Hoe voorkom je een tekenbeet?

  • Wijk nooit van de wandelpaden af en vermijd contact met struikgewas en hoog gras.
  • Zorg ervoor dat alle lichaamsdelen bedekt zijn. Draag dus geen korte broek en korte mouwen.
  • Stop in risicogebieden desnoods de broekspijpen in de sokken. Teken kunnen namelijk zelfs door de kleinste openingen naar binnen kruipen.

Ook belangrijk: check ’s avonds na verblijf in de natuur je hele lijf op de aanwezigheid van teken. Zoals gezegd kunnen ze bijna overal zitten. Uit eigen ervaring: ik heb weleens twee teken aangetroffen op mijn beide bovenbenen, allebei op de rand van mijn slip – hoewel ik de hele dag een lange broek had gedragen! Hoe ze daar terecht waren gekomen? Vermoedelijk waren ze tijdens een plaspauze van de buitenkant van mijn broek stilletjes naar de binnenkant geglipt. Heel geniepig.

Waar is de kans op teken het grootst?

Volgens Wageningse onderzoekers worden 41 procent van de tekenbeten opgelopen in het bos en 31 procent in de eigen tuin, dus ook bij het tuinieren loop je risico. Ook in duinen zijn veel teken te vinden.

Tekenbeten komen het vaakst voor als het een beetje warm en vochtig is. Bij temperaturen onder de 5-10 graden Celsius zijn ze nauwelijks actief.

De meest riskante gebieden in Nederland zijn de Flevopolder, het Gooi, de regio Arnhem-Apeldoorn, Zeeland en het noorden van Limburg. Vooral de Flevopolder is berucht: wandelaars die daar van de paden afwijken, kunnen soms meer dan 100 tekenbeten oplopen.

In België is de kans op een tekenbeet het grootst in het oosten van Vlaanderen en Wallonië.

Zijn er middelen tegen teken?

Voor zover ik weet is er in Nederland één middeltje verkrijgbaar dat specifiek tegen teken is gericht: de Care Plus Natural Tick Deo. Dit kun je via internet bij Tropenzorg bestellen: www.careplus.nl.

Goede alternatieven zijn insectenwerende middeltjes met de stof Deet erin (30-50%, kleine kinderen wat minder). Naar verluidt werkt ook Autan, aangebracht op de broekspijpen, goed. Verder is proefondervindelijk bij soldaten vastgesteld dat het eten van knoflook teken op afstand houdt. Weet je nog andere middeltjes? Geef ze hieronder door.

Verder attendeerde een bezoeker me nog op het nieuwe middel Plantacel Zeckenpech. Ik ben het in Nederland nooit tegengekomen. Is het alleen bij Duitse apothekers verkrijgbaar? Mocht je hier iets meer over weten: ik hoor het graag.

Jeukt een tekenbeet?

Meestal niet, maar uit de verhalen blijkt dat het wel degelijk voorkomt. Dus als je ergens een rode plek hebt met jeuk, denk dan niet te snel dat het om iets anders gaat.