Klaas van der Poel
Latest posts by Klaas van der Poel (see all)

  Langs de Rijn

  Bertus Aafjes liep langs de Rijn. Vermoedelijk uit sentimentele overwegingen. In ieder geval vond Aafjes het er buitengewoon gezellig. Maar dat was in 1935 toen autoverkeer nog nauwelijks een probleem was en verharde wegen gewoon beloopbaar waren voor voetgangers.

  Gemarkeerde wandelpaden in Duitsland

  Nu zoeken de pelgrims die door Duitsland naar Italië gaan bij grote voorkeur de gemarkeerde wandelpaden op en dat gaat in het algemeen heel goed. Duitsland – en ook Zwitserland – zijn landen met een lange wandeltraditie, de paden zijn er goed onderhouden en overnachtingen zijn meestal wel te vinden. En – belangrijk punt – de taal is meestal geen probleem.

  E8 en E1

  Mooie paden door Duitsland naar Zwitserland zijn b.v. de E8 van Aken naar Koblenz en de E1 van Montaubar naar Konstanz. Die gaat dan ook verder over de St Gotthard tot aan Lugano. Dan moet je Povlakte over. In voor- en najaar gaat dat wel, maar in de zomer is het er erg heet en zijn de muggen een plaag.

  Veel mensen komen uit in Bologna en dan ligt het voor de hand om de E1 verder te volgen naar Florence. Die heet dan de Via degli Dei (de weg van de goden) en is goed beschreven en onderhouden.

  Franciscaanse voetpad

  Vandaar ligt het Franciscaanse voetpad voor de hand, beschreven door Kees Roodenburg. En die brengt je naar Rome. Meer gedetailleerde beschrijving van wandelwegen door Duitsland zijn te vinden op www.pelgrimswegen.nl. Dat geldt ook voor de beschrijving van fietsroutes van zowel Reitsma als Benjaminse, die beide door Duitsland gaan.