Wessel Zweers
Latest posts by Wessel Zweers (see all)

Een zoete herinnering

Als kind van 9 maakte ik voor het eerst kennis met de Eifel. Een vakantiehuisje in Kröv langs de Moezel. Die vakantie maakte een onuitwisbare indruk. De zoete herinnering aan onbezorgdheid, zon en schilderachtige wijnranken langs de Moezel. De Eifel is daarom voor mij altijd speciaal gebleven.

Ben je van plan om zelf een wandelreis of fietsreis in de Eifel te ondernemen? In deze uitgebreide blogpost praat ik je bij over de vele mogelijkheden die er zijn en geef ik je tientallen praktische tips. Ik begin met wat algemene reistips. Daarna volgen mooie wandelroutes, praktische wandeltips, mooie fietsroutes en praktische fietstips. Kortom: ga er maar even voor zitten.

Wat maakt de Eifel bijzonder?

Net als de Ardennen ligt de Eifel op maar een paar uur reizen van Nederland. Dit stukje Duitsland is best afwisselend in landschappen en al tientallen eeuwen geliefd. Al ver voor onze jaartelling vestigden zich hier mensen. Vooral de Romeinen hebben hier hun stempel gedrukt. Je zult daarvan nog vele stille getuigen tegenkomen.

Het meest indrukwekkend vind ik persoonlijk een heel ander soort sporen: die van vulkanen, ook al zijn ze er al lang niet meer. Vanaf de top van de Mäuserberg liggen de Gemündener en het Toten Maar er vredig bij. Niets wijst op de enorme ondergrondse explosies waardoor deze vulkanische meren zijn ontstaan.

Er zijn nog meer geologische sporen. Zo’n 380 miljoen jaar geleden was de Eifel geheel bedekt door warme zeeën. De koralen en andere dieren die er leefden versteenden en vormen nu de kenmerkende rotsformaties iets ten noorden van Gerolstein. Namen als Brunnenplatz of Quellpavillon verwijzen naar de vele bronnen in de omgeving. Hun water had soms honderden jaren nodig om zich een weg te zoeken door het vulkanische gesteente.

Algemene reistips

Jaargetijde

Wat mij betreft de mooiste periodes om er te wandelen of fietsen zijn het voorjaar en najaar. Maar ook de zomer is geschikt. Vaak waait er in de hoger gelegen delen een windje dat voor enige afkoeling zorgt. Het oostelijke deel is statistisch net iets droger dan het westen.

Openbaar vervoer

Keulen, Bonn en Koblenz zijn vanuit Nederland rechtstreeks bereikbaar met de internationale treinverbindingen (reistijd Utrecht – Bonn is 2,5 uur). De Duitse spoorwegen hebben een uitstekende reisplanner (reiseauskunft.bahn.de), die ook over de grenzen heen plant en zelfs het kleinste stationnetje in Nederland herkent.

Verder kent de Eifel regionale trein- en busverbindingen met lagere frequentie. Dienstregeling: www.vrr.de, de site van het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr. Andere regionale maatschappijen:

Accommodaties

Overnachtingsmogelijkheden zijn er meer dan genoeg.

 • Steeds meer hotels bieden ook kant-en-klare wandelarrangementen aan. Daarbij is eventueel ook het bagagevervoer al voor je geregeld. Google daarvoor op ‘eifel wandern ohne gepack’.
 • Campings zoeken: zoek via je favoriete campinggids of gebruik Google.
 • Enkele adressen van natuurvriendenhuizen zijn te vinden via: www.naturfreundehaus.de.
 • Jeugdherbergen (waar ook gezinnen welkom zijn): www.jugendherberge.de.

