Sietske de Vet

Wie Zeeland zegt, zegt water. De gezamenlijke strijd tegen het water ging gepaard met voor- en tegenspoed. Handels- en vissersschepen brachten rijkdom naar plaatsen als Zierikzee, Veere en Middelburg. Maar de Watersnoodramp van 1953 veroorzaakte veel leed. Daarom bouwden we dijken, dammen en sluizen; de Deltawerken moesten ons beschermen tegen het woeste water. Met een voor Zeeland gunstig neveneffect: de eilanden waren onderling verbonden. Zeeuwen en toeristen konden voortaan van het ene naar het andere eiland hoppen.

Natuurlijk is Zeeland meer dan een verzameling dammen en dijken. Je kunt er eindeloos zwerven over brede stranden. Je kunt er wandelen over dijken en duinen, door open polders of langs kronkelende kreken. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Nationaal Park Oosterschelde, de Manteling van Walcheren, het Verdronken Land van Saeftinghe of natuurgebied Het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen.

Wist je trouwens dat Zeeuwse kust de meeste zonuren van heel Nederland kent?

Wandelroutes

Kop van Schouwen Lengte: 11/13 km (rondje)
Beginpunt: Westenschouwen, bushalte Rotonde
Van Domburg naar Veere Lengte: 21 km (van A naar B)
Beginpunt: bushalte Singel in Domburg

Wandelgebieden

Tholen: de roots van de presidenten Roosevelt De stamvader van de Amerikaanse presidenten Theodore en Franklin Roosevelt komt vermoedelijk uit het Zeeuwse Tholen. In Oud-Vossemeer is een wandelroute langs plekken die daaraan herinneren. Ook elders op Tholen is het fijn wandelen.

Meerdaagse wandelroutes in Zeeland

Wil je langer dan 1 dag wandelen in Zeeland? Tweevoeter geeft je een paar wandeltips.

Bevrijdingspad Zeeland

Minder bekend, maar ook deze provincie heeft zijn oorlogsverleden – en wat voor eentje. Najaar 1944 was hier de Slag om de Schelde. Dit was een bloedige clash tussen Canadese troepen, die vanuit Woensdrecht oprukten, en Duitsers op Walcheren, verscholen in hun Atlantikwall-bunkers. Hun strijd ging om de toegang tot de haven van Antwerpen.
Na bijna 3 maanden bikkelharde gevechten lukte het de geallieerden om Walcheren eindelijk te veroveren. De overwinning werd echter voor de poorten van de hel weggesleept. Aan beide kanten waren de verliezen groot. Na afloop stond Walcheren voor 80% onder water – opzettelijk, want nodig om de Duitsers te verdrijven.
Het Bevrijdingspad Zeeland rijgt alle historische plaatsen aaneen. De wandelroute is 135 km lang en loopt via het Zeeuwse wandelknooppuntennetwerk.
» landschapsbeheerzeeland.nl/brochures/wandelen-zeeland-op-het-bevrijdingspad

Nederlands Kustpad deel 1

Wil je vooral veel stranden en duinen zien? Kijk dan eens naar het Nederlands Kustpad. Het leuke van deze wandelroute is dat je álle Zeeuwse eilanden aandoet, plus onderweg nog heel wat indrukwekkende Deltawerken meepakt.
Tip van Tweevoeter: vergeet ook Zeeuws-Vlaanderen niet. De bereikbaarheid van dit onderste schiereiland is misschien wat lastiger, maar als je nog nooit eerder in Zeeuws-Vlaanderen bent geweest, dan zal het landschap je aangenaam verrassen.
» www.wandelnet.nl/nederlands-kustpad-deel-1