000 (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het gebied). Met toeristische informatie als campings, berghutten en ingetekende routes. In de Engelse en Noorse taal.
 • Topografische reeks kaarten van uitgeverij Nordeca; een nieuwe serie topografische kaarten met een schaal van 1:50.000, geschikt voor korte en lange (meerdaagse) tochten. Gedrukt op scheur- en watervast papier. En dat is in Noorwegen geen overbodige luxe!

Wandelgidsen

Neem naast een wandelgids altijd een goede kaart mee. De kaartjes in de wandelgidsen beperken zich tot de betreffende route die je loopt. Als je van de route afwijkt, wandel je van het kaartje af.

 • Wandelgids Bergtochten in Noorwegen, Jolanda Linschooten (Dominicus). De auteur beschrijft 11 (on)bekende berggebieden in heel Noorwegen. Daarnaast beschrijft ze dagtochten en meerdaagse tochten, voor beginners en ervaren wandelaars.
 • De Duitse uitgever Rother heeft van veel streken een wandelgids uitgebracht. Een goede (Duitstalige, soms Nederlandstalige) gids met een groot aantal dagtochten in dal en hooggebergte. De zwaarte is weergegeven in blauw, rood en zwart. Met praktische informatie en (beperkt) kaartmateriaal. Bijvoorbeeld Zuid-Noorwegen (Nederlandstalig), Norwegen-Mitte, Rondane-Jotunheimen.
 • Traumtreks Norwegen (Bruckmann). Goede gids met 20 tochten in heel Noorwegen (Duitstalig). Handig als je een meerdaagse tocht wil maken.
 • Noorwegen Actief (ANWB). Gidsje met wandel- en fietstochten en autoroutes, uitsluitend dagtochten. De routes zijn voorzien van een kaartje en praktische informatie. Handig is dat je ook gps-tracks kunt downloaden.
 • Er zijn nog veel meer boeken, zoals die van Outdoor (gele gidsjes), een gids van het Olavspad, de Fjord Ruta, een reisgids van de Lofoten, enzovoorts.

Vervoer: hoe in Noorwegen te komen?

Boot en auto

Van Utrecht naar Olso is het ruim 1200 km. Hoe lang de reis duurt, is mede afhankelijk van welke bootovertocht je maakt. Een compleet overzicht vind je op norske.nl/boten/. Een greep uit het aanbod:

 • Hirtshals (Denemarken)-Kristiansand: een ruim 2 uur durende tocht met Fjord Line
 • Frederikshavn (Denemarken)-Göteborg (Zweden): met 2-3 uur een van de kortste overtochten, meerdere vaarten per dag (Stena Line)
 • Hirtshals (Denemarken)-Kristiansand: dagelijkse overtocht van ruim 3 uur (Color Line)
 • Kiel (Duitsland)-Oslo: dagelijkse overtocht met Color Line, de tocht duurt 20 uur. Dat lijkt lang, maar dankzij de nachtboot is het een comfortabele verbinding

Vlucht

Vliegen gaat uiteraard sneller (circa 3 uur). Scandinavian Airlines (SAS), KLM en Lufthansa vliegen tussen Amsterdam en Oslo. Low-budget kun je reizen met Ryanair vanaf Brussel of met Norwegian (Amsterdam-Oslo). Als je naar Noord-Noorwegen wilt, kun je beter met SAS reizen en vanaf Oslo aansluitend een binnenlandse vlucht boeken op bijvoorbeeld Bergen, Trondheim of Bodø.
www.ryanair.com/nl/vluchten-naar-oslo/
www.klm.com/travel/nl_nl/plan_and_book/
www.flysas.com/nl/nl/bestemmingen/oslo/vluchten/
beta.norwegian.com/nl/destinations/oslo-gardermoen

Trein

Informatie over het reizen per trein naar Noorwegen vind je op
www.treinreiswinkel.nl/landen/noorwegen

Hurtigruten

Aparte vermelding verdient de Hurtigruten, de naam van een oude bootdienst voor goederen en personen. Hurtigruten vaart dagelijks, al jarenlang, tussen Bergen en Kirkenes. De boot verbindt maar liefst 34 Noorse kustdorpen met elkaar over een afstand van 4000 km. Een prachtige, meerdaagse tocht langs de Noorse fjordenkust.

Hurtigruten is uitgegroeid tot een toeristische attractie. Maar de Hurtigruten is ook prima te gebruiken als vervoermiddel. Zo kun je heen naar Kirkenss (of een andere plaats) fietsen en terug bijvoorbeeld de Hurtigruten nemen. Uiteraard hoef je niet het hele traject af te leggen, je kunt ook delen van de Hurtigruten varen. Onderweg uitstappen kan ook. Na een paar dagen kun je je reis ook weer voortzetten.

Informatie over parcours, prijzen en tijden vind je op:
www.visitnorway.nl/…/boot/hurtigruten/