Aanbevolen websites

 • Eifel Tourismus
  De officiële toeristische pagina van de Eifel biedt veel niet-commerciële informatie over activiteiten en bezienswaardigheden. Veel belangrijke info is in het Nederlands beschikbaar.
 • Eifelverein
  De Eifelverein is een vrijwilligersorganisatie die een groot deel van het wandelpadennetwerk in de Eifel onderhoudt. Ze geven bovendien prima wandelkaarten en gidsen uit. Op deze site vind je een overzicht van alle wandelroutes. Bij elke route staat netjes aangegeven welke wandelkaarten je daarvoor nodig hebt. Die kun je meteen online aanschaffen. Kijk ook eens bij de wandelgidsen. Het aanbod is overvloedig; de laatste keer dat ik een kijkje nam, kwam ik zelfs een Eifelführer uit 1889 (!) tegen.
 • Eifel.de
  Een verdienstelijke portaalsite van een ICT-bedrijf uit Aken. Van alles kun je hier vinden, het aanbod oogt heel compleet. Ook veel leuke ideeën en tips, gerangschikt naar thema, en allerhande wandelnieuwtjes, zoals nieuwe kaarten.

 Overige websites

 • EifelLive
  Wie meer van cultuurhistorie houdt, komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Veel journalistiek Eifel-nieuws en een overvloed aan wandeltips en interessant leesvoer over cultuurhistorische thema’s, zoals kloosters en musea.
 • Eifelfotos.de
  Een inspirerende site met een simpele maar doeltreffende opzet: honderden foto’s zijn ingedeeld naar de maand waarin ze zijn gemaakt, zodat je ziet hoe dit gebied er in alle seizoenen uitziet. Deze site bewijst als geen ander dat de Eifel ook in de herfst en winter prachtig is.

VVV-kantoren in de Eifel

Mooie wandelroutes in de Eifel

Wandelen in de Eifel is voor de beginnende wandelaar goed te doen. Je moet wel wat hoogteverschillen overwinnen, maar lang zijn deze beklimmingen en afdalingen niet. De paden zijn over het algemeen prima, met hier en daar en wat ruiger stukje. Normale wandelschoenen zijn dan ook voldoende. Hier geef ik je wat suggesties voor dagwandelingen en meerdaagse wandeltochten.

Eifeltouren: 23 dagtochten in het NaturWanderpark DeLux

In de natuurparken Südeifel, Our, Nordeifel en het Duits-Luxemburgse Natuurpark zijn 23 dagtochten uitgezet. Alle routes voldoen aan de strenge criteria van het Deutsche Wanderinstitut en mogen zich ‘Premiumweg’ noemen. De Eifeltouren zijn tussen de 12 en 30 km lang.

Op sommige routes laat de natuur zich van haar ruige kant zien: donkere bossen, diepe dalen, geheimzinnige ravijnen en grillige rotsformaties. Op andere routes is ze wat lieflijker, met klaterende bergbeekjes, bloeiende weides en uitgestrekte hopvelden.

 • Schilderachtige namen zoals Eifelgold-Route, Schluchtenpfad of Kylltaler Buntsandsteinroute spreken tot de verbeelding. De naam Eifelgold komt van de goudgele gloed van honderden bremstruiken in het beschermde natuurgebied Ginsterheiden. Sommige wandelingen zijn een reis terug in de tijd.
 • Het Bach-Pfad voert over oude mijnbouwpaden. De Buntsandsteinroute komt langs voormalige steengroeves. Op de Neuer-Burg-Weg rondom de burcht Neuerburg zijn overal sporen uit de middeleeuwen te vinden.
 • Het Moore-Pfad Schneifel loopt deels over een knuppelpad om zo de typische flora en fauna van het veen te beschermen. Mooie uitzichten biedt de uitdagende tocht Wallfährte Weidingen. Hoogtepunten onderweg zijn de bedevaartkerk in Weidingen en het op een rots gelegen kapelletje van Fischbach.
 • Op de Felsenweg 5 word je door het geraas van de Irreler-watervallen, die zich over een lengte van 140 m een weg banen tussen de imposante rotsen. Langs deze route liggen ook uitgestrekte hopvelden en de Katzenkopf-bunker met het Westwall-Museum – ja, het contrast is groot.
 • De Felsenweg 6 loopt door het grillige rotsachtige landschap van de Teufelsschlucht. Een bezoek aan het infocentrum van het Naturpark Teufelsschlucht is een aanrader.

