Wessel Zweers

Nederland strijdt al eeuwen tegen het water, en met die strijd hebben we internationaal aanzien verworven. Maar soms is het water ook onze grote vriend. Twee keer hebben we een waterlinie ingericht als verdediging tegen vijandige Fransen en Spanjaarden.

De bekendste linie is de Nieuwe Hollandse Waterlinie, tot stand gekomen in de 19e eeuw. Voor wandelliefhebbers is er een mooie LAW-route langs oude resten van deze linie: het Waterliniepad. Net vorige maand is er een vernieuwde gids verschenen, met zoals bij elke LAW-gids weer heel veel leuke weetjes.

Minder bekend is de Oude Hollandse Waterlinie, een voorloper uit de Gouden Eeuw. Qua aandacht is die er altijd wat bekaaid vanaf gekomen, maar nu heeft ook de Oude Hollandse Waterlinie een mooie wandelgids: Vestingsteden van Goud. De gids bevat 15 wandelroutes, die samen goed zijn voor zo’n 250 km wandelplezier.

De auteurs, de historici Jan van Es en Bernt Feis, hebben de routes uitbundig voorzien van illustraties, meer dan 200, waaronder gravures en oude kaarten. Vestingsteden van Goud is dus niet alleen een wandelgids, maar ook een mooi bladerboek voor thuis op de bank. En dat voor nog geen 15 euro.

De wandelgids is een uitgave van de stichting Oude Hollandse Waterlinie. Op de website vind je ook (gratis) korte ommetjes van 3 tot 6 km. Bijna allemaal binnen de bebouwde kom, dus terrasjes zijn nooit ver weg.

» gids bestellen: www.oudehollandsewaterlinie.nl/publicaties/boeken/
» waterlinieommetjes: www.oudehollandsewaterlinie.nl/routes/