Sietske de Vet

De polder saai? Niet als je van rust en ruimte houdt. Je kunt er uren lopen door weidse vlaktes. Of langs kleurige bollenvelden. Of over kaarsrechte dijken, waar water en wolkenluchten voor een telkens wisselend schouwspel zorgen. Maar je kunt ook slingerpaden volgen door dichte bossen.

Flevoland ontstond in de 20e eeuw door gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee. Na aanleg van de Afsluitdijk in 1932 volgde inpoldering van de Noordoostpolder (1942), Oostelijk Flevoland (1957) en Zuidelijk Flevoland (1968). De onstuimige Zuiderzee maakte uiteindelijk plaats voor vruchtbare akkers, nieuwe steden en natuurgebieden.

Bezoek het Kuinderbos, het Voorsterbos, of ga een dag struinen in het Horsterwold. En zie: de door de mens aangelegde natuur is inmiddels volwassen geworden. Wist je trouwens dat er in 2018 een nieuw nationaal park is opgericht? De Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, eilandengroep Marker Wadden en delen van het Markermeer vormen namelijk samen Nationaal Park Nieuw Land. Dus nee, voor wandel -en natuurliefhebbers is de polder allesbehalve saai.

Wandelroutes

Horsterwold Lengte: 22 km (rondje)
Beginpunt: Zeewolde, bushalte Centrum

Meerdaagse wandelroutes in Flevoland

Wil je langer dan 1 dag wandelen in Flevoland? Hier een wandeltip.

Pionierspad

Een ode aan Flevoland – zo zou je deze LAW kort en bondig kunnen samenvatten. Het 200 km lange Pionierspad begint in Steenwijk en via de Noordoostpolder en Flevopolders eindigt het in het Noord-Hollandse Muiden. Een paar highlights: Giethoorn, Schokland, de Oostvaardersplassen en het Horsterwold. Verder kom je vlak langs Almere Stad, en dat stuk is leuker dan je misschien zou verwachten.
» www.wandelnet.nl/pionierspad