Sietske de Vet

‘Wil je voor Tweevoeter schrijven over het wandelen met je viervoeter?’, vroeg de man achter deze site. Natuurlijk! Zelf heb ik 12 jaar lang lief en leed gedeeld met mijn hond. Altijd was ik op zoek naar mooie plekken waar die los mocht lopen en ’s zomers lekker kon badderen. En naar campings en onderkomens waar baas en viervoeter welkom waren.

Op deze pagina’s richt ik me op het maken van uitstapjes. Van het uitlaten in je eigen woonplaats, het wandelen of fietsen in Nederland, tot het meenemen van je hond op vakantie. Als lezers dit aanvullen met hun eigen ervaringen, ontstaat er een informatieve pagina voor iedereen die er met zijn viervoeter op uit wil trekken. Veel plezier!

Altijd meenemen: water en voedsel

Neem als je er met je hond op uit trekt, altijd water mee. Honden met een dikke, wellicht zelfs zwarte vacht hebben het ’s zomers snel warm.

Er zijn speciale flesjes in de handel. Ik gebruikte zo’n flesje bij het maken van langere wandelingen. Ooit verwachtte ik de hele dag langs water te lopen en liet ik het flesje thuis. Het riviertje op de kaart bleek in de diepte te liggen. Mijn hond en ik zagen het in de verte, maar we konden er niet komen. Sindsdien nam ik altijd een flesje mee voor mijn trouwe viervoeter.

www.bol.com/nl/p/nobby-reis-drinkfles-1-st-a-750-ml/…
www.medpets.nl/h2o4k9+waterfles/

Ook hondenkoekjes had ik altijd bij me. Zo’n koekje is een wondermiddel om je hond af te leiden. Bijvoorbeeld als die naast je moet blijven lopen.

Een koekje doet het ook goed als beloning. Bijvoorbeeld als je Fikkie roept en hij meteen naar je toe komt.

Hoe neem je je hond mee?

Honden in de auto

Mijn viervoeter vond het heerlijk om mee te gaan in de auto. Die auto stond synoniem voor bos, wandelen, eropuit!

  • Ik vervoerde ‘m veilig in een bench, achter in de auto. Bij plotseling remmen schoof de bench naar voren, maar de hond belandde nooit op de voorstoel. Je moet honden wel van jongs af aan wennen aan de bench. Op latere leeftijd is dat een stuk lastiger.
  • Leg altijd een handdoek in de auto. Dan kun je na het wandelen eerst de natte of vieze vacht met een doek afnemen, alvorens je bij iemand op bezoek gaat of bij een horecagelegenheid naar binnen gaat.
  • Laat je hond bij warm weer nooit alleen in de auto achter. Hij transpireert alleen via zijn tong en voetzooltjes. Daardoor kan hij zijn warmte moeilijk kwijt. In een afgesloten auto loopt de temperatuur snel op. De kans is groot dat die dat niet overleeft.
  • Als het echt moet, parkeer dan de auto in de schaduw. Laat een raampje open en blijf niet langer dan een paar minuten weg.

Honden in het OV

Voor zowel de bus als de trein moet je een ‘dagkaart hond’ kopen. Alleen kleine honden die op schoot kunnen zitten of in een tas passen, mogen gratis mee. Hoe en waar je een speciaal kaartje kunt kopen, lees je op de site van de NS en van de OV-chipkaart:

Waar ga je wandelen met je hond?

Het is niet eenvoudig om in ons land aangesloten gebieden te vinden waar ze los mogen lopen. Kleine losloopgebiedjes zijn er altijd wel: een uitlaatstrook, een stukje strand, of een bosje in de buurt. Maar als je langere wandelingen wilt maken, moet je goed zoeken. Elke terreineigenaar hanteert eigen regels, die bovendien aan verandering onderhevig zijn. Algemeen geldt voor heel Nederland: honden moeten aangelijnd zijn, tenzij anders vermeld. Als honden los mogen lopen, verwacht de terreineigenaar meestal wel dat je ‘m onder appèl hebt.

