Brabant wordt vooral geassocieerd met bossen, heidevelden en vennetjes. Landelijk bekend zijn de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina en de Peel, maar wandelaars hebben veel meer keuze. Wie de recreatieve drukte van de Veluwe en Drenthe wil mijden, vindt in Brabant tal van verstilde plekjes die nog niet door het grote publiek zijn ontdekt.

Hoe tijdloos Brabant bij vlagen ook lijkt, het landschap is voortdurend in beweging. Twee eeuwen geleden bestond 1/3 van de totale oppervlakte uit heide, maar nu is dat nog maar 3%. En lagen er destijds nog zo’n 2000 vennen in de provincie, nu zijn er nog 850 overgebleven. Vroeger maakten de vennen deel uit van de heidevelden en hoogveengebieden, nu liggen ze in het bos of grenzen ze aan boerenerven.

Ook typisch Brabants zijn zandverstuivingen. Vooral de Loonse en Drunense Duinen danken er hun bekendheid aan. De verstuivingen ontstonden door intensieve beweiding en beplagging van de heide, wat erosie tot gevolg had. Met andere woorden: wat velen nu zien als het summum van ongerepte natuur, is eigenlijk ontstaan als een ecologisch debâcle. Dat neemt niet weg dat je er prachtig kunt wandelen.

Mooie wandelroutes Noord-Brabant

Zie verder de pagina Wandelroutes.

Mooie gebieden

Biesbosch

Het krekenstelsel van de Brabantse Biesbosch is na 1421 ontstaan, toen de Sint-Elisabethsvloed de Zuid-Hollandse Waard, een groot poldergebied rondom Dordrecht, overspoelde. Een deel van dit land moest definitief aan het water worden prijsgegeven. Er ontstond een groot natuurgebied met kreken, meertjes en zandplaten.

De Biesbosch is vooral geliefd bij sportieve recreanten om kanotochten te ondernemen, maar grote delen zijn ook goed te bewandelen en wandeltochten zijn vaak te combineren met boottochtjes. In Dordrecht en Drimmelen zijn bezoekerscentra. Meer informatie: www.biesbosch.org.

Brabantse Wal

De regio van Bergen op Zoom biedt misschien wel de meest gevarieerde landschappen van Brabant. Aan de westkant ligt het Markiezaatsmeer, een natuurgebied dat vooral bekend is vanwege zijn rijkdom aan vogelsoorten. Bergen op Zoom ligt zelf nabij de Brabantse Wal, een stuwwal op de grens van de Zeeuwse kleigronden en de Brabantse zandgronden. De wal zorgt voor metershoge hoogteverschillen, waardoor het lijkt alsof Brabant uit de Oosterschelde oprijst.

Wie meer van bossen houdt, vindt ze aan de oostkant van Bergen op Zoom. Daar ligt ook jeugdherberg Klavervelden, een knooppunt van verschillende LAW-paden en het begin van de GR 5 naar Nice. Wie een weekend de tijd heeft, loopt zo door naar het mooie Belgisch-Nederlandse natuurreservaat de Kalmhoutse heide.

3. Hart van Brabant

Het gebied rondom Tilburg wordt ook wel Hart van Brabant genoemd. De natuur bestaat vooral uit bossen, vennen en landgoederen. Wandelroutes zijn hier te over, zie verderop deze pagina. Kortom een fraai wandelgebied – maar wat minder geschikt voor stiltezoekers, want op zondagmiddag zul je hier aardig wat andere wandelaars en fietsers tegenkomen.

Het Hart van Brabant is ook het gebied van de grote attractieparken, zoals de Efteling (Kaatsheuvel), de Beekse Bergen (Hilvarenbeek) en Land van Ooit (Drunen). Houden je partner en kinderen niet zo van wandelen? Zet ze ’s ochtends af bij een pretpark, ga zelf aan de wandel en haal ze aan het eind van de middag weer op! Zonder gekheid: er zijn inderdaad wandelaars die dergelijke voorkeursverschillen zo oplossen.

Meer gebieden

Brabant heeft te veel natuurtoppers om hier uitgebreid te behandelen. Hier volgen, zonder verdere toelichting, nog enkele namen van mooie gebieden:

  • Nationaal Park de Grote Peel
  • Strabrechtse Heide
  • Loonse en Drunense Duinen en landgoed Huis ter Heide
  • Kampina

Een overzicht van natuurgebieden met bijbehorende wandel- en fietsmogelijkheden staat op de website van het Brabants Landschap: www.brabantslandschap.nl.