Brabant wordt vooral geassocieerd met bossen, heidevelden en vennetjes. Landelijk bekend zijn de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina en de Peel, maar wandelaars hebben veel meer keuze. Wie de recreatieve drukte van de Veluwe en Drenthe wil mijden, vindt in Brabant tal van verstilde plekjes die nog niet door het grote publiek zijn ontdekt.

Hoe tijdloos Brabant bij vlagen ook lijkt, het landschap is voortdurend in beweging. Twee eeuwen geleden bestond 1/3 van de totale oppervlakte uit heide, maar nu is dat nog maar 3%. En lagen er destijds nog zo’n 2000 vennen in de provincie, nu zijn er nog 850 overgebleven. Vroeger maakten de vennen deel uit van de heidevelden en hoogveengebieden, nu liggen ze in het bos of grenzen ze aan boerenerven.

Ook typisch Brabants zijn zandverstuivingen. Vooral de Loonse en Drunense Duinen danken er hun bekendheid aan. De verstuivingen ontstonden door intensieve beweiding en beplagging van de heide, wat erosie tot gevolg had. Met andere woorden: wat velen nu zien als het summum van ongerepte natuur, is eigenlijk ontstaan als een ecologisch debacle. Dat neemt niet weg dat je er prachtig kunt wandelen.

Wandelroutes

Gorp en Rovert Lengte: 24 km (rondje) Beginpunt: Hilvarenbeek (bus vanaf NS-station Tilburg) Eindpunt: idem Routemaker: Rutger Burgers
Het Duitse Lijntje en de Dommel Lengte: 16 km (rondje) Beginpunt: Liempde, Sint-Janskerk Eindpunt: idem Routemaker: Wessel Zweers
Kampina Lengte: 17 km (rondje) Beginpunt: NS-station Boxtel Eindpunt: idem Routemaker: Wessel Zweers

Wandelblog

Wandelen langs de Dommel Een van de leukste riviertjes van Nederland is de Dommel. Tweevoeter geeft je tips voor mooie wandelingen en vertelt waarom de Dommel zo drommels veelzijdig is.
Pelgrimspad (LAW 7) Altijd al een hele LAW-route in Nederland willen uitlopen? Vergeet het populaire Pieterpad. Wat Tweevoeter je aanraadt: kies het Pelgrimspad.