Klaas van der Poel
Latest posts by Klaas van der Poel (see all)

  Een van de meest bekende ‘grote’ pelgrimswegen voor Nederlanders is het pad met als centraal punt Assisi. Officieel heet het De Franciscaanse Voetreis, maar het is beter bekend als ‘het pad van Kees Roodenburg’. Kees is een van de eerste pioniers geweest van het pelgrimeren in Italië en met name naar Rome en Assisi. Hij heeft zelf een pad ontworpen dat gaat van Florence, via Assisi naar Rome.

  Voor pelgrims naar Rome is het een heel goed alternatief voor de Via Francigena en menig ‘Romeganger’ heeft dit pad gebruikt. Het pad is ongeveer 500 km lang, verdeeld in 32 etappes. Het is een goed aangegeven en hele mooie wandelweg (geen fietspad dus) door het Toscaanse en Umbrische heuvelland. De beschrijving is in het Nederlands. Vooral voor wandelaars die over de Gotthard of over nog oostelijkere passen zoals de Brenner naar Rome lopen, is dit een voor de hand liggend pad. Assisi is uiteraard ook op zich heel de moeite waard en een goed pelgrimsdoel. Het is immers de stad van St Franciscus, die er zijn jeugd heeft doorgebracht en ook begraven is. Zijn graf onder in de kerk die door Giotto beschilderd is, is op zich een pelgrimstocht waard.

  Er zijn misschien twee bedenkingen: het is geen gemakkelijk pad en bevat nogal wat stijgingen en dalingen. Verder houdt de wandeling op zo’n vijftig km voor Rome. Dan worden de wegen in de omgeving erg druk en is de aanbeveling de bus te nemen. Maar gewoon doorlopen mag natuurlijk ook. Want de meeste pelgrims moeten uiteindelijk toch in Rome zijn.

  Literatuur en links

  C. Roodenburg: Een Franciscaanse voetreis, eigen uitgave (ook in het Duits verkrijgbaar), 2008, ISBN 9789080591363

  Jan en Cootje Houdijk: Zuster aarde – broeder zon, Conserve, 1998, ISBN 905429096x

  Over de Franciscaanse Voetreis is meer informatie en ervaring van wandelaars te vinden op www.pelgrimswegen.nl.