Wessel Zweers
Latest posts by Wessel Zweers (see all)

Héél véél bos. Hou je daarvan? En wil je iets anders dan de Veluwe? Check het Drents-Friese Wold. Na de Hoge Veluwe is dit nationale park het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Het ligt op de grens tussen Drenthe en Friesland. Vooral in de herfst is het bos fraai en kleurrijk, maar je kunt er in elk ander jaargetijde ook prima wandelen. Even ten zuiden van dit nationale park vind je herinneringen aan de Koloniën van Weldadigheid, een sociaal experiment uit de 19e eeuw.

(maker: Chiel Kolkman)

Stuifzand

Naast bos vind je in het Drents-Friese Wold ook mooie beekdalen, heidevelden en stuifzandgebieden. En één daarvan is het Aekingerzand bij Appelscha. Dat Aekingerzand is een van de grootste stuifzandgebieden van Nederland. En ook een van de laatste: in de 19de eeuw was in Nederland nog 80.000 ha bedekt met zand. Daarvan is nu maar zo’n 2 procent over.

Meer wilde natuur

Het Drents-Friese Wold is nog steeds aan het veranderen. Ooit stond dit nationale park vol sparren. Veel daarvan is al gekapt om open plekken te maken. En dat alles om de biodiversiteit te bevorderen.

Anno 2019 zitten er nog meer veranderingen in de planning. In een kwart van het nationale park moet de wildernis weer terugkomen. Omgevallen bomen blijven gewoon liggen, brede paden kunnen weer dichtgroeien, wandelpaden worden avontuurlijker. Het moet weer net gaan lijken alsof de mens er nooit is geweest. Dit plan heeft de naam Wilde Natuur gekregen.

Hoewel niet iedereen wild is van dit plan, is Tweevoeter wel enthousiast. Hogere biodiversiteit is maar al te belangrijk voor de leefbaarheid van ons land. Daarnaast laten andere bosgebieden in het Nederland, zoals het Horsterwold, zien dat wilde natuur en productiebos prima kunnen samengaan. En waren de vele dennenbomen die nu sneuvelen, in de 19e eeuw niet gewoon een noodgreep om het oprukkende stuifzand een halt toe te roepen? Zijn die dennen werkelijk zo’n groot verlies?

Koloniën van Weldadigheid

Interessant zijn de organisaties die het Drents-Friese Wold beheren. Dat zijn er vier: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Drentse Landschap en de Maatschappij van Weldadigheid. De laatste is een verhaal.

De Maatschappij van Weldadigheid is een particuliere organisatie, opgericht in 1818, die arme gezinnen hielp om een bestaan als boer op te bouwen. Dankzij haar inzet vestigden tientallen gezinnen uit grote steden zich in Drentse kolonies om de woeste grond te ontginnen, de Koloniën van Weldadigheid. Maar ondanks utopische beloften bleek dat geen gemakkelijk bestaan. Tweevoeter stamt ook zelf af van zo’n kolonistenfamilie. Diverse familieleden stierven veel te jong.

In de 20e eeuw verschoof de focus van armoedebestrijding naar natuurbeheer. De Maatschappij werd omgevormd tot een stichting die zo’n 1400 ha cultuur- en bosgebied beheert. Waaronder Landgoed Boschoord in het zuiden van het Drents-Friese Wold.

Maar de herinneringen aan de kolonistenperiode zijn nog steeds zichtbaar. Veel plaatsen in de omgeving zijn ooit ontstaan als kolonie: Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Willemsoord. Ook zijn er nog oude koloniehuisjes.

Wandelkaart Staatsbosbeheer

Genoeg sociale geschiedenis, laten we gaan wandelen. Falk en Staatsbosbeheer geven een papieren wandelkaart uit. Hierop zijn wandelroutes ingetekend. Ideaal als je zelf je route wil bepalen en je daarbij wil oriënteren. Staatsbosbeheer heeft daarnaast ook een digitale versie. Daarin kun je doorklikken naar de afzonderlijke wandelroutes voor meer info.

» bestel de kaart: ANWB
» digitale kaart: Staatsbosbeheer

Wandelroutes Drentse Landschap

Meer wandelroutes vind je op een speciale website van het Drentse Landschap. Je kunt er zoeken via een overzichtskaart. De meeste routes zijn 3 tot 9 km lang.

»  website: www.eindjeomindrenthe.nl

Wandelen met de hond: Natte Neuzenroute

Nationaal Park het Drents-Friese Wold is relatief hondvriendelijk. Wel moeten honden aangelijnd blijven. En ze mogen ook niet overal komen: het Aekingerzand in het broedseizoen, zwemplas Canadameer en het Doldersummerveld.

Speciaal voor wandelaars met een hond heeft Staatsbosbeheer een ‘Natte neuzenroute’ uitgezet. Op een groot deel van deze route mogen honden loslopen. De route is 7,3 km, eventueel in te korten tot 4,5 km.

» meer over de Natte Neuzenroute: Staatsbosbeheer

Het Peter Nijhoffpad

Het Peter Nijhoffpad is een meerdaagse wandelroute door het zuidwesten van Drenthe. Om precies te zijn door twee nationale parken (het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld) en een derde natuurgebied (Holtingerveld). In totaal 62 km lang, dus in 3 of 4 dagen te doen.

Dit pad is ooit ontwikkeld door Natuurmonumenten. In 2003 nam een groep Bed & Breakfast-houders het beheer over. Bij hen kun je een panklaar wandelarrangement boeken.

» website: www.peternijhoff.nl

Bezoekerscentrum en informatiepunten

In Appelscha, Diever en Hoogersmilde: www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl/bezoekers/buitencentra/