Officiële Vierdaagse-site

Wie op zoek is naar goede en actuele informatie over de Nijmeegse Vierdaagse, hoeft eigenlijk maar één webadres te noteren: www.4daagse.nl, de officiële Vierdaagse-website. De site bevat vooral veel praktische informatie en tips. Waar loopt het parcours? Waar zijn start en finish? Hoe zit met de controles? Hoe kun je je inschrijven? Hoeveel doen dit jaar mee? Hoe regel je onderdak? Wat is een goed trainingsschema?

Verder vind je er aardige foto’s van voorgaande jaren, het laatste nieuws en een forum, waar bezoekers vragen stellen en elkaar helpen. Op dat forum wordt van alles besproken, van vervoer tot slaapplaatsen en van blaren tot het officiële Vierdaagse-lied. Er zijn tientallen oproepen van deelnemers die wandelmaatjes zoeken om onderweg wat aanspraak te hebben. Stevige discussies worden evenmin geschuwd. Moeten mannen en vrouwen vanaf volgend jaar wel dezelfde afstanden lopen? Hoeveel moeten de afstanden worden ingekort als het erg warm is? Bij hoeveel deelnemers moet de organisatie de inschrijving sluiten?

Geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse

De Stichting Noviomagus.nl is een initiatief van een aantal particulieren om informatie over de geschiedenis van Nijmegen op internet te publiceren. Het resultaat mag er zijn. Op de website (www.noviomagus.nl) vind je historisch materiaal in overvloed, zoals foto’s, ansichtkaarten, fragmenten van brieven, middeleeuwse plattegronden, noem maar op.

Via de rubrieken Specials en Vierdaagse Historie kom je bij een interessante pagina over de geschiedenis van de Vierdaagse van Nijmegen. Je leest hier bijvoorbeeld hoe in 1909 de eerste Vierdaagse werd georganiseerd. Die was verspreid over dertien plaatsen in het hele land en pas in de loop der jaren is het zwaartepunt steeds meer bij Nijmegen komen te liggen. Ook lees je allerlei wapenfeiten, zoals de eerste vrouw die de 50 km uitliep. Of de extra bepaling voor militairen in 1917: binnen een uur na de mars moesten ze als bonus een 800 m lang parcours met hindernissen afleggen met daarna nog 200 m hardlopen. Soldaten die dit volbrachten, werden fit genoeg geacht om hun vaderland te kunnen verdedigen.

De Vierdaagse in de media

Wie de voorkeur geeft aan het laatste nieuws boven 80 jaar oude wetenswaardigheden, kan tijdens de Vierdaagse van Nijmegen via verschillende nieuwssites op de hoogte blijven. Radio en TV Gelderland verzorgt elk jaar een Vierdaagse Journaal (www.omroepgelderland.nl).

Ook de publieke omroep doet uiteraard verslag, te volgen via www.npo.nl. De gemeente Nijmegen laat van zich horen via www.nijmegen.nl/diensten/vierdaagse/ en officiële mededelingen van de Vierdaagse-organisatie staan natuurlijk op het eerdergenoemde www.4daagse.nl.

Trainen voor de Vierdaagse van Nijmegen

Daarvoor bestaat sinds een paar jaar een speciaal trainingsprogramma: de Via Vierdaagse (www.viavierdaagse.nl).

Andere wandelmarsen

Zie ook de pagina Wandelmarsen voor een overzicht van andere jaarlijkse terugkerende wandeltochten.