Niet iedereen vindt honden leuk en niet alle honden kunnen het even goed met andere honden vinden. Daarom is het tijdens het uitlaten en wandelen zaak rekening te houden met zowel niet-hondenbezitters als mede-hondenbezitters.

  • Voed je hond goed op en volg enkele gehoorzaamheidscursussen. Op die manier voorkom je dat hij tegen iedereen opspringt die hij onderweg tegenkomt, mensen aflebbert, eten steelt van picknickers en joggers en fietsers achterna rent. In veel bossen en natuurgebieden waar honden los mogen lopen, moeten ze wel onder appèl staan. Een goed opgevoede en getrainde hond komt netjes terug als zijn baas hem roept.
  • Als je een aangelijnde hond tegenkomt, is het netjes om je eigen hond bij je te roepen en ook even aan te lijnen. Na het passeren kun je hem weer loslaten. Voorkom dan dat hij naar de aangelijnde hond toe gaat. Sommige honden zitten namelijk aan de lijn omdat ze uitvallen naar andere honden. Ook eigenaren die met een aangelijnde loopse teef wandelen, stellen het niet op prijs als hun hond wordt besnuffeld door een opdringerige reu die los loopt.
  • Ruim hondenpoep niet alleen in gebieden op waar een opruimplicht geldt, maar ook in gebieden waar veel mensen lopen en/of kinderen spelen.
  • Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af die ook voor je hond geldt.
  • Bied aan de dierenartskosten te vergoeden als je hond een andere hond verwondt, ook als niet duidelijk is of het onder je verzekering valt.