Wessel Zweers
Latest posts by Wessel Zweers (see all)

In 2006 gingen de beelden de hele wereld over. Eind oktober raasde een storm over het Friese Noarderleech. Het buitendijkse land kwam onder water te staan. Zo’n 150 paarden kwamen vast te zitten op een ‘dobbe’, een drinkplaats voor het vee omringd door een aarden wal, op zo’n 700 m van de Waddenzeedijk.

Evacuatie

Wat nu? Dagenlang lukte het maar niet in om de paarden te evacueren. Totdat het water iets ging zakken. Een groepje jonge vrouwen durfde het aan om op hun eigen paarden door het water naar de dobbe te lopen. Ze kregen het voor elkaar dat de gestrande paarden hen weer volgden terug naar de dijk.

Een fantastische redding, al kwam die voor enkele tientallen paarden en schapen te laat. En er volgde nog een jarenlang staartje, een strafrechtelijk onderzoek en een kort geding, want ja, hoe had dit allemaal kunnen gebeuren.

Wandelroute

Zelf een kijkje nemen? Vandaag vindt de opening plaats van een 7 km wandelroute als eerbetoon aan deze reddingsactie. De route start en eindigt bij een kunstwerk van Machiel Braaksma op de Zeedijk. De wandelroute is gemarkeerd.

Meer weten?

» fotoalbum: Micky Nijboer
» boek: Zonder trommels en trompetten: het buitendijkse paardendrama bij Marrum