Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Zanger Thijs van der Molen wist het al lang: het leven is goed in het Brabantse land. In 1979 zong hij over ‘bossen, vennen, purperen hei, de Peel, de Kempen en de Meijerij’. En er zijn meer natuurgebieden waar je als wandelaar je hart kunt ophalen: Biesbosch, Kampina, Gorp en Roovert, Dommeldal, Loonse en Drunense Duinen – grootste stuifzandgebied van Europa.

Vroeger bestond Noord-Brabant uit heide, hoogveen en eindeloos veel vennen. Maar na grootschalige ontginningen verdween ruim de helft van alle vennen. Gelukkig bleef er ook veel natuurschoon behouden. In het zuidoosten van Brabant vind je bossen, vennen en heide. In het westen ligt Nationaal Park de Biesbosch, in het noordoosten de uiterwaarden van de Maas.

Brabant wordt soms geassocieerd met grote stallen, geurende koeien- en varkensmest en ronkende tractoren. Maar het is zeker ook het domein van bourgondische gezelligheid en lekker eten. En van kunst en cultuur in steden als Den Bosch en Breda.

Wandelroutes

Gorp en Rovert Lengte: 24 km (rondje) Beginpunt: Hilvarenbeek (bus vanaf NS-station Tilburg) Eindpunt: idem Routemaker: Rutger Burgers
Het Duitse Lijntje en de Dommel Lengte: 16 km (rondje) Beginpunt: Liempde, Sint-Janskerk Eindpunt: idem Routemaker: Wessel Zweers
Hooge Hof en Deeneplaat Lengte: 6 km (rondje) Beginpunt: Deeneplaatweg, parkeerplaatsje bij gemaal (coördinaten: 51.749, 4.740) Eindpunt: idem Routemaker: Wessel Zweers
Kampina Lengte: 17 km (rondje) Beginpunt: NS-station Boxtel Eindpunt: idem Routemaker: Wessel Zweers

Wandelgebieden

Wandelen langs de Dommel Een van de leukste riviertjes van Nederland is de Dommel. Tweevoeter geeft je tips voor mooie wandelingen en vertelt waarom de Dommel zo drommels veelzijdig is.
Pelgrimspad (LAW 7) Altijd al een hele LAW-route in Nederland willen uitlopen? Vergeet het populaire Pieterpad. Wat Tweevoeter je aanraadt: kies het Pelgrimspad.

Samen wandelen?

Zie de pagina Wandelmaatjes in Noord-Brabant. De laatste 5 reacties:

  • Ari (9 juli 2020)
  • Yvonne Roelofs (8 juli 2020)
  • Yvonne Roelofs (6 juli 2020)
  • Hans Piree (6 juli 2020)
  • Tukkertje (5 juli 2020)

Noord-Brabant van boven

Jouw wandeltips