alles over wandelen

Wandelen met de hond

Wandelroutes

Het is niet moeilijk om leuke wandelroutes voor hondenbezitters te vinden op internet. Er zijn tal van sites met mooie wandelingen en informatie over natuurgebieden. Wel is het soms lastig om uit te vinden of honden (los of aangelijnd) mee mogen.

Hondvriendelijke routes op deze site

Overige tips

 • Op de site van Staatsbosbeheer staat aangegeven in welke gebieden honden los mogen lopen. Onder het kopje Doen kun je de activiteit wandelen selecteren en Honden Toegestaan aanvinken. Dan krijg je een overzicht van gebieden waar honden (los of aangelijnd) mogen wandelen. In veel Staatsbosbeheer-bossen mogen honden gewoon los lopen. In vrijwel alle door Staatsbosbeheer beheerde gebieden zijn paaltjeswandelingen uitgezet.

 • Hondengedragstherapeut Nicky Gootjes heeft twee boekjes geschreven (Wandelen met je hond, deel 1 en deel 2) met in totaal 50 wandelroutes voor honden en hun baasjes. Veel van de wandelingen voeren door losloopgebieden. Bij de boekjes zit een losse kaart waarop nog meer losloopgebieden zijn aangegeven. De wandelingen uit het eerste boekje staan ook allemaal op www.pedigree.nl.

 • De baasjes van Friese Stabij Auke zijn fanatieke wandelaars en kampeerders. Zij doen op www.fryskdagboek.nl verslag van hun LAW-tochten. Auke heeft met twee hondenvriendjes het Krijtlandpad gelopen en is nu bezig met het Pieterpad.

 • Op de commerciële wandelsite On Track (www.ontrack.nl) zijn talloze hondentochten te vinden. De tochten zijn per provincie op te zoeken. Wie de routes wil downloaden, moet zich eerst abonneren. Een proeflidmaatschap van een dag, goed voor een wandelroute, is gratis.

 • Stichting Het Drentse Landschap biedt mooie wandelroutes aan op de site van de organisatie. Bij elke routebeschrijving staat aangegeven of honden mee mogen of niet. Bij de meeste wandelingen mogen honden niet mee vanwege de schapen en runderen. Honden mogen wel (aangelijnd) mee bij de volgende wandelingen: de Valkenhot, Landgoed De Havixhorst, Hondstong bij Yde, de Stroeten en de Blinkerd.

 • Knapzakroutes zijn wandelingen langs en door Drentse dorpen en natuurgebieden. Er zijn er 60. De wandelingen variëren in lengte van 5 tot 25 kilometer. De routebeschrijvingen worden onder verantwoordelijkheid van de Vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe samengesteld. Zeer geschikt voor mensen die het niet erg vinden om langere stukken met een aangelijnde hond te wandelen. Zie verder de pagina Drenthe.

 • In Friesland bestaan de zogeheten swalkrûtes, wandel- en fietstochten langs mooie dorpen en natuurgebieden. Er bestaan 19 gidsen die tussen de 8 en 20 (afhankelijk van de regio) fiets-, wandel- of kanoroutes bevatten. De wandelingen zijn tussen de 5-20 kilometer lang. Zie verder de pagina Friesland.

 • Op de site van het Utrechts Landschap staan ook wandelroutes (onder het kopje 'Natuurgebieden'). Of honden mee mogen en of ze los of aangelijnd mee mogen wandelen wordt per gebied aangegeven.

 • Mooie tweedaagse (of langere) wandelroutes in Nederland, België en Duitsland biedt wandelreisbureau Twente Natuurtochten. In de gids die via de website is te bestellen staat per wandeling aangegeven of honden wel of niet mee mogen en of voor een hond extra betaald moet worden bij de overnachting(en).

 • De Wandelzoekpagina bevat honderden wandelroutes, in lengte variërend van 1 tot 99 km. Bij de zoekmogelijkheid voor dagwandelingen kun je filteren op toegankelijk voor honden: honden wel toegestaan, honden niet toegestaan, honden loslopend toegestaan. In de reacties op de wandelroutes, gepost door wandelaars, wordt soms wel verteld of de hond mee kan en of hij los mag lopen.

 • Marcel Venema heeft op zijn site Boswandelingen in Nederland meer dan 100 boswandelingen beschreven.

 • De NS heeft 46 dagwandelingen langs langeafstandspaden uitgezet. De routebeschrijvingen zijn gratis te downloaden. Zie de pagina NS-wandelroutes voor meer informatie.

 • Hondvriendelijke wandelroutes in BelgiŽ op www.dogsfriendly.be. Alle routes zijn nagelopen en gekeurd door medewerkers van de site.

 

  © Wessel Zweers, 1996-2014