Wessel Zweers

In de afgelopen 10 jaar zijn in steeds meer landen digitale topokaarten beschikbaar gekomen. Hieronder een aantal tips van bezoekers van deze site.

Weet je nog meer bronnen? Laat een reactie achter en ze worden bij de eerstvolgende update toegevoegd.

Websites met digitale topokaarten

Internationaal: OpenStreetMap en OpenFietsMap

OpenStreetMap (OSM) is een Wikipedia-achtig project om om de hele wereld in kaart te brengen. De kwaliteit is inmiddels zo goed dat je als wandelaar of fietser meer aan OSM hebt, dan aan Google Maps. Kaarten zijn te downloaden via garmin.openstreetmap.nl.

OpenFietsMap (www.openfietsmap.nl) is een afgeleide routeerbare versie van OpenStreetMap. De kaarten bevatten extra info, zoals hoogtelijnen. In de eerste plaats bedoeld voor fietsers, maar ook goed bruikbaar voor wandelaars.

Nederland

Topografische kaarten van Nederland zijn gratis te downloaden bij de Publieke Dienstverlening Op Kaart (PDOK) van het kadaster: www.pdok.nl/datasets.
(Lijn)

Via www.opentopo.nl zijn kaartbladen van Nederland in verschillende resoluties beschikbaar.
Minder bekend maar superhandig: de kaartengenerator op scoutingtools.nl/kaarten. Hier kun je kaarten precies op A4-formaat en in verschillende schalen downloaden en uitprinten.
(Wessel)

België

Topografische kaarten (en luchtfoto’s) van Vlaanderen on-line: www.geopunt.be/kaart. Ook de websites van de diverse Vlaamse provincies bieden vaak deze mogelijkheid.
(Leo Delei)

Frankrijk

Website:

Zwitserland

Website: map.wanderland.ch.
(Joan)

Website: map.geo.admin.ch.
(Jelle)

Oostenrijk

Website: nl.bergfex.com/sommer/oesterreich/.
Klik op de groene pijl naast Kaartnavigatie, kies Vollbild en wandelpaden worden weergegeven in groen als je ver genoeg inzoomt.
(Ellen)

Website: www.austrianmap.at.
(Jelle)

Groot-Brittannië

Voor online wandelkaarten in Groot-Brittannië kun je terecht bij Ordnance Survey: www.ordnancesurvey.co.uk. Voor online kaartjes gebruik je de optie Getamap. Na (gratis) registratie kun je zelf je routes intekenen en uploaden naar je Garmin-GPS. Voor een klein bedrag per jaar (ca. £ 50) krijg je nog meer mogelijkheden.
De website geeft ook veel extra informatie over wandelen en fietsen in GB; je kunt ook papieren of geplastificeerde kaarten bestellen. De prijs is stukken lager dan in Nederland en ze hebben vaak aanbiedingen, bijvoorbeeld 2 kaarten voor de prijs van 1.
(Ellen)

Apps met digitale topokaarten

Bijna alle kaarten-apps zijn gebaseerd op Google Maps en/of OpenStreetMap. Sommige bieden ook navigatieaanwijzingen. Bij de meeste apps kun je de benodigde kaarten vooraf downloaden en vervolgens offline gebruiken.

Kompass heeft een app met eigen digitale kaarten voor Android en iOS, meer info: www.kompass.de/produkte/app/.
Alle kaarten zijn ook interactief via een webbrowser te bekijken, maar niet te downloaden: www.kompass.de/wanderkarte/.
De dekking is in principe wereldwijd, maar de kwaliteit verschilt per land.