Wessel Zweers

Wandelen in Zeeland? Misschien denk je dan meteen aan brede Zeeuwse stranden en de fijne popliedjes van Bløf en Racoon. En misschien ook aan toeristische dorpjes, waar in de zomer de voertaal Duits is.

Minder bekend is Tholen, op de grens met Noord-Brabant. Dit voormalige eiland heeft al een paar keer opvallend bezoek gekregen. Familieleden van de Amerikaanse presidenten Theodore en Franklin Roosevelt zijn hier weleens een kijkje komen nemen. En met een speciale reden: vermoedelijk heeft hun stamvader in Oud-Vossemeer gewoond.

De Roosevelts – wie waren dat ook alweer?

Theodore Roosevelt – Republikein! – was Amerikaans president van 1901 tot 1909. Hij kreeg in 1906 een Nobelprijs voor de Vrede. Daarnaast maakte Theodore zich sterk voor natuurbescherming. Hij speelde een belangrijke rol bij het instellen van nationale parken in de Verenigde Staten.

Franklin Delano Roosevelt – Democraat! – was Amerikaans president van 1932 tot zijn overlijden in 1945. Ook die bleek een grote fan van nationale parken. Franklin was bovenal een getalenteerd speecher. Beroemd is zijn Four Freedoms-speech in 1941: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. In Oud-Vossemeer herinnert een monument aan deze vier vrijheden.

Acht jaar eerder, in 1933, maakte Franklins inaugurele rede ook al diepe indruk: “The only thing we have to fear is fear itself”. Prachtig hoor, dit was duidelijk nog de tijd dat Amerikaanse presidenten grote morele leiders waren.

Oud-Vossemeer

Theodore en Franklin waren verre neven. De ene Roosevelt een Republikein, de andere Roosevelt een Democraat. Maar wat ze wel gemeen hebben: beiden staan hoog in de ranglijst van beste Amerikaanse presidenten. En een deel van hun roots liggen waarschijnlijk in Oud-Vossemeer.

Hun stamvader is namelijk Claes Martenszen van Rosevelt. Deze oude voorvader emigreerde in de 17e eeuw van Holland naar Nieuw-Amsterdam, het latere New York. Vermoedelijk kwam hij van Tholen. Even ten zuiden van Oud-Vossemeer lag een stuk grond met de naam Rosevelt. In de tijd dat Claes Martenszen vertrok, woonden verschillende mensen met de naam (Op ‘t) Rosevelt in en rond Oud-Vossemeer. Er is geen onomstotelijk bewijs voor hun verwantschap met Claes Martenszen, maar wel een sterke aanwijzing.

En die link levert een prachtige symboliek op. Tholen staat bekend als een van de hoogste toppen van de Nederlandse Biblebelt. Zou het toeval zijn dat Theodore en Franklin zulke bevlogen speechers waren? En geroemd om hun morele leiderschap? Of verraden zich hier toch hun Thoolse genen? Het is een dun lijntje van Tholen naar de twee presidenten, maar wel een fascinerend lijntje.

Het Roosevelt-informatiecentrum

Dan nu een paar praktische tips. Oud-Vossemeer heeft een informatiecentrum met veel wetenswaardigheden over Roosevelt. Het centrum werd in 2016 geopend door bepaald niet de minsten: prinses Beatrix en twee kleinkinderen van Franklin Roosevelt.

Let op: het informatiecentrum is alleen van april t/m oktober open, en dan ook alleen op zaterdagmiddag.

Wandelroutes Oud-Vossemeer

Roosevelt-wandelroute

In Oud-Vossemeer is er een wandelroute van 6 km die je langs plekken die met Roosevelt te maken hebben. De route kun je eventueel inkorten tot 3,3 km. Een informatiepaneel vind je op de hoek van de Voorstraat en de Raadhuisstraat. Daar is het Smidsklokje, een mooi uurwerk met figuurtjes daterend uit 1786.

Dagwandeling Oud-Vossemeer

Wil je vanuit Oud-Vossemeer een wat langere wandeltocht ondernemen? Bij RouteYou vind je de wandelroute Botshoofd. Via een paar oude binnendijken kom je bij natuurgebied de Krabbenkreek.

Meer wandelmogelijkheden op Tholen

Tholen is van alle Zeeuwse eilanden het langst een echt eiland gebleven. Tegenwoordig is het een schiereiland, via dijken en dammen verbonden met Noord-Brabant. Binnendijks bestaat het vooral uit landbouwgrond, buitendijks uit natuurgebied. Naar Zeeuwse begrippen is het nauwelijks toeristisch. Tweevoeter zegt: het is er verrassend mooi. Wandelen op Tholen? Doen!

Stadswandeling

Tip voor een andere historische wandeling: ten zuiden van Oud-Vossemeer ligt het stadje Tholen. Met name de 80-jarige oorlog heeft hier sporen achtergelaten. Wandelroute: www.tholen.nl.

Weekendwandeling

Via het Oosterscheldepad (Streekpad 15) kun je een mooi twee- of driedaags rondje over Tholen lopen. In totaal 40 km, pakweg de driehoek Stavenisse, Scherpenisse en Sint-Annaland. Meer info bij Wandelnet: wandelnet.nl/oosterscheldepad-sp-15/kaart.

Wandelnetwerk

Er is een wandelroutenetwerk Tholen in de maak. Naar verwachting einde 2019 klaar.