Margit Sarbogardi en Robert Declerck
Latest posts by Margit Sarbogardi en Robert Declerck (see all)

Als wandelland mag België er best wezen. Verwacht geen extremen: de afstanden en vooral de hoogteverschillen zijn veel beperkter dan in de grote buurlanden. Maar Vlaanderen en Wallonië hebben andere troeven. Het aantal kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden is niet te becijferen. Hoewel de bebouwing behoorlijk oprukte, kunnen natuurliefhebbers op veel plaatsen in vervoering geraken bij het ontdekken van prachtige landschappen. De dichtheid aan leuke cafeetjes en terrasjes is nergens zo groot als in Vlaanderen.

1. Wandelgebieden West-Vlaanderen

Voor wandelinformatie over de Vlaamse Kust en de rest van de provincie kun je terecht bij Westtoer (www.westtoer.be). Ook hier is een ruim aanbod aan lusvormige wandelroutes. Daarnaast zijn er ook al enkele wandelnetwerken (Ieper en Heuvelland). Wil je de West-Vlaamse wandelpaden grondig verkennen, dan is de aanschaf van de Wandelbox (met 36 routes) een prima idee.

Hou je van mooie, golvende landschappen tijdens een stevige wandeling? Dan moet je beslist ook eens naar Heuvelland en omgeving, de heuvelachtige regio aan de grens met Frankrijk. Elders in de provincie zijn de wandelpaden zo goed als vlak. Ze leiden je door de uitgestrekte Polders, langs de schilderachtige Leie, door de Westhoek met zijn stille dorpen, in de wijde omgeving van Ieper en Poperinge met talrijke oorlogskerkhoven, of door de landelijke omgeving van Brugge.

Meer informatie over de respectieve regio’s is te vinden bij: de Westhoek (inclusief Heuvelland) (www.toerismewesthoek.be), het Brugse Ommeland (www.brugseommeland.be) of de Leiestreek (www.toerisme-leiestreek.be).

In West-Vlaanderen zijn ongeveer 700 km grote routepaden gemarkeerd. Voor meer info: zie www.groteroutepaden.be.

2. Wandelgebieden Oost-Vlaanderen

Zeventig bewegwijzerde provinciale wandelroutes bieden veel mogelijkheden. De vrije natuur speelt daarbij steeds een hoofdrol. Het historische Gent is nooit ver weg. Vanuit www.tov.be kun je doorklikken naar elk van de toeristische regio’s hierna.

Op de Vlaamse Ardennen na zijn alle regio’s vlak. Niet verwonderlijk dat in dit prachtige heuvelachtige landschap in de wijde omgeving van Oudenaarde de meeste wandelroutes uitgetekend zijn.

In de Leiestreek genieten wandelaars graag van het landschap gevormd door deze kronkelende rivier. Af en toe ligt er een dorpje of een mooi kasteel op je pad. Een leuk cafeetje om te pauzeren is mooi meegenomen.

Het Meetjesland wordt opgedeeld in Houtland en Krekengebied. Bossen zijn belangrijk in het Houtland; je treft er ook veel populieren en knotwilgen. De dijken in het Krekengebied bieden een mooi uitzicht op het polderlandschap en de plassen die bleven toen de zee zich eeuwen geleden terugtrok.

In het Scheldeland bieden Schelde en bijrivieren veel wandelmogelijkheden op jaagpaden en elders. Hier en daar zorgt een veerman voor een gratis overzet. Net als elders in Vlaanderen ligt er altijd wel een lekkere halteplaats op het wandelparcours.

3. Wandelgebieden provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen (www.provincieantwerpen.be) is zeer actief op vlak van wandeltoerisme, er zijn duizenden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden. De gemeentebesturen worden gestimuleerd via de verkiezing van de ‘wandelgemeente van het jaar’.

Een deel van de wandelpaden zijn speciaal voor rolstoelgebruikers. En enkele honderden kilometers vormen deel van wandelnetwerken, bijvoorbeeld op de Kempense Heuvelrug (de streek rond Herentals en Kasterlee). Hier kun je ook een wandelarrangement in trekkershutten boeken.

