Sietske de Vet

Friesland… mijn hart gaat er sneller van kloppen. Nee, niet vanwege mijn (Friese) voornaam, maar wel vanwege mijn voorliefde voor water, zeilen, rust, ruimte en knusse dorpen. Fryslân – zo luidt de officiële naam – is een eigenzinnige provincie. Met een eigen Friese taal en met typische gewoontes als kaatsen, skûtsjesilen en de Elfstedentocht. Is er geen ijs, dan rijg je de elf steden gewoon fietsend, zwemmend of wandelend aaneen.

Hoewel Friesland vooral in trek is bij watersporters – ruim een derde bestaat uit water – kunnen wandelaars er goed uit de voeten. Geniet van sloten en plassen, weilanden, dorpen en stadjes, dijken en terpen. Hogebeintum is het hoogste terpdorp in het noordoosten (+15 m). Of zoek de beschutting op van de Friese Wouden met verspreide bosjes, houtwallen en heideveldjes.

Ronduit verrassend is het glooiende Gaasterland, in het zuiden, met bossen, akkers en… drie kliffen. Ja, je leest het goed: kliffen in Friesland!

Wandelgebieden

Boswandelen in het Drents-Friese Wold Zin in een mooie lange boswandeling? Nationaal Park het Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Tips voor dagwandelingen en meerdaagse tochten.
Wandelroute herdenkt redding dobbepaarden Marrum In 2006 kwamen 150 paarden vast te zitten op een buitendijkse dobbe in Friesland. Een gemarkeerde wandelroute van 7 km vanuit Marrum herinnert aan deze spectaculaire gebeurtenis. Niet toegankelijk in het broedseizoen.

Meerdaagse wandelroutes in Friesland

Wil je langer dan 1 dag wandelen in Friesland? Tweevoeter geeft je een paar wandeltips.

Zuiderzeepad en Groot-Frieslandpad

Een fraaie route voor een meerdaagse tocht is het tracé Balk – Stavoren – Workum. Hierbij wandel je door Gaasterland, inclusief de kliffen, en vanaf Stavoren staat je nog een mooie dijkwandeling te wachten. Het eerste deel volg je het Zuiderzeepad; het tweede deel het Groot-Frieslandpad.
Verlengingsmogelijkheid: knoop er nog 1 of 2 etappes aan vast en je kunt in Sneek op de trein naar huis stappen. En mocht je inderdaad Sneek als eindpunt kiezen, dan kun je dit gelijk ook als startpunt nemen en de eerste dag van Sneek naar Balk lopen via wandelknooppunten. Alles bij elkaar heb je een mooie lus.
» www.wandelnet.nl/zuiderzeepad
» www.wandelnet.nl/nederlands-kustpad-deel-3

St. Odulphuspad

In dezelfde regio kun je ook een pelgrimsroute lopen: het St. Odulphuspad. Het is wel een stuk langer: 15 etappes, bij elkaar 260 km. Naast Gaasterland komt de wandelroute ook door de Greidhoek, een tamelijk gaaf stukje Friesland in de driehoek Harlingen – Leeuwarden – Sneek. Bijzonder: de 42 km lange Slachtedijk.
» www.odulphuspad.nl

Koningspad XL en Friese Woudenpad

De naam Koningspad XL klinkt stoer, maar dit stukje Friesland is verder de deemoedigheid zelve. Het gaat om het beekdal van het Koningsdiep in het zuidoosten – net als de Greidhoek ook weer zo’n minder bekende Friese verrassing.
Dit deel van Friesland is ook wel bekend om de naam Friese Wouden. En daar loopt ook een mooie LAW-route doorheen: het Friese Woudenpad, vroeger bekend als het Zevenwoudenpad. Het leuke van het Friese Woudenpad is dat het helemaal naar het noorden doorloopt tot de Waddenzee. Een mooie en filmische finish voor een meerdaagse wandeltocht.
» www.beekdallandschapkoningsdiep.nl/koningspad-xl
» www.wandelnet.nl/friese-woudenpad