Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Nationaal park Picos de Europa ligt in het noorden van Spanje, maar een stuk westelijker dan de Pyreneeën. Die ligging is bepalend voor het klimaat. Bij Spanje denk je aan warm en zonnig weer, maar de groene graslanden van de Picos verraden dat het hier regelmatig regent. Koud is het er meestal niet, dat scheelt.

Natuur

Het bergmassief van zo’n 20 bij 40 km ligt tussen de Cantabrische hoogvlakte en de Costa Verde. De oppervlakte is relatief klein, maar het landschap gevarieerd. Van groene bergweides en vruchtbare wijngaarden (500-1500 m) tot een ruig rotslandschap met toppen tot 2500 m.

Vooral typerend voor de Picos zijn de diepe en smalle rivierdalen die het grillige kalksteengebergte doorsnijden. De rivieren Sella, Cares, Duje en Deva vormen de grenzen van de 3 belangrijkste Picos-massieven:

  • in het westen: Cornión,
  • in het oosten: het Andara-massief,
  • de hoogste toppen vind je in het centrale massief Urrieles.

De kleine bergdorpjes contrasteren mooi met het ruige gebergte. Ze zijn groen, lieflijk en beschut.

Wandelen in de Picos de Europa

Wandelen in de Picos de Europa moet je niet onderschatten – het is echt bergwandelen. Je kunt dagwandelingen maken en meerdaagse tochten. Langeafstandspaden zijn wit-geel gemarkeerd.

Zelf maakte ik er een prachtige trektocht met de tent. Maar de hitte, de lange afstanden en het ruige terrein maakten het wel zwaar. Ik herinner me lange, steile puinhellingen en ruige rotspaden. Ze werden afgewisseld door prachtige groene hellingen, met her en der wat verspreid liggende huisjes.

Je moet geen last hebben van hoogtevrees en een goede conditie hebben. Schrik je daarvoor terug, blijf dan onder de 1500 m. Daar zijn de paden vriendelijker en ook de berghellingen groener.

In welke periode

’s Zomers is het vrij druk in de Picos de Europa. Daarom vind ik zelf voorjaar (vanaf mei) en najaar (tot half oktober) de ideale periode voor dit gebied.

Het weer

Hou altijd rekening met de kans op onweer. Ook mist komt vrij vaak voor, meestal tweede helft van de middag.

Fietsen in de Picos de Europa

Fietsen in de Picos de Europa is zwaar en inspannend. Wil je het rustiger aan doen? Volg dan de groene noordkust, in de schaduw van het Picos-gebergte. Daar rij je door glooiend terrein langs prachtige baaien en gezellige vissersdorpen. De wegen langs de kust kunnen ’s zomers wel ietwat druk zijn.

Casa rurales

Naast campings en hotelletjes kun je ook overnachten in casa rurales, oude rustieke huizen. Adressen vind je op www.turismoasturias.es en www.casasruralesasturias.net.

Vervoer

De afstand van Utrecht naar Santander is 1500 km. Dat is een eind rijden, maar je kunt natuurlijk ook een vlucht boeken naar Santander, Bilbao of Oviedo. En als je toch in hoofdstad Santander bent, pik dan gelijk de haven, universiteitsgebouwen en het paleis van Magdalena mee.

Nuttige links