Overijssel noemt zich graag ‘de tuin van Nederland’. Het is in ieder geval een gevarieerde tuin: de kop van Overijssel is een waterrijk veengebied, Twente en Salland bieden coulissenlandschappen met bossen, landgoederen en soms heuvels, en elders liggen veel agrarische gebieden. De provincie wordt aan de zuidwestelijke kant begrensd door de IJsselvallei. Kortom: voor elk wat wils.

Qua variatie en omvang is Overijssel redelijk goed vergelijkbaar met Gelderland. Wat Overijssel voor heeft op Gelderland is dat het er over het algemeen rustiger is, vooral in de kop van Overijssel. Voor de meeste wandelaars en fietsers in Nederland is Gelderland echter sneller te bereiken.

Mooie wandelroutes Overijssel

Zie verder de pagina Wandelroutes.

Mooie gebieden

IJsselvallei

De IJssel is wat mij betreft de mooiste rivier van Nederland. De rivier is de oudste verkeersweg van Nederland; er werd al handel gedreven voordat de havens van Amsterdam en Rotterdam tot bloei kwamen. De steden langs de IJssel waren onderdeel van de Hanze, een handelsverbond dat van de 13e tot de 17e eeuw bestond. Nu nog is in deze steden meer middeleeuwse bouwkunst te vinden dan waar ook in Nederland.

De IJssel ontstaat bij Arnhem als zijtak van de Rijn. De tweede helft stroomt door Overijssel, tussen pakweg Deventer en Kampen. Bijna overal langs dit deel is het prima wandelen; alleen de elektriciteitscentrale tussen Zwolle en Wijhe kun je wat ons betreft maar beter overslaan. De meeste dijken zijn bewandelbaar en bieden prachtige uitzichten op de IJssel én het achterland.

Langs de IJssel loopt ook een spoorlijn, wat allerlei mogelijkheden voor een- of meerdaagse wandeltochten biedt, bijvoorbeeld de etappes Kampen-Zwolle, Zwolle-Wijhe, Wijhe-Olst en Olst-Deventer.

Kop van Overijssel

De kop van Overijssel ligt pakweg tussen Zwolle en de provincie Friesland. Deze regio is in recreatief opzicht vooral bekend door de Weerribben (www.npdeweerribben.nl), een officieel Nationaal Park. Dit gebied is ooit ontstaan door het afgraven van veen en wordt tegenwoordig gedomineerd door open water, rietlanden, hooilanden en moerasbossen. Een qua geschiedenis en landschappen vergelijkbaar natuurreservaat in deze regio is De Wieden.

Behalve kanovaren kun je hier natuurlijk ook prima wandelen, bijvoorbeeld langs het Natuurpad De Weerribben. Voor meerdaagse tochten is het Zuiderzeepad een aanrader.

Twente en Holterberg

Twente en de Holterberg (globaal gelegen tussen Nijverdal en Holten) liggen een stuk uit elkaar. Toch noemen we ze hier in één adem. Ze behoren beide tot de mooiste plekjes van Nederland, maar ze zijn daarom ook vrij toeristisch. Om die reden staan ze ook niet bovenaan dit lijstje met wandeltips in Overijssel.

De Holterberg, onderdeel van de Sallandse Heuvelrug, is een van de hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) van het eerste deel van het Pieterpad. Een mooie weekendwandeling is de tweedaagse tocht Ommen-Nijverdal-Holten.

Als je langer dan een weekend de tijd hebt, zou je kunnen kiezen voor een meerdaagse wandeltocht door Twente en wel langs het Twentepad. Met name het gedeelte tussen Vasse, Ootmarsum, Denekamp en Oldenzaal is erg mooi. Wie zelf niets wil organiseren: in Twente zijn tal van wandelarrangementen mogelijk, zie verderop deze pagina.