Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

De hond meenemen op vakantie beperkt je (soms) in je mogelijkheden. Maar je krijgt er veel voor terug. Een goede voorbereiding vergoot de kans op een geslaagde reis. Ik nam de hond wel mee in de auto, maar niet in het vliegtuig. Dat beperkt uiteraard je mogelijkheden. Toch kijk ik terug op zeer geslaagde vakanties met mijn hond in de Alpen, Frankrijk, Tsjechië, Duitsland, enzovoorts.

Vliegtuig

Wie de hond meeneemt in het vliegtuig, moet hem vervoeren in een bench. Die wordt op de bagageband gezet en … verdwijnt naar het bagageruim. Geef de hond vooraf een pilletje zodat hij wat versuft raakt. Elke vliegtuigmaatschappij kent weer andere regels voor het vervoer van de hond. Uiteraard kost het ook geld.

Veerboot

Bij een korte bootovertocht mag je hond altijd mee.

  • Laat de hond kort voordat je de boot opgaat nog even uit, zodat de kans op ‘ongelukjes’ onderweg klein is.
  • Op de boot moet de hond altijd aangelijnd zijn.
  • Neem je de auto mee op de boot, overweeg dan om de hond in de auto te laten. Veel veerboten hebben steile trappen van het autodek omhoog naar het passagiersdek (bijv. de boot naar Texel).
  • Op alle veerboten naar de Waddeneilanden mag de hond gratis mee.

Een langere bootovertocht levert voor hond en baas soms problemen op. Elke maatschappij hanteert zijn eigen regels.

  • Meestal moet je hond verplicht in de auto blijven. Houd er rekening mee dat het autodek tijdens het varen altijd is afgesloten.
  • Meestal betaal je een toeslag, van enkele euro’s tot enkele tientjes.
  • Er zijn enkele vaarten waarbij de hond zelfs helemaal verboden is, bijvoorbeeld Stena Line Frederikshaven-Oslo.

Kijk op de site van de betreffende maatschappij voor specifieke voorwaarden en regels.

Zuid-Europa

Meestal doe je je hond geen plezier door hem mee te nemen naar het zonnige zuiden. Voor de meeste honden is het er te warm. Bovendien gaan Zuid-Europeanen anders met honden om dan wij. Zij houden een hond als waakdier in een hok of aan een ketting. Vaak ziet men ze als onrein en niet als huisgenoot of troeteldier. Er lopen veel zwerfhonden rond, niemand maakt zich druk om die beesten. Ze zijn van niemand. Verwacht niet dat ze jouw hond anders zullen benaderen.

Invoereisen

Verdiep je vooraf in de invoereisen van het betreffende land. Sinds 2004 zijn de regels voor landen binnen de EU vrijwel hetzelfde. Voor landen buiten de EU gelden andere eisen.

Let op: als je met de hond naar Italië gaat, heb je ook te maken met de invoereisen van de landen waar je doorheen reist, zoals in dit voorbeeld Duitsland en Oostenrijk!
www.dogsincluded.nl/vakantie-invoer-regels-voor-de-hond/wetten-regels-voor-honden-op-reis-en-vakantie-in-het-buitenland.php

Ga ruim van te voren (1 tot 2 maanden) naar de dierenarts voor de benodigde inentingen. Een dierenpaspoort, waarin staat vermeld welke inentingen wanneer zijn gegeven, is in Europa verplicht. Evenals een chip, zodat het dier geïdentificeerd kan worden. Puppies (tot 3 maanden) zijn te jong om te worden ingeënt tegen rabiës; ze mogen (nog) niet mee naar het buitenland.
www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/

Accommodaties

Niet op elke camping, in elk hotel, of in elk vakantiehuis is de hond welkom. Informeer vooraf of je hond mee mag en wat de extra kosten zijn. Deze sites helpen je verder op weg:

Nationale parken

In natuurreservaten en nationale parken gelden strengere regels voor honden. Ze moeten meestal aan de lijn. Soms mogen ze het park niet eens in. Zoek goed uit of jouw vakantiebestemming in zo’n natuurgebied ligt en welke consequenties dat heeft voor de hond.

Reisorganisaties

Ga je liever georganiseerd op reis met de hond? Dat kan een groepsreis zijn, of een individueel (wandel)arrangement. De reisorganisatie regelt in dat geval vervoer, accommodatie en (soms) het dagprogramma. Een reisorganisatie kan je uiteraard ook vertellen of je hond mee mag. Sommige reisorganisaties zijn gespecialiseerd in het meenemen van honden: