Gelderland is waarschijnlijk wel de populairste wandel- en fietsprovincie van Nederland. Het ligt vrij centraal en heeft een maximale variëteit aan landschappen te bieden: van grote rivieren en weidse uiterwaarden tot eindeloze bossen.

De bekendste recreatiegebieden in Gelderland zijn natuurlijk de Veluwe, de Betuwe en de Achterhoek. Ze zijn mooi, maar in het weekend soms ook druk. Hieronder tips voor iets rustiger streken.

Mooie wandelroutes Gelderland

Zie verder de pagina Wandelroutes.

Mooie gebieden

Omgeving Arnhem

Rondom Arnhem is de Veluwezoom op zijn fraaist. Aan de noordkant liggen enkele mooie stukken Veluwe, aan de westkant de parkachtige bossen van Oosterbeek, aan de zuidkant het natuurgebied-in-wording Meinerswijk en de uiterwaarden van de Rijn.

Park Sonsbeek, maar een paar honderd meter verwijderd van station Arnhem, is zeker een uitgebreid bezoek waard. Het park, vijf keer zo groot als het Amsterdamse Vondelpark, is aangelegd in de stijl van de oude Engelse landschapsparken. Je kunt er uren ronddolen zonder steeds dezelfde plekken te zien. Foto’s, routes en praktische informatie op www.parksonsbeek.nl. Wat mij betreft is Sonsbeek het mooiste park van Nederland!

Ook de omgeving van Oosterbeek is de moeite waard voor een dagtocht, met name de driehoek Wolfheze, kasteel Doorwerth en Arnhem. Om dit gebied te verkennen kun je misschien het beste een topografische kaart kopen en gewoon urenlang rondzwerven. Je komt altijd wel weer bij een station of bushalte uit.

Montferland

Ongeveer halverwege Nijmegen en Winterswijk ligt Montferland, een Zuid-Limburg-achtig landschap met heuvels en bossen. Montferland is een van de mooiste etappen van het Pieterpad: na Doetinchem gaat het pad door het bos langzaam heuvelopwaarts naar Elten. Dan gaat het Pieterpad steil naar beneden en staat de wandelaar plotseling in een weids landschap met koeien en uiterwaarden. Bijna nergens in Nederland is zo’n grote overgang denkbaar!

Een goede uitvalsbasis voor een weekendje wandelen in Montferland is ’s Heerenberg. Vanuit deze plaats kun je een mooie dagwandeling maken naar Lobith, die grotendeels het Pieterpad volgt. Begin- en eindpunt zijn redelijk goed bereikbaar met de bus. Vergeet in ’s Heerenberg ook niet het prachtige kasteel te bezoeken. Aan de noordwestkant heb je een mooie, kilometerslange aanlooproute tussen twee heuvels door.

Rijk van Nijmegen

Rondom Nijmegen liggen diverse interessante – en goed bereikbare – wandelgebieden. Tussen Lobith en Nijmegen ligt de Millingerwaard, een gebied dat ruim tien jaar geleden tot natuurontwikkelingsgebied is gepromoveerd en sindsdien een metamorfose heeft ondergaan. Voor foto’s van dit gebied: www.millingerwaard.info. Dichter bij Nijmegen ligt de Ooijpolder, eveneens een tamelijk nieuw natuurgebied. Wie meer van bossen en heuvels houdt, kiest voor de Zeven Heuvelen, ten zuidoosten van Nijmegen.

Het Streekpad Nijmegen voert je door al deze gebieden. Voor een mooie dagwandeling of weekendtocht hoef je dus alleen maar deze LAW-gids te kopen en een willekeurige etappe uit te kiezen.