Limburg is met afstand de meest heuvelachtige provincie van Nederland. Vooral Zuid-Limburg biedt prachtige vergezichten en is met zijn rustieke dorpjes, holle paden en vakwerkboerderijen al sinds de 19e eeuw een toeristische topper.

Maar natuurlijk is Limburg meer dan alleen Zuid-Limburg. Als je als wandelaar of fietser juist de rust opzoekt, dan bieden het gemoedelijke noorden en midden van de provincie heel wat mogelijkheden voor dagtochten en meerdaagse uitstapjes. Natuur is er genoeg: het Limburgs Landschap beschermt meer dan 6700 ha natuur, verdeeld over bijna 60 natuurgebieden.

Mooie wandelroutes Limburg

Zie verder de pagina Wandelroutes.

Mooie gebieden

Zuid-Limburg: Geuldal

De Geul is 58 km lang, ontspringt bij het Belgische dorpje Eynatten, stroomt door Zuid-Limburg langs Epen, Gulpen en Valkenburg, en mondt uit in de Maas. Met het Geuldal duidt men meestal vooral het gebied tussen Epen en Valkenburg aan. Hier trekt de natuur alle registers van lieflijkheid, bekoorlijkheid en indrukwekkendheid open.

De Geuldal is niet alleen landschappelijk bijzonder fraai, maar ook de plantenwereld is hier uniek. Dat komt door de bodem met löss, leem, mineralen, mergel en zink. Typisch zinkminnende planten zijn de zinkboerenkers en de gele dovenetel, de zinkblaassilene en het zinlepelblad.

Een goede manier om het Geuldal te verkennen is langs het Pelgrimspad (LAW 7), dat vanaf Gulpen tot Schin op Geul deze rivier volgt.

Zuid-Limburg: de rest

Behalve in het Geuldal kun je overal in Zuid-Limburg goed wandelen, maar rustzoekende wandelaars zullen vooral in het hoogseizoen wel veel toerisme voor lief moeten nemen. Iets rustiger is het oostelijke deel in de omgeving van Simpelveld en Ubachsberg.

Wie alleen dagwandelingen wil maken, kan in Gulpen, Slenaken of Epen een camping of hotel zoeken. Vanuit deze plaatsen bestrijk je een groot deel van Zuid-Limburg. Onder rugzaklopers is het Krijtlandpad een favoriete wandelroute.

Grenspark Maas-Swalm-Nette

Onbekend maakt onbemind. Ten oosten van Roermond ligt het grenspark Maas-Swalm-Nette, het domein van kabbelende riviertjes, stille bosmeren, broekbossen, heidevelden, watermolens, burchten, hoeven en kloosters. Het gebied is minder spectaculair dan Zuid-Limburg, maar zeker zo idyllisch.

In 1965 werd in Duitsland het natuurpark Schwalm-Nette opgericht. Het park omvatte delen van de districten Kleef, Viersen en Heinsberg alsmede een deel van de stad Mönchengladbach. In 1976 werd het Duitse natuurpark uitgebreid tot het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette (op het kaartje licht- en donkergroen) met een totale oppervlakte van 725 km2.

Er zijn diverse wandelmogelijkheden in het grenspark, zie verder op deze pagina. Meer informatie: Stichting Natuur en Landschap Midden-Limburg (www.snlm.nl). Nationaal Park De Meinweg maakt deel uit van dit grenspark.