Sietske de Vet

De provincie Utrecht is uniek, in meerdere opzichten. Het is de kleinste provincie van Nederland, maar ook een van de meest gevarieerde. Alle ingrediënten voor een geslaagde wandel- of fietstocht zijn aanwezig: bossen, landgoederen, heidevelden, weilanden en boomgaarden.

Een grote trekpleister is de Utrechtse Heuvelrug, met de Amerongse Berg als hoogste top (69 meter). Ruil je hoog en droog liever in voor laag en nat, daal dan af naar de Stichtse Lustwarande. Daar bevinden zich, in een lang lint van Zeist tot Rhenen, tal van historische buitenplaatsen. Ook in het Kromme Rijngebied en de Vechtstreek zetten buitenverblijven de toon. In het westen, bij Woerden en Lopik, overheersen veenweides, sloten, koeien en molens.

Utrecht is ook uniek vanwege de Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie van forten, sluizen, bunkers en kanalen die ons land moest beschermen tegen de vijand. De forten zijn inmiddels getransformeerd tot museum, overnachtingsplek of restaurant. Wat wil je als wandelaar nog meer?

Wandelroutes

Leersumse Veld & Landgoed Broekhuizen Lengte: 16 km (rondje)
Beginpunt: De Veldschuur, Maarsbergseweg 18a, 3956 KW Leersum
Kinderroute Bornia & Heidestein Lengte: 7 km (rondje)
Beginpunt: station Driebergen-Zeist
Bornia & Heidestein Lengte: 12,5 km (rondje)
Beginpunt: station Driebergen-Zeist
Wilnis & Vinkeveen Lengte: 15 km (van A naar B)
Beginpunt: Wilnis, parkeerterrein Algemene Begraafplaats
Langbroekse landgoederen Lengte: 20 km (rondje)
Beginpunt: Doorn, bushalte Postkantoor
Rhenen Lengte: 6/12 km (rondje)
Beginpunt: NS-station Rhenen
Hoorneboegse Heide Lengte: 10 km (van A naar B)
Beginpunt: NS-station Hilversum Sportpark
Vorstelijk Baarn Lengte: 14 km (rondje)
Beginpunt: NS-station Baarn

Wandelgebieden

Historisch wandelen langs de Oude Hollandse Waterlinie Om te wandelen of om thuis in te bladeren: een wandelgids met 15 wandelroutes, meer dan 200 illustraties en veel wetenswaardigheden.

Meerdaagse wandelroutes in Utrecht

Wil je langer dan 1 dag wandelen in de provincie Utrecht? Tweevoeter geeft je een paar wandeltips.

Grebbeliniepad

Hou je – net als Tweevoeter – van wandelroutes met een goed verhaal, kijk dan eens naar het Grebbeliniepad. Het gaat om een 91 km lange route van de Waal bij Ochten via de Gelderse Vallei helemaal naar Spakenburg. De Gelderse Vallei, ingeklemd tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, is qua landschappen weliswaar niet heel spectaculair, maar deze streek zit wel boordevol historie. En net als bij de Slag om Arnhem hebben deze historische verhalen de smaak van bitterzoet. De Gelderse Vallei was namelijk eeuwenlang bedoeld als waterlinie, ook in de Tweede Wereldoorlog hoopte men deze linie als verdedigingslinie te gebruiken, maar het liep anders. De Duitsers waren simpelweg te sterk.
» www.grebbelinie.nl

Trekvogelpad

Het Trekvogelpad is een soort Pieterpad, maar dan een kwartslag gedraaid: van west (Bergen aan Zee) naar oost (Enschede). Deze LAW doorsnijdt de Utrechtse Heuvelrug min of meer in de lengte en doet daarbij mooie plekjes aan. De bossen bij Baarn, het voormalige vliegveld Soesterberg, die gekke Pyramide van Austerlitz (dé plek om je kinderen op zondagmiddag uit te laten), de Sint-Helenaheuvel bij Doorn, de Langbroekerwetering, Kasteel Amerongen, het magnifieke uitzicht bij Kwintelooyen en dito bovenop Grebbeberg – geen wandelroute rijgt met speels gemak zoveel Utrechtse wandeltoppers aaneen. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, loop dan gelijk maar door naar Twente, want ook het vervolg is niet te versmaden.
» www.wandelnet.nl/trekvogelpad