De Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hoeven natuurlijk al lang geen introductie meer. In de loop der jaren heeft Tweevoeter een handjevol LAW’s helemaal uitgelopen, en van alle andere 1 of meer etappes. En de allermooiste, dat is zonder twijfel het Pelgrimspad. Hier geef ik je wat ideeën voor dagwandelingen en weekendtochten.

Van Amsterdam naar Visé

Het Nederlandse Pelgrimspad (LAW 7) bestaat uit twee delen. Deel I (199 km) start in Amsterdam en voert je via het Vondelpark en het Amsterdamse Bos naar het Groene Hart. Het landschap: veel graskaden, tiendwegen, jaagkaden en boezemkaden. Na Gorinchem gaat het pad verder langs de slingerdijken en uiterwaarden van de Bommelerwaard naar het vestingstadje Heusden. Via de Loonse en Drunense Duinen en Vught kom je uit in Den Bosch.

Deel II (264 km) loopt langs de Oisterwijkse vennen, de bossen bij Middelbeers en Valkenswaard, over de Strabrechtse hei bij Heeze, langs Weert en door het witte stadje Thorn. Na Sittard wordt de omgeving steeds heuvelachtiger. De vele kerken, kapellen en wegkruizen herinneren aan de middeleeuwse pelgrimsreizen-te-voet. Via Spaubeek, Voerendaal en Ubachsberg, Gulpen, het Geuldal en het Savelsbos komt het pad uit in de Belgische plaats Visé. Het sluit aan op de GR5.

Is het Pelgrimspad een historische route?

Even een fabeltje uit de wereld helpen: nee, het Pelgrimspad is géén historische pelgrimsroute uit vroeger eeuwen. Als je in de voorgeschiedenis van het Pelgrimspad duikt, kom je al gauw bij de ANWB uit. De ANWB?

Ja, weinig wandelaars weten dat de ANWB in de eerste helft van de 20e eeuw een netwerk van maar liefst 3000 km gemarkeerde wandelroutes heeft onderhouden. In de loop der jaren verschoven de prioriteiten van de ANWB en uiteindelijk werd in de jaren 70 het laatste restje van dit netwerk opgeruimd.

Het keerpunt was 1980. Toen werd de wandelverbinding tussen Den Bosch en de grenspost Eijsden/Moelingen weer in ere hersteld. In 1983 verscheen in samenwerking met de Stichting LAW de voorloper van de huidige Pelgrimspad-gids. De route eindigde toen nog in Eijsden.

Begin jaren negentig begonnen de ANWB en Stichting LAW met het uitstippelen van een traject van Den Bosch naar Visé, net over de Belgische grens. Een van de belangrijkste gangmakers was ANWB-medewerker: Geert Bakker. Hij maakte daarbij dankbaar gebruik van het oude ANWB-wandelnetwerk.

De nieuwe route werd op 5 oktober 1994 geopend onder de naam Pelgrimspad. Het pad begon toen in Den Bosch; het huidige eerste deel vanaf Amsterdam kwam er in de tweede helft van de jaren 90 bij.

Waarom de mooiste LAW?

Niet echt een historische pelgrimsroute dus, maar dat neemt niet weg dat de landschappelijke variatie van het Pelgrimspad fenomenaal is. De start in de hoofdstad, het Groene Hart, het rivierengebied, het Brabants land en het heuvelachtige Limburg – Tweevoeter kent geen andere LAW met zo’n diversiteit.

Ook bijzonder: het Pelgrimspad is een LAW met relatief weinig vervelende stukken die je het liefst zou willen overslaan. Ook het Pieterpad, Zuiderzeepad en het Trekvogelpad heeft Tweevoeter van A tot Z uitgelopen, maar bij alle 3 waren er zwakke momenten: even doorbijten, het wordt straks vast weer een stuk mooier.

Routegidsen en kaartjes

Te vinden op de website van Wandelnet: deel 1 en deel 2.

Jouw ervaringen

Heb je zelf het Pelgrimspad gelopen en een website met jouw verhalen en foto’s? Deel de  link hieronder bij de reacties.