Teken bij honden

Ook honden hebben vaak last van teken. Je kunt de teken letterlijk ‘te lijf gaan’ door je hond een tekenband te laten dragen. Er bestaan ook druppeltjes of sprays die je op de huid moet aanbrengen. Te koop bij de dierenarts of een dierenspeciaalzaak.

Als een teek zich vastbijt in de huid, gaat je hond er meestal aan likken of bijten. Op de plek van de tekenbeet kan een rode, iets gezwollen plek ontstaan. Meestal trekt die na een paar dagen weer weg. Wel blijft het risico bestaan van het overdragen van Lyme.

Controleer je hond – net als jezelf – na het wandelen altijd op teken. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, is er meestal niets aan de hand. Dat gaat het best met een tekentang, verkrijgbaar bij een drogist of dierenzaak, zie de pagina Teken verwijderen. Ik vond een plastic pincet handiger dan een aluminium, bijvoorbeeld deze Care Plus Tick Remover.

Pak de teek vast met de tang. Draai en trek hem er vervolgens rustig uit. Ook bij je hond moet je niet te hard trekken, anders blijft de kop vast zitten in de huid. Dat kan een ontsteking veroorzaken. Voor de zekerheid kun je achteraf ontsmetten met alcohol.

Teken bij andere dieren

Deel hieronder je vragen en ervaringen.