Wandelroute over de Oude Spoordijk

Wandelen door de Utrechtse venen betekent oer-Hollands genieten van een frisgroen polderlandschap met vaarten, bruggetjes, kwetterende vogels en grazende koeien. Strakke lijnen tekenen hier de horizon. De voormalige spoorlijn maakt deze route extra bijzonder. Waar vroeger stoom- en goederentreinen voorbij tuften, ligt nu – dankzij de inspanningen van wandelvereniging Te Voet – een prachtig voetpad op de Oude Spoordijk, exclusief voor wandelaars.

Broedseizoen: 15 maart – 15 juni

Tijdens het broedseizoen is een belangrijk deel van de route niet toegankelijk. In principe is het mogelijk om een omweg te maken over verharde paden. Tweevoeter adviseert: niet doen. Die omweg levert een aaneenschakeling van 5 km asfalt op. Bovendien word je voorbij geraasd door racefietsers en soms door auto’s. Wacht gewoon tot het broedseizoen voorbij is.

Aanbevolen seizoen: zomermaanden

Met vooral zonnig weer.

Wandelknooppunten

Deze route volgt achtereenvolgens de volgende knooppunten:
16375642633254264344454665686616.

Kaartje en gps

De verhalen achter deze wandelroute

Station Vinkeveen

Dit stationnetje staat er nog altijd in volle glorie, met perron en al. Het spoorlijntje bij Vinkeveen was vanaf 1915 een schakel in de Haarlemmermeerspoorlijnen. Het boemeltje maakte deel uit van een spoornet tussen Alphen, Leiden en Amsterdam en sloot bij Breukelen aan op de lijn naar Utrecht. Kaartjes en oude foto’s zijn te zien op www.haarlemmermeerspoor.nl.

Het is bizar, maar het spoornet in de Haarlemmermeer heeft amper 35 jaar dienst gedaan. In 1950 werd het personenvervoer al gestaakt en in 1986 reed de laatste goederentrein over dit traject. Al direct bij het begin van de wandeling ervaart de wandelaar de Oude Spoordijk, want de kiezels liggen er nog altijd. Ook aan de vorm is het spoor te herkennen. Na een kilometer buigt het naar links en stijgt het heel geleidelijk om het hoogteverschil tussen polder en ringvaart te overbruggen. Polder Groot Mijdrecht is bij Wilnis immers 6 m diep. Over de ringvaart ligt tegenwoordig een nieuwe brug, zodat je nu ongestoord naar het oude station kunt wandelen.

Veenkade

De Veenkade is een ontginningskade die tussen de polders Groot Wilnis-Vinkeveen en Groot en Klein Oud-Aa in ligt. Vanaf de kade is goed te zien dat de kavels in de twee polders haaks op elkaar staan. Het bijzondere van de veenkades is dat ze niet door mensenhanden gemaakt zijn, maar dat ze zijn ontstaan doordat het achterliggende polderland door het inklinken van het veen juist is gezakt.

Bijleveld

De graskade langs de Bijleveld is bijna 2 km lang en wordt in noordelijke richting steeds smaller. De kade eindigt in een intiem pad met aan weerszijden water. De Bijleveld is geen natuurlijk stroompje. De vaart werd in 1413 op last van de graven van Holland gegraven, ter verbetering van de ontwatering in het verzakte veenland. De vaart deed later ook dienst als handelsweg tussen Utrecht en Amsterdam. Het was dus eigenlijk een voorloper van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Wilnis

Het veendorp Wilnis kwam in augustus 2003 uitvoerig in de publiciteit. Hartje zomer brak in het dorp grote paniek uit, toen midden in de nacht de dijk van de ringvaart doorbrak. Het wassende water legde binnen een mum van tijd een hele woonwijk blank. Tientallen huizen en tuinen stonden dagen lang vol water. De doorbraak werd veroorzaakt door de langdurige droogte en de samenstelling van de bodem in de dijk, die als glijvlak heeft gediend.
Vanaf de brug over de Ringvaart kun je je een goed beeld vormen van deze ellende. Iets verder eindigt de route bij de begraafplaats.

Van wandelpad naar fietspad?

Wacht niet te lang met het lopen van deze route, want er zijn plannen voor de aanleg van een fietspad over de Spoordijk. Laat al wandelend in elk geval zien hoe waardevol je het vindt om dit voetpad te behouden.

Routebeschrijving

Deze route maakt (deels) gebruik van twee bewegwijzerde wandelroutes: de Spoordijkroute van Wilnis naar Vinkeveen en de Demmerikroute.

  1. Loop vanaf het parkeerterrein naar de witte brug met bord 06 en informatiepaneel Spoordijkroute Wilnis-Vinkeveen.
  2. Brug over en RA, halfverhard pad van het voormalig spoortracé volgen.
  3. Steeds RD.
  4. Bruggetje ringvaart over en RD blijven lopen, langs het voormalig station van Vinkeveen.
  5. Op de asfaltweg RD, halfverharde weg, Demmerikroute aanhouden.
  6. Alsmaar RD en de brug over.
  7. Aan het eind op asfaltweg RA.
  8. Op een 3-sprong RD.
  9. Waar asfaltweg naar R buigt, ga je RD het graspad op.
  10. Na circa 1 km volgen 3 haakse bochten.
  11. Op de asfaltweg LA.
  12. Op een 3-sprong RD, Ter Aase Zuwe.
  13. Op de volgende 3-sprong RD, Bosdijk.
  14. Bij huisnummer 3 RA, asfaltpad in recreatiegebied Bosdijk.
  15. Het pad buigt aan het eind haaks naar L.
  16. Loop bij de huizen RD.
  17. Op 3-sprong RD, Bosdijk 6-10.
  18. Na de bocht RA, onverhard voetpad volgen, Veenkade.
  19. Deze kade gaat later over in een asfaltweggetje.
  20. Aan het einde RA, fietspad naast asfaltweg volgen en de brug over.
  21. Eerste weg LA (Gagelweg).
  22. Voorbij huisnummer 6 RA, onverharde kade op.
  23. Volg de kade bijna 2 km.
  24. Ga aan het eind de brug over en loop nog even RD.
  25. Op de asfaltweg LA.
  26. Bij de verkeerslichten RD, Dorpsstraat.
  27. Neem de tweede straat RA, Raadhuisstraat.
  28. Aan het einde de brug over en RA, de waterkant aanhouden.
  29. Ga net voor de verkeersweg schuin L omlaag door het tunneltje.
  30. Aan het einde LA, asfaltweg volgen.
  31. Deze weg komt uit bij het parkeerterrein en de bushalte Begraafplaats.