Behoorlijk wat landelijke gebieden wachten de wandelaars op in deze bijna vlakke provincie, bijvoorbeeld in de regio Antwerpse Kempen. Nogal wat wandelaars trekken naar de heide in Kalmthout. De grote waterplassen en de kanalen in de buurt van Mol trekken veel wandelaars die ook van water houden.

4. Wandelgebieden Vlaams-Brabant

Het wandelaanbod van Vlaams-Brabant (www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/toerisme/) is goed uitgebouwd in het licht heuvelachtige Hageland (tussen Diest en Leuven) en in de Groene Gordel (het Pajottenland, de Dijlevallei en de Brabantse Kouters). Je kunt er zowel terecht voor sportieve tochten als voor wandelingen met een cultureel of een gastronomisch aspect.

In het Hageland (www.toerismevlaamsbrabant.be) wordt op een aantal plaatsen heerlijk wandelen gecombineerd met lekker eten. Een aparte wandeling in Dilbeek is Bruegel in het Pajottenland: langsheen de route hangen 12 grote reproducties van zijn werken. Het Pajottenland (www.toerismepajottenland.be) ligt slechts 10 km buiten Brussel en toch wandel je te midden prachtige natuur, met af en toe een cafeetje waar je geuze of lambiek kunt proeven. In de Brabantse Kouters (www.toerismevlaamsbrabant.be) stap je afwisselend door valleien en door landbouwgebieden met indrukwekkende hoeves.

5. Wandelgebieden Belgisch Limburg

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (www.rlh.be) is het meest zuidelijke deel van de provincie. Een prachtige, licht glooiende regio met veel fruitgaarden, indrukwekkende vierkantshoeven, kleine dorpjes, prachtige kastelen, holle wegen, ruimte voor landbouw en veel lekkere streekproducten.

Regionaal Landschap Kempen en Maasland (www.rlkm.be), in het centrum en het oosten, telt honderden kilometers bewegwijzerde wandelroutes, verspreid over drie regio’s, met kaarten in handige wandelboxen.

De Hoge Kempen (5000 ha groot) is het eerste Nationaal Park van Vlaanderen. Prima ontvangst en informatie krijgen wandelaars aan de ‘toegangspoorten’ in As, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. Zelfs een langeafstandswandeling is hier mogelijk.

Het grensoverschrijdende Kempen-Broek is overwegend vochtig, wat leidt tot een aparte, rijke natuur. In de Maasvallei wandel je heerlijk door uiterwaarden en langs oude rivierarmen, oeverwallen en grindbanken.

Regionaal Landschap Lage Kempen (www.rllk.be) biedt bewegwijzerde wandelingen door uitgestrekte naaldbossen, langs meer dan duizend vijvers, over zanderige vlaktes en heidegebieden en door vruchtbare beekvalleien. Talrijke zeer informatieve kaarten (in een stevige doos) dragen bij tot verhoogd wandelplezier langs ‘trage wegen’ en volop in de natuur.

6. Wandelgebieden Henegouwen

De webstek van Henegouwen (www.visithainaut.be) toont honderden wandeltochten, deels in ’t Nederlands. Ongeveer de helft hiervan ligt in de Laars van Henegouwen (www.visitpaysdeslacs.be), het gebied tussen Beaumont en Chimay, waar de natuur op zijn mooist is. In elke gemeente zijn er daar bewegwijzerde wandelroutes. Het kan wel eens gebeuren dat je tijdens een wandeling in de mooie, beboste regio in het zuiden van de provincie plots aan de Franse grens staat.

Een bijna even belangrijke wandelregio is Le Tournaisis (www.visittournai.be), zeg maar de streek van Doornik, die bijna de westelijke helft van de provincie omvat. Binnen die regio is het Pays des Collines (www.paysdescollines.be), die aansluit bij de Vlaamse Ardennen, ongetwijfeld het mooiste. Zowat 25 wandelroutes leiden door een heuvelachtig landschap met enkele kleine dorpen en dito brouwerijen, met af en toe zelfs een heks op de uitkijk. Agatha Christie liet haar detective Hercule Poirot het levenslicht zien in Ellezelles, een aangenaam dorpje om een verkenning van de streek aan te vatten.

