De kleinste provincie van Nederland, maar ook een van de meest gevarieerde. Je vindt er de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, de statige buitenhuizen langs de Vecht en de verstilde polders in het westen van de provincie, de rand van het Groene Hart, waar je kilometers kunt wandelen of fietsen zonder iemand tegen te komen.
Ook in cultuurhistorisch opzicht is Utrecht uniek. Er zijn meer kastelen, forten en landhuizen dan waar ook. De Hollandse Waterlinie loopt dwars door de provincie. Hoewel de linie al sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer wordt gebruikt, is een groot deel nog intact.

Mooie wandelroutes Utrecht

Zie verder de pagina Wandelroutes.

Mooie gebieden

Omgeving Amerongen

De Utrechtse Heuvelrug is een van de grote natuurparken in Nederland. Deze hoge zandrug is ongeveer 30 km lang en strekt zich uit van Hilversum (Gooi) tot aan Rhenen (zuidoosten van Utrecht). Je vindt er vooral veel bossen, maar ook cultuurhistorische bezienswaardigheden als oude esdorpen, landgoederen, bruggen, rivieren en forten.

Wandelmogelijkheden zijn er op de Utrechtse Heuvelrug genoeg. Publiekstrekkers zijn vooral Lage Vuursche en de Piramide van Austerlitz, maar minstens zo mooi en veel rustiger is de omgeving van Amerongen. Een uitstekende manier om dit gebied te verkennen is langs het Trekvogelpad (voorheen Heuvelrugpad), bijvoorbeeld de etappes Doorn-Amerongen (Langbroekerwetering, Bovenpolder en Kasteel Amerongen) en Amerongen-Rhenen (bossen en heuvels). Vooral de laatste etappe is bij vlagen schitterend.

Eemvallei

In het noordoosten van Utrecht, tussen Huizen en Spakenburg, mondt de Eem uit in het Veluwemeer. De Eemvallei vormt een abrupte overgang van hogere zandgronden naar het polderland. Langs de Eem lopen grasdijken die ideaal zijn voor wandelaars: mooie uitzichten en onverharde paden. Ook het vervolg langs de het Veluwemeer naar Spakenburg is met zijn waterrijke vergezichten de moeite waard.

Het Zuiderzeepad doorkruist de Eemvallei en volgt de grasdijken langs de Eem. Een aardige dagetappe is bijvoorbeeld van Blaricum naar Spakenburg. Wie zelf een wandelkaart heeft van dit gebied kan ook vanaf station Baarn naar de Eem lopen en langs deze rivier naar Spakenburg lopen. Stevige stappers kunnen de wandeltocht eindigen op station Nijkerk.

Hollandse Waterlinie

De Hollandse Waterlinie is een cultuurhistorisch monument van internationale allure. Geen enkele andere natie heeft zich ooit verdedigd door een deel van het land onder water te zetten. De Waterlinie is in feite een vernuftige combinatie van dijken, sluizen en kanalen. Ruim 60 verdedigingswerken en de vestingsteden Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem moesten dit alles beschermen.

Tachtig procent van de verdedigingswerken is nog intact. Bovendien zijn er na de Tweede Wereldoorlog vaak prachtige natuurgebieden langs de linie ontstaan, omdat de gebieden voor het publiek verboden bleven. Het ministerie van LNV heeft de waterlinie inmiddels benoemd tot Nationaal Project. De linie zal ook worden voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt een 145 km lange langeafstandswandelroute: het Waterliniepad. De route voert onder meer langs vijf vestingen, zo’n 50 forten en batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van de linie. De bijbehorende wandelgids bevat ook rondwandelingen van 8 tot 15 km.

Staatsbosbeheer geeft twee wandelkaarten met schaal 1:35.000 uit: de Nieuwe Hollandse Waterlinie – Noord (kaart 44) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie – Zuid (kaart 45). Op de kaarten zijn gemarkeerde wandelroutes ingetekend. Ook zijn er tips voor fiets- en kanoliefhebbers. Op de achtergrond staan veel praktische tips en achtergrondinformatie. Bestelinformatie: www.staatsbosbeheer.nl.