Den Oever

Tot 1932 was Wieringen een eiland. Net als andere eilanden in de voormalige Zuiderzee is het een keileembult die het geweld van de binnenzee wist te overleven. De Wieringers voelen zich wellicht geen eilanders meer, toch laat het landschap aan alle kanten zien dat het afwijkt van de zeepolders in de buurt. Rond Westerland steekt de klif zo’n 13 meter boven de zee uit. Dat is goed te zien vanaf de paden bij De Haukes en vanaf de hoge zeedijk. Het is een feest om in dit licht glooiende land te wandelen. Als het aan de provincie ligt wordt Wieringen over een aantal jaren weer een eiland. De aanleg van een randmeer moet het toerisme stimuleren. Mooie plannen, maar kan de wandelaar ook goed uit de voeten met de illusie van een eiland.

Het downloaden van deze wandelroute is gratis. Wat je krijgt is een duidelijke routebeschrijving, leuke wetenswaardigheden en een overzichtelijk kaartje waarop de route is ingetekend.

Download de wandelroute Doornse KaapKlik op deze preview voor de download, een PDF-bestand van ca. 0,9 MB.

 

Bergwandelingen in Nederland

Deze route is opgenomen in de gids ‘De mooiste bergwandelingen van Nederland’ van Rutger Burgers, Rob Wolfs en Sietske de Vet. Meer info: www.gegarandeerdonregelmatig.nl.

Het eiland vanuit de lucht

Meer over Wieringen