Meer over wandelen in het Naturpark DeLux: www.naturwanderpark.eu.

De Vulkaaneifel-paden

De 14 Vulkaaneifelpaden zijn partnerwegen van de Eifelsteig (zie verderop). De naam Vulkaaneifel zegt het al: een landschap van slapende vulkanen, die duidelijk zichtbaar zijn door de karakteristieke vorm van de vulkaanmeren en de kegelvormige heuvels. Onderweg schilderachtige stadjes en imponerende vergezichten. In combinatie met de Eifelsteig kun je meerdaagse wandeltochten samenstellen. Een paar willekeurige voorbeelden:

Op het Gerolsteiner Keltenpad (6,9 km) wandel je door de eeuwenoude geschiedenis. De vulkaanuitbarstingen van lang geleden zijn ook nu nog herkenbaar in het landschap. De beklimming van de 506 m hoge Heiligenstein wordt beloond met een fraai gezicht op het imposante kasteel de Kasselburg. De route is ook voor avontuurlijke kinderen geschikt.

Water is het thema van het Maare & Thermenpad (33 km). De 2-daagse wandeltocht begint in het kuuroord Bad Bertrich, waar water van 32°C uit de unieke zoutbron omhoog borrelt. Steile rotswanden worden afgewisseld door frisgroene weides en bieden een gevarieerde wandelbeleving. Na de beklimming van de Palmberg word je beloond met een prachtig uitzicht. De tocht gaat verder langs rotswanden, kabbelende beekjes en door een dicht eiken- en beukenbos. De tweede etappe voert door het romantische dal van de Ueßbach. Vanaf de kasteelruïne is het 10.000 jaar oude kratermeer van Ulmen goed te zien.

Traumpfade: 26 wandelingen om weg te dromen

In de driehoek tussen Rijn, Eifel en Moezel liggen 26 rondwandelingen van een halve of hele dag. De wandelroutes zijn tussen de 7 en 16 km lang.
De 11,7 km lange wandeling Pyrmonter Felsensteig is een van de ‘Traumpfade’ in de Eifel. De rondwandeling start bij de watermolen van Pyrmont met direct ernaast de idyllische waterval. Avontuurlijke paden en grillige rotsformaties worden afgewisseld met weidse velden en prachtige uitzichten. Het hoogtepunt onderweg is de middeleeuwse burcht Pyrmont. De route is in 2015 door de lezers van het Duitse Wandermagazi’ uitgekozen tot mooiste wandelroute van Duitsland in de categorie dagtochten.

Langeafstandspaden

De Eifel kent een uitgebreid netwerk van wandelpaden, bestaande uit Hauptwanderwege (lange-afstandwandelpaden), regionale en lokale wandelpaden. Er zijn dertien Hauptwanderwege, een deel van noord naar zuid (1 t/m 6) en de rest van west naar oost (10 t/m 16). Deze variëren in lengte van pakweg 70 tot 200 km. Daarnaast zijn er enkele Regionalwege. Hierbij gaat het eveneens om meerdaagse wandelroutes.

Driedaagse wandelroute: Eifelleiter

Ideaal voor een lang weekend: in het voorjaar van 2015 is de Eifelleiter geopend, een nieuwe wandelroute van het Rijndal via het vulkanische Brohltal en de Hohe Acht naar het schilderachtige Adenau. De nieuwe wandelroute is 55 km lang en bestaat uit 3 etappes:

 • Bad Breisig – Niederzissen (16 km)
 • Niederzissen – Spessart/Kempenich (17 km)
 • Spessart – Hohe Acht – Adenau (22 km)

Het aardige is dat de drie etappes van de Eifelleiter drie verschillende landschappen laten zien. Er zijn behoorlijke hoogteverschillen: van 70 m op de eerste dag naar 747 m (de Hohe Acht is het hoogste punt van de Eifel) op de derde dag. Het klimmen wordt beloond met het uitzicht vanaf de Kaiser-Wilhelm-Turm.

