Is Friesland saai? Nee, zeggen de Friezen zelf. Sterker nog, hun land is “it bêste lân fan d’ierde”. Friesland laat zich graag voorstaan op rust, ruimte en eigenzinnigheid. Die eigenzinnigheid blijkt vooral uit de eigen Friese taal, maar ook uit allerlei typische Friese sportevenementen, zoals het kaatsen, fierljeppen, skûtsjesilen en natuurlijk de Elfstedentocht.

Naast eigengereidheid zijn rust en ruimte eveneens in overvloed aanwezig. Fryslân, de officiële naam van de provincie, bestaat voor meer dan een derde uit water. De provincie is dan ook vooral in trek bij watersporters.

Maar ook als wandelaar ervaar je veel van die rust en ruimte. Natuurgebieden beslaan zo’n tien procent van de oppervlakte. Friesland bestaat grofweg uit vier soorten landschappen: de Waddeneilanden, het Terpenland (de kleigronden in het noorden en westen), de Friese Wouden (de zandgronden in het oosten en zuidoosten) en het Lage Midden (op zijn Fries: It Lege Midden, het waterrijke gebied tussen Dokkum en Stavoren). En elk daarvan is de moeite waard.

Wandelroutes in Friesland

Wandelblog

Boswandelen in het Drents-Friese Wold Zin in een mooie lange boswandeling? Nationaal Park het Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Tips voor dagwandelingen en meerdaagse tochten.
Wandelroute herdenkt redding dobbepaarden Marrum In 2006 kwamen 150 paarden vast te zitten op een buitendijkse dobbe in Friesland. Een gemarkeerde wandelroute van 7 km vanuit Marrum herinnert aan deze spectaculaire gebeurtenis. Niet toegankelijk in het broedseizoen.

Friesland van boven