Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Wie Zeeland zegt, zegt water. De gezamenlijke strijd tegen het water ging gepaard met voor- en tegenspoed. Handels- en vissersschepen brachten rijkdom naar plaatsen als Zierikzee, Veere en Middelburg. Maar de Watersnoodramp van 1953 veroorzaakte veel leed. Daarom bouwden we dijken, dammen en sluizen; de Deltawerken moesten ons beschermen tegen het woeste water. Met een voor Zeeland gunstig neveneffect: de eilanden waren onderling verbonden. Zeeuwen en toeristen konden voortaan van het ene naar het andere eiland hoppen.

Natuurlijk is Zeeland meer dan een verzameling dammen en dijken. Je kunt er eindeloos zwerven over brede stranden. Je kunt er wandelen over dijken en duinen, door open polders of langs kronkelende kreken. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Nationaal Park Oosterschelde, de Manteling van Walcheren, het Verdronken Land van Saeftinghe of natuurgebied Het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen.

Wist je overigens dat Zeeuwse kust de meeste zonuren van heel Nederland kent?

Wandelroutes in Zeeland

Van Domburg naar Veere Lengte: 21 km (van A naar B) Beginpunt: bushalte Singel in Domburg Eindpunt: bushalte Kerk in Veere Routemaker: Rutger Burgers

Wandelblog

Tholen: de roots van de presidenten Roosevelt De stamvader van de Amerikaanse presidenten Theodore en Franklin Roosevelt komt vermoedelijk uit het Zeeuwse Tholen. In Oud-Vossemeer is een wandelroute langs plekken die daaraan herinneren. Ook elders op Tholen is het fijn wandelen.

Zeeland van boven

Het Verdronken Land van Saeftinghe