7. Wandelgebieden Waals-Brabant

Maison du Tourisme du Roman Païs (www.tourisme-roman-pais.be), zeg maar de wijde omgeving van Nivelles, beschikt over een gevarieerd aanbod voor wandelaars, onder meer over voormalige spoorlijnen. Verder zijn er ook stadswandelingen. Wandelmogelijkheden, zowel met historische inslag als in de vrije natuur, zijn er te vinden in Waterloo en omgeving (www.waterloo-tourisme.com).

Mogelijk wel de mooiste wandelregio van Waals-Brabant is Brabants-Haspengouw (www.hesbayebrabanconne.be), met zijn rijke landbouwgronden, meestal kleine dorpen met Romaanse kerkjes, stevige vierkantshoeven en hier en daar een Romeinse tumulus. In het totaal wachten er honderden kilometers wandelpaden, verspreid over tientallen bewegwijzerde routes.

8. Wandelgebieden Namen

De provincie Namen (www.paysdesvallees.be) profileert zich toeristisch als het ‘land van de valleien’. Een aantal van de mooiste wandelingen worden bij wijze van smaakmaker aangeboden via de brochure A pied. Via de webstek kun je doorklikken naar regionale en lokale toeristische diensten die wandelroutes aanbieden. Hier kun je ook een kalender van georganiseerde voettochten raadplegen, onder de rubriek Evenementen.

Eén van de mooiste wandelregio’s in Namen is ongetwijfeld die van Condroz-Famenne, ook gekend onder de toeristische naam Valleien van Smaken en Geuren (www.valleesdessaveurs.be). De mooiste wandelingen worden voorgesteld in een tweetalige brochure waarvan de stevige pagina’s vooraf geperforeerd zijn, zodat je het kaartje en de informatie over de wandeling van je keuze gemakkelijk kunt meenemen.

9. Wandelgebieden provincie Luik

De Oostkantons (www.eastbelgium.com) zijn hét wandelgebied bij uitstek. Wandelaars kunnen in deze schitterende regio terecht voor een zeer gevarieerd wandelaanbod: wandelen zonder bagage, lekkerbekkenwandelingen, natuurbelevenispaden en kortere of langere bewegwijzerde wandelingen over duizenden kilometers wandelpaden, uitgetekend op een handjevol topografische kaarten. In het centrum van de grotere gemeenten vind je aanwijzingen over deze wandelpaden, meestal in de buurt van de kerk. Blijf je liever wat langer in deze aangename streek, dan heb je keuze uit diverse arrangementen.

Er valt nog meer wandelgenot te beleven in deze groene provincie. De mooiste wandelgebieden zijn wellicht het Land van Herve (www.paysdeherve.be) en het Land van Ourthe-Amblève (www.ovatourisme.be). In de streek van Herve geniet je van glooiende landschappen met fruitbomen, hagen, akkers, beekjes en hopelijk ook van de plaatselijke kaas. Het gebied van de Ourthe en de Amblève werd in de loop der millennia gesculpteerd door het water. Dat uit zich nu onder de vorm van een prachtig landschap met valleien, grotten en riviertjes rijk aan keien. Liefhebbers van gegidste wandelingen kunnen naar Spa, daar staat er iedere week wel eentje op het programma.

10. Wandelgebieden Belgisch Luxemburg

Bij de Fédération Touristique du Luxembourg-Belge (www.luxembourg-belge.be) vraag je naar de gratis brochure Natuur Wandelingen. Deze biedt een overzicht van een aantal boeiende wandelingen. Daarnaast stellen de 12 toeristische regio’s van de provincie beknopt hun wandelkaarten voor. Samen omvatten ze bijna duizend bewegwijzerde wandelingen!

Op de webstek van deze groene provincie bij uitstek vind je bovendien een kalender van georganiseerde wandelingen, al dan niet begeleid door een gids, al dan niet met een gastronomisch tintje. Het is moeilijk één streek aan te stippen die mooier is dan de andere. Overloop zelf het aanbod: Aarlen, Bouillon, La Roche, Marche, Houffalize, Bastogne, Durbuy, enzovoorts.

In Luxemburg worden bekende meerdaagse wandeltochten georganiseerd, zoals La Transardennaise (www.europaventure.be).

Credit

Foto: Tibor – Eigen werk, CC BY 2.5