alles over wandelen

Pelgrimspaden

Assisi, een Franciscaanse voetreis

Klaas van der Poel

Een van de meest bekende Ďgroteí pelgrimswegen voor Nederlanders is het pad met als centraal punt Assisi. Officieel heet het De Franciscaanse Voetreis, maar het is beter bekend als Ďhet pad van Kees Roodenburgí. Kees is een van de eerste pioniers geweest van het pelgrimeren in ItaliŽ en met name naar Rome en Assisi. Hij heeft zelf een pad ontworpen dat gaat van Florence, via Assisi naar Rome.

Voor pelgrims naar Rome is het een heel goed alternatief voor de Via Francigena en menig ĎRomegangerí heeft dit pad gebruikt. Het pad is ongeveer 500 km lang, verdeeld in 32 etappes. Het is een goed aangegeven en hele mooie wandelweg (geen fietspad dus) door het Toscaanse en Umbrische heuvelland. De beschrijving is in het Nederlands. Vooral voor wandelaars die over de Gotthard of over nog oostelijkere passen zoals de Brenner naar Rome lopen, is dit een voor de hand liggend pad. Assisi is uiteraard ook op zich heel de moeite waard en een goed pelgrimsdoel. Het is immers de stad van St Franciscus, die er zijn jeugd heeft doorgebracht en ook begraven is. Zijn graf onder in de kerk die door Giotto beschilderd is, is op zich een pelgrimstocht waard.

Er zijn misschien twee bedenkingen: het is geen gemakkelijk pad en bevat nogal wat stijgingen en dalingen. Verder houdt de wandeling op zoín vijftig km voor Rome. Dan worden de wegen in de omgeving erg druk en is de aanbeveling de bus te nemen. Maar gewoon doorlopen mag natuurlijk ook. Want de meeste pelgrims moeten uiteindelijk toch in Rome zijn.

Literatuur en links

C. Roodenburg: Een Franciscaanse voetreis, eigen uitgave (ook in het Duits verkrijgbaar), 2008, ISBN 9789080591363
Jan en Cootje Houdijk: Zuster aarde - broeder zon, Conserve, 1998, ISBN 905429096x
Over de Franciscaanse Voetreis is meer informatie en ervaring van wandelaars te vinden op www.pelgrimswegen.nl.

Aanvullingen en correcties

Kees Roodenburg   (zondag 6 november 2011 12:34)

Bovenstaande informatie over mijn wandelgids is helaas niet helemaal up-to-date. Uit de meest recente editie van 2011,ISBN 978-90-805913-7-0, blijkt dat het laatste deel van de route inmiddels sterk is verbeterd. De vervangende, nieuwe route gaat door rustig gebied, het allerlaatste deel zelfs door een natuurreservaat, en eindigt bij een buitenwijk van Rome. De totale route is daardoor wat langer geworden: 521 km en 33 dagetappes. Ook de nieuwe dagetappes eindigen bij een overnachtingsadres.

annemieke brouwer   (maandag 10 oktober 2011 19:07)

zou graag zo een boekje kopen. Alwaar is dit mogelijk ?? Annemieke


(verplicht, maar niet leesbaar voor anderen)

(je mag HTML gebruiken)

Je opmerking wordt na goedkeuring toegevoegd aan deze pagina en is voor iedereen leesbaar. S.v.p. alleen reageren op bovenstaande informatie. Voor reclame, linkverzoeken en ťťn-op-ťťn-contact met de redactie: zie het colofon. Voor vragen en oproepen: zie het forum.

 

  © Wessel Zweers, 1996-2014