Wandeleiland Corsica

Hou je van uitdagende wandeltochten? Dan zul je de wandelroutes op Corsica vast en zeker geweldig vinden. Omdat het landschap van Corsica zo divers is, kun je hier mooie wandelroutes volgen. Wandel je graag langs de kust of juist liever door de bergen – op Corsica kan het allemaal. Hieronder meer over de verschillende wandelroutes op het eiland.

Route GR20

Echte wandelfanaten moeten deze legendarische route een keer gelopen hebben. Van alle langeafstandswandelpaden in Europa is de GR20 waarschijnlijk wel de allerzwaarste, maar tegelijkertijd ook een van de spectaculairste. De wandelroute loopt van het noordwesten naar het zuidoosten van het eiland. Een ware uitdaging om deze tocht van zo’n 10 tot 12 dagen te ondernemen.

Route Mare e Monti

De naam zegt het al: tijdens deze wandeling loop je langs zee en berg. De route voert van Calenza naar Cargèse. Deze plaatsen liggen op het noordwestelijk gedeelte van Corsica. Je geniet tijdens deze tocht van adembenemende vergezichten, verfrissende beekjes en idyllische dorpjes. Je komt bijvoorbeeld ook langs het prachtige vissersdorpje Girolatta. Deze wandelroute duurt een dag of 10.

Route Mare e Mare

Deze zeeroutes lopen over het hele eiland en zijn onder te verdelen in de Mare a Mare Nord, de Mare a Mare Centre en de Mare a Mare Sud.

  • Bij de Mare a Mare Nord loop je van Cargèse naar Moriani la Plage. Voor deze wandelroute heb je zo’n 11 dagen nodig. Het is absoluut geen zware wandeling en je geniet tijdens deze tocht van veel variatie in landschappen.
  • Over de Mare a Mare Centre zul je zo’n 7 dagen lopen. Je wandelt bij deze route van Ghisonaccia naar Porticcio.
  • De Mare a Mare Sud is in 5 dagen te doen en valt in de categorie lichte wandelingen. De route loopt van Porto-Vecchio naar Propriano.

Route Cargese naar Cervione

Deze wandelroute loopt over het westelijk gedeelte van het eiland naar het oostelijk gedeelte. Je wandelt hierbij door het binnenland van Corsica en geniet van schitterende plekjes op het eiland.

Route Ajaccio naar Ghisonaccia

Het is leuk om bij deze wandelroute eerst een dagje uit te trekken voor het verkennen van de hoofdstad van het eiland. Want hier vandaan start de wandeltocht. Je doorkruist via deze route het eiland van het zuiden naar het westen.

Ghisonaccia staat bekend als een rustig dorpje met uitgestrekte stranden. Heerlijk om hier helemaal tot rust te komen. De route loopt door het binnenland van Corsica langs prachtige natuur en dito bergen. De route is te lopen in zo’n 2 tot 3 dagen en is 85 km lang.

Route Propriano naar Porto-Vecchio

Wandelen van kust naar kust in het zuiden van Corsica. Propriano ligt aan de Golf van Valinco, aan de zuidoostkust. Je vindt hier vlakbij de ruige bergen. Als je dan ook naar Porto-Vecchio wandelt, zie je al spoedig de bergen.

Na zo’n 50 km lopen kom je aan in Porto-Vecchio. Dit is een adembenemend stadje, gelegen aan een natuurlijke baai. Het gevarieerde landschap bestaat uit heuvels, bossen, akkers en weilanden.

Je kunt deze tocht onderverdelen in 6 etappes van zo’n 4 uur. De wandeling is het hele jaar door goed te doen.

Route Cargèse naar Calenzana

Deze wandeling is de drukst belopen wandelroute tussen zee en bergen. De route wordt ook wel route Mare e Monti Nord genoemd. Mensen lopen deze wandelroute voornamelijk in de herfst of de lente. Hij kan verdeeld worden in 10 etappes die onderling variëren van zo’n 4 tot 7 uur.

Uiteraard kan er tijdens deze tocht tussen de zee en bergen genoten worden van uitzicht op zee en ook op de bergen, afwisseling genoeg dus. Deze tocht is niet heel zwaar, maar een redelijke conditie is wel nodig om hem goed te kunnen lopen.

Route Calacuccia

Rondom dit dorp starten een heel aantal wandelingen. De kortste daarvan is al te lopen vanaf zo’n 2 uur wandeltijd. Calacuccia is een klein dorpje dat slechts zo’n 300 tot 400 inwoners telt.

Het is mogelijk om hiervandaan de bergen in te gaan. Als je daarvoor kiest, raden we je aan om dat onder begeleiding van Jean Francois te doen. Deze gids kent de bergpaden als zijn broekzak en laat je de mooiste vergezichten zien. De reden waarom hij zo bekend is met deze bergen is gelegen in het feit dat zijn familie hier herders waren. De gids gaat het liefst op pad met kleine groepjes mensen tegelijk.

Route Vallee de l’Asco

Vlakbij de Monte Cinto ligt de prachtige vallei van de l’Asco, waar het heerlijk wandelen is. Deze plaats is bekend als skioord en je vindt hier een snelstromende rivier die groen gekleurd is. Daarnaast is hier de hoogste berg van Corsica te vinden, de Monte Cinto. Het is mogelijk om deze berg te beklimmen. Het topje van de berg ligt op maar liefst 2.706 meter.

Route Vallee de la Restonica

Vanuit de vallei van Restonica kun je omhoog rijden, je komt dan bij de Grotelle en de Lamoghjosu. Hier vind je de mogelijkheid om een auto te parkeren en hiervandaan een wandelroute te lopen. In deze omgeving ontspringt de rivier de Restonica, op een hoogte van 1711 m. De rivier stroomt dan in de richting van Corte. Vooral in het hoogseizoen is het hier vaak druk.

Route Col de Bavella

Ook dit is een klimroute die je te voet of te fiets kunt afleggen. Hier, aan de zuidkust van de bergen, kun je een bijzonder natuurverschijnsel waarnemen: je ziet hier rotsen die onder invloed van de zon grijs, groen of roodbruin kleuren. Dit prachtige spektakel wordt ook wel Aiguilles van Bavella genoemd. Om het goed te kunnen zien, moet je eigenlijk op een hoogte van 1.243 m zijn, bij de Col de Bavella. Je start deze route op een hoogte van 10 meter, dus er is een flink hoogteverschil af te leggen. Het stijgingspercentage is ruim 4%. De afstand vanaf Solenzara bedraagt 30 km.

Route Col de Vizzavona

Deze route bedraagt zo’n 13 km en start op een hoogte van 660 m. Daarvandaan klim je langzaam maar zeker omhoog tot 1.163 m. Het stijgingspercentage bedraagt gemiddeld 6,5%. Deze klimroute kun je zowel te voet als per fiets afleggen.

Bronnen

www.corsica-info.nl/algemeen/
www.zoover.nl/frankrijk/corsica
www.plusonline.nl/special-artikelen/hoogtepunten-van-corsica[/fusion_text]

Credit

Foto rechtsboven: Hermes from mars / CC BY-SA