Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Wandelen en fietsen met honden

Het is niet eenvoudig om in ons land aangesloten gebieden te vinden waar de hond los mag lopen. Kleine losloopgebiedjes zijn er altijd wel: een uitlaatstrook, een stukje strand, of een bosje in de buurt. Maar als je langere wandelingen wilt maken, moet je goed zoeken. Elke terreineigenaar hanteert eigen regels, die bovendien aan verandering onderhevig zijn. Algemeen geldt voor heel Nederland: honden moeten aangelijnd zijn, tenzij anders vermeld. Als honden los mogen lopen, verwacht de terreineigenaar meestal wel dat je je hond onder appèl hebt.

Avontuur

Honden houden van afwisseling. Wandelen in een nieuw gebied is voor de hond een avontuur. Hij ruikt allerlei geurtjes en doet nieuwe indrukken op. In een onbekend gebied is een hond meestal meer op zijn baas gericht. Hij weet immers niet of de baas links, rechts of rechtdoor gaat. Dat is veel spannender voor de hond. Voor de baas overigens ook.

Spelletjes

Lukt het niet om de aandacht van je hond te krijgen? De hondenschool zal je helpen, maar sommige trucjes hebben verrassend snel resultaat. Gooi tijdens het wandelen een balletje of doe een zoekspelletje. De hond wil niets liever dan werken voor zijn baas! Zelf verstopte ik me achter een dikke boom, bijvoorbeeld als hij achter een konijntje aan ging. Dan kwam-ie terug en zag je hem denken: oh hellup, waar is m’n baas nou gebleven..?! Als je dat een paar keer doet, zul je merken dat de hond meer op je gaat letten.

Jonge hond: kort rondje

Wil je langere wandelingen maken met je hond, bouw het dan rustig op. Je kunt zelf ook geen marathon lopen zonder te trainen. Beperk je met een pup tot korte wandelingen. Elke maand in leeftijd staat voor ongeveer 5 minuten. Met een half jaar oude hond loop je dus hooguit een half uur achter elkaar. Anders wordt het jonge lijfje te zwaar belast.

Waar mogen honden loslopen?

Ontdek zelf waar je hond los mag lopen. Let goed op alle bordjes. Bij het maken van langere wandelingen zul je gebieden doorkruisen waar de hond even aan de lijn moet. Maar als Fikkie dan al een half uur heeft gerend, is dat niet zo erg.

Overzichten van losloopgebieden

Er zijn veel websites die actuele informatie geven over losloopgebieden:

NS-wandeltochten en langeafstandspaden

Aangelijnd mag je hond meestal mee op een NS-wandelroute of een LAW. Maar soms zijn honden verboden: op boerenland, of bijvoorbeeld ’s zomers op het strand. In de LAW-gidsjes en in de beschrijving van NS-tochten staat duidelijk vermeld om welke trajecten dat gaat. Soms is een omleidingsroute aangegeven.

Strand

Op het strand kan je hond lekker uitrazen. En meestal heb je hem goed in het vizier. Onderzoek vooraf eerst waar je wel en niet met de hond los mag lopen. Op de meeste stranden zijn (loslopende) honden ’s zomers verboden. Uiteraard zijn de regels ’s winters veel soepeler.