Klaas van der Poel
Latest posts by Klaas van der Poel (see all)

  St Olav

  Olav Harldsson sneuvelde in 1030, in een poging om Noorwegen te verenigen en te christianiseren. Zijn lichaam werd begraven aan de oever van de riveir de Nidelva, in de buurt van Trondheim. Spoedig daarna vonden tekens en wonderen plaats in de buurt van zijn graf. Er werd een kapel gebouwd op de plaats en kort daarna werd Olav heilig verklaard. Het eerste kerkje werd enkele malen vergroot, waaruit tenslotte de kathedraal van Nidaros resulteerde. Olav werd alom bekend en geëerd in de Scandinavische landen en pelgrims kwamen van heinde en ver. Zijn feestdag wordt nog steeds met luister gevierd op 29 juli.

  Pilegrimsleden (pelgrimspad)

  In navolging van de middeleeuwse pelgrimstraditie werden aan het eind van de twintigste eeuw enkele oude pelgrimswegen in ere hersteld. Deze bestaan inmiddels uit 5000 km wandelpaden, vanuit verschillende plaatsen in Scandinavië naar het heiligdonm van St Olav. Door Noorwegen alleen lopen 2000 km. De belangrijkste routes lopen van Stockholm en van Oslo naar Trondheim. De route van Oslo naar Trondheim is 643 km. Het pad volgt zoveel mogelijk oude routes en gaat langs plaatsen die met St Olav zijn verbonden en langs andere historische monumenten. Het is dus niet alleen een pelgrimspad, maar ook een culturele en toeristische route. Na de opening van de moderne route in 1997 nam de belangstelling voor de pelgrimage al snel toe. Er zijn verschillende routebeschrijvingen in diverse Scandinavische talen en er is inmiddels ook een Engelstalige gids uitgegeven (zie literatuur).

  Nederlandse ervaring

  Daar kunnen we kort mee zijn: helaas nog geen (bij mij bekend). Het pad lijkt me echter zeer de moeite waard, afwijkend van de andere gebruikelijke pelgrimspaden, maar daardoor uitdagend en ongetwijfeld inspirerend. Het staat nadrukkelijk op mijn verlanglijstje. Wie er meer over weet mag mij informeren: Klaas van der Poel 070-5117186, [email protected]

  Literatuur en sites

  Thoralf Gamlem, Step by step from Oslo to Trondheim, ISBN 9780615278063
  Site: www.pilegrimsleden.no