Beginpunt (Bad Breisig) is per trein bereikbaar (2x per uur Bonn, Koblenz, Keulen). Eindpunt Adenau heeft een busverbinding met Ahrbrück (treinstation).

Meerdaagse wandelroute: Eifelsteig

Voor wandelaars die meer tijd hebben dan een weekend: de Eifelsteig is 313 km lang en loopt van Aken naar Trier, dus zeg maar noord-zuid. De wandelroute in zijn huidige vorm is geopend in 2009 (al gaat de voorgeschiedenis veel verder terug) en is al vrij snel uitgegroeid tot een van de wandeltoppers van heel Duitsland.

De Eifelsteig loopt voor meer dan 80% over onverharde paden en is onderverdeeld in 15 etappes van 14 tot 29 km, waarvan de meeste etappes tussen 18 en 25 km. Dat lijkt heel goed te doen, maar vergeet niet dat er ook nog stijgingen en dalingen bij zitten. De route loopt o.a. via Monschau, Nationaal Park Eifel, Blankenheim, Gerolstein, Daun, Manderscheid en Himmerod. Deze indeling is gemaakt met het oog op accommodaties en horeca, maar uiteraard kun je ook je eigen indeling maken. Je kunt ook kant-en-klare Eifelsteig-wandelarrangementen boeken.

Een officiële Eifelsteig-wandelgids is er niet, maar er zijn wel een handjevol Duitstalige gidsen verkrijgbaar die de route van begin tot eind bestrijken. De Eifelverein heeft een topografische kaart 1:50.000 met daarop de hele Eifelsteig, waarop ook de Hauptwanderwege zijn ingetekend. Verkrijgbaar bij reisboekhandels en ook onderweg bij lokale boekhandels.

De Eifelsteig is verder ook gemarkeerd. Ga er maar vanuit dat de bewegwijzering dik in orde is, want de Eifelsteig heeft het officiële keurkerk Premiumwanderweg. De tweede etappe loopt overigens 8 km door België; daar zijn de markeringen afwijkend.

Praktische wandeltips

Interactieve wandelkaart

Gemakkelijk je eigen wandelroute in de Eifel plannen met de interactieve wandelkaart. Bekijk het verloop van wandelpaden op de kaart van de Eifel. Inclusief informatie over hoogteverschillen en aansluitingen op het openbaar vervoer en GPS-coördinaten.

Wandelvriendelijke accommodatie

De Deutscher Wanderverband verleent wandelvriendelijke hotels het keurmerk ˈWanderfreundliche Gastgeberˈ. Hier kunnen wandelaars bijvoorbeeld ook één nacht overnachten en kan bagagevervoer worden geregeld. <

Wandelmagazine

Eifel Tourismus geeft elk jaar het Nederlandstalige Wandelmagazine uit. Beschrijvingen van alle routes, arrangementen en wetenswaardigheden.

Mooie fietsroutes in de Eifel

Suggesties voor eendaagse en meerdaagse fietstochten.

Vennbahnradweg

De fietsroute loopt door de prachtige natuur van de Eifel, de Ardennen en de Hoge Venen. Het landschap is bijzonder afwisselend. Soms fiets je door met heggen omzoomde weilanden, dan weer door prachtige veengebieden, langs beken, riviertjes en stuwdammen. In Aken, het startpunt van de route, mag je de Dom, die onlosmakelijk met Karel de Grote verbonden is, niet missen. Monschau is een stadje uit een plaatjesboek.

