Gouda

Vanaf een NS-station in het Groene Hart vrijwel direct de natuur in: de Goudse Hout, de Reeuwijkse Plassen en de Steinse Tiendweg.

Over de Reeuwijkse Plassen

Zuid-Holland heeft verschillende fraaie plassengebieden, maar de Reeuwijkse Plassen blinken uit door hun perfecte bereikbaarheid: de plassen liggen op nog geen 10 minuten lopen van station Gouda Goverwelle.

Kenmerkend voor het plassengebied zijn de oude en kromme knotwilgen langs wegen en sloten. Vanwege dit pittoreske gezicht en de centrale ligging van Reeuwijk in het Groene Hart is het gebied erg populair onder villabezitters. Maar ook voor wandelaars valt er veel te genieten.

De Reeuwijkse Plassen ogen als een natuurgebied, maar zijn geheel door mensenhanden gevormd. Waar nu water is, lagen vroeger weilanden. In de 19e eeuw raakte het veen in grote delen van Holland op en werd besloten dit veengebied weiland voor weiland uit te graven. Dat verklaart ook de rechthoekige vorm van de plassen. De turf werd niet alleen gebruikt voor verwarming, maar ook als brandstof in bedrijven als steen- en pijpenbakkerijen, bierbrouwerijen en andere industrieën te Gouda.

De dertien plassen worden van elkaar gescheiden door smalle stroken land die hebben gediend voor de afvoer van turf. Tegenwoordig zijn een aantal van deze stroken voorzien van een asfaltlaag en dienen als wandel- en fietspad. Een minpunt is dat hier op zonnige zondagmiddagen veel auto’s rijden en je als wandelaar of fietser voortdurend moet uitwijken. Kies dus bij voorkeur een andere dag om hier te wandelen!

Korte variant (18 km, langs Steindse Tiendweg)

Lange variant (20 km, door Hekendorp en Haastrecht)

Routebeschrijving

 1. Vanaf het perron van station Gouda Goverwelle de trap af. In het viaduct LA en het fietspad langs de verkeersweg volgen. Als de verkeersweg L afbuigt, RA weg oversteken en gelijk weer RA (Achterwillenseweg), asfaltweg volgen. Enkele honderden meters verderop, bij het bordje Goudse Hout, LA bruggetje over. Bij een kruising met een geasfalteerd fietspad even een paar meter LA en daarna RA het voetpad vervolgen. (Iets verder, bij de bocht naar R, kun je eventueel RD het graspad langs het water volgen, maar als dit drassig is, kun je gewoon het fietspad aanhouden.)
 2. Waar graspad en fietspad weer samenkomen LA bruggetje over. Nog meer bruggetjes oversteken, bij T-splitsing RA, bocht volgen en bij volgende T-splitsing weer RA. Bij splitsing LA, bruggetje over en vóór volgend bruggetje RA. Bij splitsing R, bruggetje, bocht naar L, pad volgen tot einde Goudse Hout, vlak voor ophaalbrug.
 3. Ophaalbrug over (Korssendijk). ca. 100 m na volgende ophaalbrug LA. (bordje wandelpad). Via recreatieterrein op afstand de weg blijven volgen. Bij fietspad RA terug naar de weg. Bij einde Korssendijk RA (Ree). Bij afslag met ophaalbrug LA (Zoetendijk). Bij ophaalbrug aan de rechterhand RD. Hier begint een smal fietspad (nog steeds Zoetendijk).
 4. Na een paar honderd meter RA bruggetje over. schuin R weg volgen (Bosmankade). Bij T-splitsing RA (Lecksdijk). Bij volgende T-splitsing LA over ophaalbrug (Nieuwenbroeksedijk), wit-rode markeringen van het Pelgrimspad volgen. Volgende driesprong LA (Oukoopsedijk). Bij afslag met bord Driebruggen RD (Wierickepad).
 5. Aan het eind van de weg begint schuin R een voetpad (Kippenkade). Let op: op de Kippenkade broeden soms zwanen. Als je het niet vertrouwt, loop je terug en neem je vlak voor het begin van het voetpad de afslag R, fietspad naar Driebruggen volgen tot vlak voor de brug, hier RA en de route bij 6 vervolgen.)
 6. Aan het eind van de Kippenkade het hek over. Op de dijk (Prinsendijk) RA. Bij kruising met fietspad RD. (Wie voortijdig afhaakt, kan hier LA naar Driebruggen.)
 7. De dijk volgen, diverse hekken over, je passeert een molen. Een paar honderd meter voor de spoorlijn buigt de dijk LA, daarna weer RA, LA en RA. Bij de verharde weg LA, langs het spoor. (Hier was vroeger een onbewaakte overgang zonder waarschuwingslichten, deze is inmiddels afgesloten.)
 8. Na 500 m via de tunnel onder het spoor door en weer 500 m teruglopen tot de voormalige onbewaakte overgang (in het verlengde van de dijk in punt 7 waarlangs je bij het spoor uitkwam). Hier LA een hek over, de grasdijk blijven volgen tot aan een verharde weg.
 9. (Inkorting van 2 km: sla hier RA. Deze verharde weg gaat over op de Steinse Tiendweg, die evenwijdig aan het spoor richting Gouda loopt. De tiendweg komt uit halverwege punt 12 van de routebeschrijving.)
 10. De normale route gaat RD. Aan het einde van de grasdijk RA (Steinsedijk). Bij Y-splitsing LA, over fietspad langs de Hollandse IJssel. In Haastrecht gaat het fietspad over in een klinkerweg.
 11. In het centrum steeds RD, de route langs het water blijven volgen. Voorbij de huizen direct RA, door een steegje naar de Esdoornstraat. Hier LA, verderop weer LA de woonwijk uit. Langs een voetpad de dijk omhoog en LA (Steinsedijk).
 12. Na een slinger in de dijk RA, fietspad volgen, langs slecht leesbaar bordje met Steinse Groen. Direct na een bruggetje weer RA. Bij viersprong RD het bruggetje over. Hier komt de tiendweg uit (zie punt 9). Bij een flauwe bocht naar links vlak vóór een bruggetje RA. Volg het gras-/schelpenpad, L aanhouden en steek met het pontje het water over. Voor het viaduct LA een bruggetje over. Volg de Chopinstraat, bij een school RA het Muziekpad richting station.

Reeuwijkse Plassen vanuit de lucht