Avontuur

Honden houden van afwisseling. Wandelen in een nieuw gebied is voor hen een avontuur. Ze ruiken allerlei geurtjes en doet nieuwe indrukken op. In een onbekend gebied is een hond meestal meer op zijn baas gericht. Hij weet immers niet of de baas links, rechts of rechtdoor gaat. Dat is veel spannender voor het beest. Voor de baas overigens ook.

Spelletjes

Lukt het niet om de aandacht van je hond te krijgen? De hondenschool zal je helpen, maar sommige trucjes hebben verrassend snel resultaat. Gooi tijdens het wandelen een balletje of doe een zoekspelletje. Ze willen niets liever dan werken voor hun baas! Zelf verstopte ik me achter een dikke boom, bijvoorbeeld als hij achter een konijntje aan ging. Dan kwam-ie terug en zag je hem denken: oh hellup, waar is m’n baas nou gebleven..?! Als je dat een paar keer doet, zul je merken dat hij meer op je gaat letten.

Jonge hond: kort rondje

Wil je langere wandelingen maken met viervoeters, bouw het dan rustig op. Je kunt zelf ook geen marathon lopen zonder te trainen. Beperk je met een pup tot korte wandelingen. Elke maand in leeftijd staat voor ongeveer 5 minuten. Met een half jaar oude hond loop je dus hooguit een half uur achter elkaar. Anders wordt het jonge lijfje te zwaar belast.

Waar mogen honden loslopen?

Voor een deel moet je dat zelf ontdekken. Let goed op alle bordjes. Bij het maken van langere wandelingen zul je gebieden doorkruisen waar de hond even aan de lijn moet. Maar als Fikkie dan al een half uur heeft gerend, is dat niet zo erg.

Overzichten van losloopgebieden

Er zijn veel websites die actuele informatie geven over losloopgebieden:

Hond mee bij NS-wandeltochten en langeafstandspaden

Aangelijnd mag je hond meestal mee op een NS-wandelroute of een LAW. Maar soms zijn ze verboden: op boerenland, of bijvoorbeeld ’s zomers op het strand. In de LAW-gidsjes en in de beschrijving van NS-tochten staat duidelijk vermeld om welke trajecten dat gaat. Soms is een omleidingsroute aangegeven.

Honden op het strand

Op het strand kunnen ze lekker uitrazen. En meestal heb je hem goed in het vizier. Onderzoek vooraf eerst waar je wel en niet met de hond los mag lopen. Op de meeste stranden zijn (loslopende) honden ’s zomers verboden. Uiteraard zijn de regels ’s winters veel soepeler.

Hondenpoep

Ergernis nummer 1 bij veel mensen is de hondenpoep. Het overkomt iedereen: je stapt op straat in de poep en pas als je aan het eten of vergaderen bent, ruik je iets verdachts. En dan blijk je zelf de boosdoener te zijn!

Het is een kleine moeite voor hondenbezitters om die ergernis te voorkomen. Een hondenpoepzakje biedt uitkomst. Draag zo’n zakje altijd bij je: in je winterjas, zomerjas, of in je tas. De zakjes komen altijd van pas. Stop de drol van Fikkie in het zakje en gooi ‘m weg in de eerste de beste vuilnisbak die je tegenkomt.

Je kunt gewoon plastic zakjes gebruiken, of milieuvriendelijke zakjes kopen bij een dierenwinkel. In het buitenland staan soms hondenpoepbakken langs de weg, een combinatie van afvalbak en dispenser. Ik heb ze gebruikt in Duitsland en Zwitserland.

Overnachten bij meerdaagse tochten

Niet op elke camping, in elk hotel, of in elk vakantiehuis zijn honden welkom. Meestal wordt vermeld of ze mee mogen en zo ja, wat de meerkosten zijn. Reken op een toeslag. Bovendien zijn de schoonmaakkosten van een huisje meestal verplicht wanneer je je hond meeneemt. Op campings moet die altijd aangelijnd zijn bij de tent (of caravan).

