Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

Friesland… mijn hart gaat er sneller van kloppen. Nee, niet vanwege mijn (Friese) voornaam, maar wel vanwege mijn voorliefde voor water, zeilen, rust, ruimte en knusse dorpen. Fryslân – zo luidt de officiële naam – is een eigenzinnige provincie. Met een eigen Friese taal en met typische gewoontes als kaatsen, skûtsjesilen en de Elfstedentocht. Is er geen ijs, dan rijg je de elf steden gewoon fietsend, zwemmend of wandelend aaneen.

Hoewel Friesland vooral in trek is bij watersporters – ruim een derde bestaat uit water – kunnen wandelaars er goed uit de voeten. Geniet van sloten en plassen, weilanden, dorpen en stadjes, dijken en terpen. Hogebeintum is het hoogste terpdorp in het noordoosten (+15 m). Of zoek de beschutting op van de Friese Wouden met verspreide bosjes, houtwallen en heideveldjes.

Ronduit verrassend is het glooiende Gaasterland, in het zuiden, met bossen, akkers en… drie kliffen. Ja, je leest het goed: kliffen in Friesland. Kom zelf kijken!

Wandelroutes

Wandelgebieden

Boswandelen in het Drents-Friese Wold Zin in een mooie lange boswandeling? Nationaal Park het Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Tips voor dagwandelingen en meerdaagse tochten.
Wandelroute herdenkt redding dobbepaarden Marrum In 2006 kwamen 150 paarden vast te zitten op een buitendijkse dobbe in Friesland. Een gemarkeerde wandelroute van 7 km vanuit Marrum herinnert aan deze spectaculaire gebeurtenis. Niet toegankelijk in het broedseizoen.

Samen wandelen?

Zie de pagina Wandelmaatjes in Friesland. De laatste 5 reacties:

  • Ellen (20 april 2020)
  • Olaf (17 april 2020)
  • Ellen (17 april 2020)
  • Olaf (15 april 2020)
  • Olaf (15 april 2020)

Friesland van boven

Jouw wandeltips