Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

In het uiterste noorden van Spanje liggen de Pyreneeën. Ze vormen de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje.

Je kunt het gebied grofweg indelen in de Atlantische Pyreneeën (o.a. Baskenland), de Centrale en de Mediterrane Pyreneeën. Hiervan hebben de Centrale Pyreneeën de hoogste toppen: tot zo’n 3400 m.

Hemelsbreed, van de Atlantische Oceaan tot aan de Middellandse Zee, gaat het hier om een gebied van ongeveer 500 km. Uiteraard moet je er wat kilometers bij optellen als je te voet of te fiets gaat.

Twee nationale parken

In de Spaanse Pyreneeën vind je bergen, meren, rivieren, bossen en dorpen. En in vergelijking met de Franse Pyreneeën is de Spaanse zuidzijde zonniger, droger en kaler. Aan deze kant liggen ook Parque National Ordessa & Monte Perdido en Parque National Aigües Tortes. Meer info: www.toerismeinspanje.es/ordesa.html.

Wandelroutes

Er is een uitgebreid netwerk van langeafstandsroutes. Om twee wandeltoppers te noemen:

  • De GR11 loopt door het Spaanse deel, de GR10 door het Franse.
  • Daarnaast heb je de Haute Randonnée Pyrénéenne (HRP), een lange en pittige tocht.

Hutten en kamperen

De Spaanse Pyreneeën zijn – net als de Picos de Europa – een walhalla voor bergwandelaars. Trekken betekent veel klimmen en dalen in ruig terrein. Bovendien zijn er vrij veel (on)bemande hutten, refugio’s genaamd. Vooraf reserveren, vooral in toeristische periodes, is daarom handig.

Natuurlijk kun je ook kamperen. Officieel is wildkamperen niet toegestaan in Spanje, zeker niet in de nationale parken. Tenzij je op meer dan 1 uur lopen van de grens van het park af bent. Je mag je tent pas opzetten rond zonsondergang en moet hem weer afbreken uiterlijk 1 uur na zonsopgang.

Fietsen in de Spaanse Pyreneeën

Fietsen in de Pyreneeën is vooral weggelegd voor echte klimgeiten en geoefende fietsers. De coast to coast-route is populair. Die loopt oost-west en overbrugt zo’n 600 tot 900 km, plus vele hoogtemeters en tientallen cols. De wegen zijn soms slecht en steil. Maar de imponerende kloven, bruisende rivieren, kleine dorpjes en prachtige uitzichten vergeet je nooit meer!

Hoe kom je er

Vanaf Utrecht is het met de auto zo’n 1400 km rijden. Natuurlijk hangt dat wel af van naar welke plek je precies heen gaat.

Nuttige links