Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Er gaat niets boven Groningen. Dat klinkt als een cliché, maar kenners zullen het beamen. Immers: Groningen is de meest noordelijke provincie van ons land. En voor wandelaars die houden van weidse polders, kwelders, kreken, wierden en dijken is het hier goed toeven.

Een groot deel bestaat uit akkerland – zo ver het oog reikt – met statige herenboerderijen, grote graanschuren en parkachtige tuinen. Ze vormen een groot contrast met de kleine landarbeidershuisjes die herinneren aan de sociale ongelijkheid op het platteland. Typisch Gronings zijn ook de eeuwenoude kerken in Romaans-Gotische stijl.

Maar Groningen heeft ook een ander gezicht. Zo bestaat het Westerkwartier, het zuidwestelijk deel dat grenst aan de Friese Wouden, uit een besloten weidelandschap met houtsingels. En wat dacht je van Westerwolde in het zuidoosten? Daar tref je een intiem landschap aan van bosjes, beken en hooilanden. Last but not least: Groningen-Stad met Martinitoren, Vismarkt, prachtige stationshal, hofjes en Prinsentuin is een must.

Wandelroutes in Groningen

Wandelblog

Wandelroutes Oldambt en Dollard Groningen: een handjevol tips voor dagwandelingen in Oldambt en langs de Dollard. Land van zeehonden en kolossale boerderijen.

Groningen van boven