Deze sites helpen je verder op weg:

Op vakantie met je hond

Honden mee op vakantie beperkt je (soms) in je mogelijkheden. Maar je krijgt er veel voor terug. Een goede voorbereiding vergoot de kans op een geslaagde reis. Ik nam mijn viervoeter wel mee in de auto, maar niet in het vliegtuig. Dat beperkt uiteraard je mogelijkheden. Toch kijk ik terug op zeer geslaagde vakanties in de Alpen, Frankrijk, Tsjechië, Duitsland, enzovoorts.

Vliegtuig

Wie de hond meeneemt in het vliegtuig, moet hem vervoeren in een bench. Die wordt op de bagageband gezet en … verdwijnt naar het bagageruim. Geef ‘m vooraf een pilletje zodat hij wat versuft raakt. Elke vliegtuigmaatschappij kent weer andere regels voor het vervoer van huisdieren. Uiteraard kost het ook geld.

Veerboot

Bij een korte bootovertocht mag je hond altijd mee.

  • Laat ‘m kort voordat je de boot opgaat nog even uit, zodat de kans op ‘ongelukjes’ onderweg klein is.
  • Op de boot moet hij altijd aangelijnd zijn.
  • Neem je de auto mee op de boot, overweeg dan om de hond in de auto te laten. Veel veerboten hebben steile trappen van het autodek omhoog naar het passagiersdek (bijv. de boot naar Texel).
  • Op alle veerboten naar de Waddeneilanden mogen ze gratis mee.

Een langere bootovertocht levert voor hond en baas soms problemen op. Elke maatschappij hanteert zijn eigen regels.

  • Meestal moet je hond verplicht in de auto blijven. Houd er rekening mee dat het autodek tijdens het varen altijd is afgesloten.
  • Meestal betaal je een toeslag, van enkele euro’s tot enkele tientjes.
  • Er zijn enkele vaarten waarbij de hond zelfs helemaal verboden is, bijvoorbeeld Stena Line Frederikshaven-Oslo.

Kijk op de site van de betreffende maatschappij voor specifieke voorwaarden en regels.

Honden in Zuid-Europa

Meestal doe je je hond geen plezier door hem mee te nemen naar het zonnige zuiden. Voor de meeste honden is het er te warm. Bovendien gaan Zuid-Europeanen er anders mee om dan wij. Zij houden een hond als waakdier in een hok of aan een ketting. Vaak ziet men ze als onrein en niet als huisgenoot of troeteldier. Er lopen veel zwerfhonden rond, niemand maakt zich druk om die beesten. Ze zijn van niemand. Verwacht niet dat ze jouw viervoeter anders zullen benaderen.

Invoereisen

Verdiep je vooraf in de invoereisen van het betreffende land. Sinds 2004 zijn de regels voor landen binnen de EU vrijwel hetzelfde. Voor landen buiten de EU gelden andere eisen.

Let op: als je met de hond naar Italië gaat, heb je ook te maken met de invoereisen van de landen waar je doorheen reist, zoals in dit voorbeeld Duitsland en Oostenrijk!

Ga ruim van te voren (1 tot 2 maanden) naar de dierenarts voor de benodigde inentingen. Een dierenpaspoort, waarin staat vermeld welke inentingen wanneer zijn gegeven, is in Europa verplicht. Evenals een chip, zodat het dier geïdentificeerd kan worden. Puppies (tot 3 maanden) zijn te jong om te worden ingeënt tegen rabiës; ze mogen (nog) niet mee naar het buitenland.

Hondvriendelijke accommodaties

Niet op elke camping, in elk hotel, of in elk vakantiehuis zijn huisdieren welkom. Informeer vooraf of je hond mee mag en wat de extra kosten zijn. Deze sites helpen je verder op weg:

Met je hond in nationale parken

In natuurreservaten en nationale parken gelden strengere regels voor honden. Ze moeten meestal aan de lijn. Soms mogen ze het park niet eens in. Zoek goed uit of jouw vakantiebestemming in zo’n natuurgebied ligt en welke consequenties dat heeft voor de hond.

