Klaas van der Poel
Latest posts by Klaas van der Poel (see all)

  Dat zijn er drie: naar Santiago de Compostella, naar Rome en naar Jerusalem. Deze laatste bestemming is weliswaar niet in Europa, maar toch grotendeels door Europa en door de eeuwen heen was het voor Europeanen het pelgrimsdoel dat gold als het uiterste, het ultieme doel.

  Op deze site zijn de drie grote pelgrimstochten in meer of minder detail beschreven, vanuit het oogpunt van een pelgrim. Het gaat hier dus niet over de stad of het heiligdom, maar voornamelijk over de weg er heen, hoe dat gaat en hoe dat voelt. De beschrijvingen zijn gebaseerd op de ervaringen van twee pelgrims: Klaas en Helen van der Poel, die de tochten maakten in de periode 1997 tot 2006, samen, te voet. En die daaraan geweldig veel voldoening en inspiratie beleefden.

  Als je graag ook naar de verhalen van andere pelgrims luistert, dan verwijs ik je naar de sites van de twee grote pelgrimsverenigingen: www.santiago.nl en www.pelgrimswegen.nl.

  Ook de literatuur aan het eind van iedere pagina en de daarbij opgegeven sites kunnen je helpen. Het beste is echter om zelf een paar pelgrims op te zoeken en hen te vragen hoe het voelde (toen) en hoe het voelt (nu).

  Hieronder geef ik wat kwalificaties en statistieken over de drie grote pelgrimstochten:

  Doel Afstand van NL Dagen lopen Talen Bergketens NL pelgrims / jaar
  Santiago 2500 km 100 Frans,Spaans Pyreneeën/ Picos 1000
  Rome 1900 km 80 Frans, Duits, Ital. Jura / Alpen/ Apennijnen 100
  Jeruzalem 5000 km 170 afh. van route Alpen / Karpaten / Turkse bergen 1

  Twee opmerkingen wil ik graag nog kwijt aan wie overweegt ooit een grote pelgrimstocht te gaan ondernemen:

  1. Maak je geen zorgen: het hoeft niet ineens, het hoeft niet per se te voet, je bent niet de eerste of de enige
  2. Maar pas op: het kan behoorlijk verslavend werken!