 • Lengte: 125 km door Duitsland, België en Luxemburg.
 • Niveau: omdat de fietsroute op een voormalige spoorlijn is aangelegd zijn de stijgingspercentages kleiner dan 2%. Geschikt voor recreatieve fietsers en gezinnen met kinderen.
 • Meer informatie en kaartmateriaal: www.eifel.info/vennbahn.htm

Kyll-Radweg: fietsen langs de langste rivier van de Eifel

De Kyll-fietsroute loopt dwars door de Eifel langs de meanderende Kyll en langs talrijke burchten. Van de Nordeifel met zijn stuwdammen en meren, via de door natuurkrachten gevormde Vulkaneifel, naar de Südeifel met zijn boomgaarden en grillige rotsformaties.

 • Lengte: 122 km, van Losheimergraben naar Trier.
 • Tip: omdat de fietsroute min of meer parallel loopt aan de spoorlijn tussen Keulen en Trier, is het mogelijk om vanaf diverse plaatsen onderweg per trein weer terug te reizen naar het startpunt (station Dahlem).
 • www.eifel.info/kyll-radweg.htm

Doorgaande verbinding dwars door de Eifel

Door het nieuwe fietspad op de voormalige spoorlijn tussen Weywertz en Jünkerath dat in het voorjaar van 2015 is geopend is het voortaan het mogelijk dwars door de Eifel te fietsen: van Aken naar Trier (of omgekeerd).

Van Aken naar Weywertz fiets je over de Vennbahnradweg. Vanaf Jünkerath kun je de Kylltal-Radroute verder tot Trier volgen. Als je niet helemaal terug naar Aken wilt fietsen, kun je over de Sauertalradweg tot Ettelbrück fietsen en daar op de trein stappen.

Maare-Mosel Radweg

Deze fietsroute verbindt het bijzondere landschap van de Vulkaaneifel, met zijn uitgedoofde vulkanen en kratermeren, met de glooiende wijnbergen aan de Moezel. Omdat de route over een voormalig spoortracé loopt zijn er vrijwel geen hoogteverschillen, wat deze route voor iedereen geschikt maakt.

 • Lengte: 58 km, van Daun naar Bernkastel-Kues.
 • Niveau: gemakkelijk. Geschikt voor recreatieve fietsers en gezinnen met kinderen.
 • Meer informatie, routeverloop en gps-tracks: www.eifel.info/a-maare-mosel-radweg

Praktische fietstips

Interactieve fietskaart

Gemakkelijk je eigen fietsroute in de Eifel plannen met de interactieve fietskaart. Bekijk het verloop van fietspaden op de kaart van de Eifel. Inclusief informatie over hoogteverschillen en aansluitingen op het openbaar vervoer en GPS-coördinaten.

Fietsvriendelijke accommodatie

De Duitse fietsersclub ADFC verleent fietsvriendelijke hotels het keurmerk Bett + Bike. Hier kunnen fietsers bijvoorbeeld ook één nacht overnachten en staat een overdekte fietsenstalling ter beschikking.

Fietsbussen

Handig als aanvulling op fietsvervoer in Duitse treinen: in weekenden en op feestdagen rijden er fietsbussen van RegioRadler op diverse vaste lijnen in de Eifel en in de nabijgelegen Hunsrück. Je kunt ze online boeken: www.regioradler.de.

Huur van fietsen en e-bikes

Naast fietsen kunnen in de Eifel ook e-bikes worden gehuurd. In de verschillende regio’s is de afgelopen jaren een uitgebreid netwerk van verhuur- en servicestations van e-bikes ontstaan.

Fietsmagazine

Eifel Tourismus geeft elk jaar het Nederlandstalige Fietsmagazine uit. Beschrijvingen van alle routes, arrangementen en wetenswaardigheden.

Jouw tips en ervaringen

Het zal duidelijk zijn: de Eifel heeft meer dan genoeg wandelmogelijkheden en fietsmogelijkheden. Meer dan ik in deze uitgebreide blogpost kan behandelen. Heb je zelf een website of blog met jouw Eifel-ervaringen? Deel de link gerust hieronder bij de reacties.