Reisorganisaties

Ga je liever georganiseerd op reis met je viervoeter? Dat kan een groepsreis zijn, of een individueel (wandel)arrangement. De reisorganisatie regelt in dat geval vervoer, accommodatie en (soms) het dagprogramma. Een reisorganisatie kan je uiteraard ook vertellen of je hond mee mag. Sommige reisorganisaties zijn gespecialiseerd in het meenemen van honden:

Fietsen met je hond

Als je hond veel beweging nodig heeft, ga dan eens met hem fietsen. In vrij korte tijd raakt hij zijn energie kwijt. Bovendien is het goed voor zijn conditie. En de baas is betrekkelijk weinig tijd kwijt met uitlaten.

  • Doseer de afstand en bouw het langzaam op.
  • Ga niet fietsen met een jonge hond. Dat is een te zware belasting voor het jonge lijfje. Maar ook voor een oude hond is de inspanning te zwaar.
  • Fietsen is voor honden met korte neuzen of korte poten minder geschikt; hun lichaam is daar niet voor gebouwd.
  • Een veilige manier om de hond naast de fiets te laten lopen is een springer: een soort spiraalveer die aan je aan je zadelpen bevestigt. Aan het andere uiteinde zit de hond vast. Zo kun je beide handen veilig aan het stuur houden. Zie natteneuzen.nl/springer-compleet-aanbieding/

Reizen met de hond: boeken en gidsen

Er zijn niet veel gidsjes over dit onderwerp. Op internet is meer (actuele) informatie te vinden. Enkele suggesties:

Wandelen met je hond – Nicky Gootjes  (ANWB, ISBN 9789018032784)
Met 33 wandelroutes (en 85 waterpretplekken) in Nederland waar je hond los mag lopen (soms even aangelijnd).

20 x logeren & op stap met je hond in Nederland – Nicolien de Rooij  (Terra, ISBN 9789089890016)
20 logeeradressen en wandelgebieden, geen kant-en-klare wandelroutes.

Handboek reizen met de hond – Pythia Dekker en Liesbeth van Weelden  (Elmar, ISBN 9038912838)
Een goed gedocumenteerd gidsje over geboden en verboden dicht bij huis en verder weg. Helaas wel wat verouderd (2003); check de actuele (invoer)regels op internet!

Teken en tekenbeten bij een hond

Ook honden hebben vaak last van teken. Je kunt de teken letterlijk ’te lijf gaan’ door je hond een tekenband te laten dragen. Er bestaan ook druppeltjes of sprays die je op de huid moet aanbrengen. Te koop bij de dierenarts of een dierenspeciaalzaak.

Als een teek zich vastbijt in de huid, gaat je hond er meestal aan likken of bijten. Op de plek van de tekenbeet kan een rode, iets gezwollen plek ontstaan. Meestal trekt die na een paar dagen weer weg. Wel blijft het risico bestaan van het overdragen van Lyme.

Controleer je hond – net als jezelf – na het wandelen altijd op teken. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, is er meestal niets aan de hand. Dat gaat het best met een tekentang, verkrijgbaar bij een drogist of dierenzaak. Ik vond een plastic pincet handiger dan een aluminium, bijvoorbeeld deze Care Plus Tick Remover.

Pak de teek vast met de tang. Draai en trek hem er vervolgens rustig uit. Ook bij je hond moet je niet te hard trekken, anders blijft de kop vast zitten in de huid. Dat kan een ontsteking veroorzaken. Voor de zekerheid kun je achteraf ontsmetten met alcohol.

Zie verder de zeer uitgebreide infopagina Teken en de ziekte van Lyme.

Heb jij tips?

Hieronder kun je je ervaringen delen!