Drenthe is een van de populairste provincies voor korte én lange vakanties. Wandelaars en fietsers die van bos, heide en kleinschalige landschappen houden, komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Mooie gebieden

Drentse Aa

De Drentse Aa is bekend terrein voor iedere Pieterpad-loper. Dit stroomdal is een van de laatste tamelijk ongerepte beekdalen en verzorgt de afwatering van het noordelijk deel van het Drents plateau. Een deel ervan wordt beschermd: Staatsbosbeheer is eigenaar van het reservaat ‘Stroomdallandschap Drentse Aa’, zo’n 2300 ha groot.

Grenzend aan de Drentse Aa ligt het Balloërveld. Vroeger was dit gebied een militair oefenterrein, tegenwoordig is het een van de weinige overgebleven heidevelden in Drenthe. Het Balloërveld werd naar alle waarschijnlijkheid al in de prehistorie bewoond. Er zijn verschillende grafheuvels terug te vinden, gemarkeerd met wit-rode betonpalen.

Meer info: www.drentscheaa.nl.

Dwingelderveld

Nationaal park Dwingelderveld ligt tussen de plaatsen Ruinen, Dwingeloo en Beilen en is 3700 ha groot. Het park bestaat uit de Dwingelose Heide, de Kraloërheide, de Anserdennen en boswachterij Dwingeloo. Het is het grootste vochtige heidegebied van West-Europa.

In het Dwingelderveld komen planten en dieren voor die in Nederland zeldzaam zijn, zoals de klokjesgentiaan, de zonnedauw en lavendelheide, de adder, de heikikker, de vele broed- en trekvogels, de boomvalk en de havik. Verder lopen er verschillende schaapskuddes rond.

Drents-Friese Wold

Tussen Appelscha, Hoogersmilde, Diever en Vledder ligt een ander nationaal park: het Drents-Friese Wold. Na de Hoge Veluwe is dit park het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Er zijn diverse beekdalen en heide- en stuifzandgebieden, waaronder het Aekingerzand bij Appelscha, een van de grootste stuifzandgebieden van Nederland.

Toeristische informatie is te vinden op www.drentsfriesewoud.nl.

Mooie wandelroutes Drenthe

Zie verder de pagina Wandelroutes.